Kirja-arvostelu: Miksi en enää puhu valkoisille rasismista

Teksti Kaisa-Reetta Seppänen
Kuvat Gummerus

Vuonna 2014 brittiläinen toimittaja Reni Eddo-Lodge kirjoitti viraalin blogikirjoituksen siitä, miten turhautunut hän on rasismikeskusteluun, ja ilmoitti, ettei aio puhua valkoisille enää rasismista. Sen jälkeen hän ei paljon muuta ole tehnytkään, kuin puhunut rasismista ja rasismikeskusteluun liittyvistä ongelmista. Suomen kontekstiin keskustelun sitoo vapaa toimittaja Maryan Abdulkarim alkusanoissa, jossa hän kiinnittää huomion saamelaisten ja romaniväestön kokemaan rasismiin Suomessa.

Eddo-Lodge kokoaa seitsemän vahvaa esseetä nykypäivän rasismikeskusteluun. Ensimmäinen essee brittiläisen imperiumin historiasta ja “emämaahan” maahanmuutosta antaa vahvan pohjan kirjan muihin esseisiin. Yhteiskunnallinen keskustelu ja politikointi on retorista akrobatiaa; Eddo-Lodge ei säästä kritiikiltä äärioikeistolaisia kuin feministejäkään. Kirjan ainoa auki kirjoitettu haastattelu on käyty Britannian kansallispuolueen entisen puheenjohtajan Nick Griffin kanssa.   

Miksi en enää puhu valkoisille rasismista

  • Alkuteos Why I´m No Longer Talking to White People About Race
  • Reni Eddo-Lodge 
  • Suomentanut Saana Rusi 
  • 224 sivua 
  • Äänikirja ilmestyy 15.2., lukijana Rebekka Kuukka
  • Gummerus 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *