iudgspnfj

Opiskelijana yliopiston hallituksessa

Teksti Iida Nevasalmi & Matias Kassala
Kuvat Aleksi I. Pohjola

Yliopistohallinnossa toimivat hallinnon opiskelijaedustajat tunnetaan tuttavallisemmin hallopedeinä. Hallopedit ovat opiskelijoiden edustajia ja he osallistuvat yliopistoyhteisön päätöksentekoon.

Jokaisella opiskelijalla tiedekunnasta riippumatta on mahdollisuus saada opintopisteitä hallinnon opiskelijaedustajana toimimisesta, tuutoroinnista tai muusta aktiivisesta toiminnasta yliopistoyhteisön piirissä. Opiskelijat ovat edustettuina yliopiston hallinnossa monissa toimielimissä ja työryhmissä. Opiskelijat edustavat yliopiston hallituksessa, yliopiston kollegiossa ja tiedekuntien tiedekuntaneuvostoissa.

Lapin yliopiston hallituksessa ollaan suurten asioiden äärellä. Hallituksen tärkeimpinä tehtävinä on vastata yliopiston taloudesta ja strategisista linjauksista. Lapin yliopiston hallituksessa on kaksi opiskelijajäsentä. Tänä vuonna opiskelijajäseninä toimimme me, Iida Nevasalmi ja Matias Kassala.

Yliopiston hallitus kokoontuu noin kahdeksan kertaa vuodessa, mutta työtä riittää myös kokousten ulkopuolella.  On tärkeää, että kokouksiin valmistaudutaan hyvin ja asioista otetaan selvää jo ennakkoon. Myös yliopistoyhteisön ja korkeakoulupolitiikan kulloisetkin kiemurat on hyvä tuntea. Hallitustyöskentelyssä on erittäin tärkeää ymmärtää suuria kokonaisuuksia ja monimutkaisia syy-seuraus-suhteita. Välillä tuntuu, että kaikki vaikuttaa kaikkeen. Tämän vuoksi on tärkeää tuntea yliopistoyhteisö ja eri sidosryhmät aina valtakunnan korkeakoulupolitiikkaa myöten.  

Yliopistoyhteisön oppii tuntemaan vain yhteisön kautta. Vuosi ylioppilaskunnan hallituksessa oli erittäin hyvä valmennus yliopiston hallituksessa toimimiseen. Lisäksi olemme aktiivisesti pyrkineet kuuntelemaan mitä toiveita ja huolia Lapin yliopiston opiskelijoilla on juuri nyt. Vaikka suurin osa opiskelijoiden huolenaiheista kuuluu oman ainejärjestön tai tiedekuntaneuvoston tontille, myös hallituksen jäsenelle on tärkeää tietää mihin suuntaan opiskelijat haluavat yliopistoa kehittää ja millaisena he näkevät korkeakoulun tulevaisuuden.

Olemme pyrkineet ottamaan selvää asioista myös muilta yliopistoyhteisön jäseniltä. Tässä on auttanut yliopiston henkilökunnan avoin ja välitön toimintakulttuuri. Kun uskaltaa mennä kysymään, saa yleensä myös vastauksen. Mikäli tuntuu, että hankerahoituksen kiemurat eivät aukea, voi käydä keskustelemassa asiasta talousjohtajan ja tutkimusvararehtorin kanssa. Sen jälkeen on paljon helpompi käsitellä asiaa hallituksessa ja tehdä siihen liittyviä päätöksiä.

Työskentely yliopiston hallituksessa on mielenkiintoista. Tällä hetkellä hallituksessa on käsitelty muun muassa prosessia yliopiston uuden strategian luomiseksi. Niin kuin suurin osa hallituksessa käsiteltävistä asioista, myös tämä on asia, jonka vaikutukset kantavat kauas tulevaisuuteen. Hallitustyöskentelyssä on pystyttävä irrottautumaan nykyhetkestä ja suunnattava katse ajattelemaan laajoja kokonaisuuksia, jotka saattavat vaikuttaa vielä vuosienkin päästä. Pelkäksi kuunteluoppilaaksi ei kuitenkaan kannata jäädä, vaan aivan kuten elämässä yleensäkin, myös opiskelijajäsenillä valta tuo mukanaan myös vastuuta. Paikka hallituksessa menee hukkaan, jos ei ole valmis kertomaan mielipiteitään ja perustelemaan niitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *