Turvallisemman tilan periaatteet nousevat esille Pride-tapahtumien suunnittelussa

Teksti Åsa Niemi
Kuvitus Sara Brax

Pride-viikko viettää juhlavuottaan Rovaniemellä maaliskuun lopussa. Järjestäjät ovat kokeneet muutamia häirintätapauksia viime vuosina, ja varautuvat nyt tapahtumiin turvallisemman tilan periaatteiden avulla.

 

Pride-viikot ovat Suomen näkyvimpiä ja suosituimpia ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtumia. Pride-tapahtumia on järjestetty ympäri Suomea jo vuodesta 2000, kun ensimmäinen Pride-viikko järjestettiin Helsingissä. Rovaniemellä Arctic Pride -nimellä kulkeva Pride-viikko on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 2013.

”Meillä on siis juhlavuosi nyt”, kertoo Jasmin Koivisto, yksi tämän vuoden Pride-viikon järjestäjistä. Koivisto toimii Rovaniemen Setan puheenjohtajana ja on ollut mukana järjestämässä Pride-viikkoa jo kolmen vuoden ajan, vuodesta 2020 alkaen.

Korona-aikana Arctic Pride jouduttiin järjestämään etäyhteyksillä, ja viime vuonna perinteisemmän Arctic Priden sijasta järjestettiin eräänlainen Pridevappu.

”Vuonna 2021 kaikki tapahtumat piti perua tai siirtää etäyhteyksille. Vuonna 2022 emme pitäneet ollenkaan Pride-viikkoa, ettei kaikkea tarvitse perua taas. Silloin oli kuitenkin kaikenlaista tapahtumaa vappuna ja ihmisillä oli suuri innostus tulla tapahtumiin. Pidimme käsityöillan, jossa kävijöitä oli ihan pipona. Iltatapahtumaan myimme noin 500 lippua”, Koivisto muistelee innoissaan.

 

 

Rovaniemellä järjestettävä Arctic Pride eroaa monista muista Pride-tapahtumista ajankohtansa vuoksi. Muut Pride-tapahtumaviikot järjestetään yleensä kesäkuukausina, mutta Lapissa myös Pride-viikolla halutaan huomioida pohjoisuus.

”Ajankohta kevättalvella on erottautumisvahvuus. Haluamme tuoda esille pohjoista arktisuutta”, kuvailee myös kolmatta kertaa järjestämistoimissa mukana oleva Annika Lampivuo.

Lampivuon mukaan pohjoinen tulee näkymään myös Pride-viikolla järjestettävän paneelikeskustelun aiheissa.

”Pride-viikolla järjestettävässä keskustelupaneelissa yksi teema on pohjoisuus ja päällekkäiset vähemmistöasemat”.

 

Pride on saavuttanut suuren suosion Lapissa ja kävijöitä on riittänyt.

”Vaikka on talvi ja kylmä, niin ihmiset ovat pukeutuneet ja porukkaa on riittänyt.”

Järjestäjien mukaan myös yhteistyökumppaneita on ollut helppo saada mukaan.

”Yritykset haluavat tehdä yhteistyötä kanssamme ja ottavat yhteyttä jo syksyllä. Mukana on isompia ja pienempiä toimijoita; yrityksiä ja järjestöjä. Jotkut tarjoavat tiloja tai järjestävät tapahtumaviikolle omia tapahtumia, toiset tarjoavat taloudellista tukea”, Koivisto kertoo.

Rovaniemen kaupunki alkoi liputtamaan Pridea viime vuonna. Tänä vuonna kaupunginhallituksessa äänestettiin liputuksen tulevaisuudesta uudelleen ja äänestystulos oli liputuksen puolesta 6–5. Kaupunki siis jatkaa sateenkaariliputusta edelleen.

Yhteisö ja yhteistyö ovat Lampivuon ja Koiviston mielestä paras asia Pride-viikon järjestämisessä. Pride-viikko järjestetään kokonaan vapaaehtoisvoimin.

”On ilahduttavaa, miten paljon mukana on kaiken ikäisiä vapaaehtoisia ihmisiä, jotka tuovat omaa osaamistaan mukaan. Yhteisön avulla on ollut kiva tutustua ihmisiin”, Lampivuo kiittelee.

”Suuri osa vapaaehtoisistamme on nuoria aikuisia ja opiskelijoita, joiden elämäntilanteet muuttuvat, joten vaihtuvuus on aika suurta. Tämä on ollut kiva tapa tutustua uusiin ihmisiin. Olen muuttanut tänne muualta enkä ole tullut opiskelemaan, niin on ollut kiva löytää tämä yhteisö”, Koivisto täydentää.

 

Häirintä on ollut monissa kaupungeissa suuri ongelma. Sateenkaarilippuja on vedetty alas ja poltettu, ja häirintää on tapahtunut niin sosiaalisessa mediassa kuin paikankin päällä. Rovaniemellä häirinnästä ei kuitenkaan ole tullut ongelmaa.

”Välillä saamme sosiaalisessa mediassa vihaviestejä tai joitain ilkeitä vitsejä, mutta me poistamme sellaiset sosiaalisesta mediasta. Emme halua, että kukaan seuraaja joutuu pahoittamaan mielensä niiden takia”, Koivisto paljastaa.

”Kuulimme, että 2018 eräässä Pride-tapahtumassa joku oli tullut puhumaan häiritseviä asioita, mutta sen jälkeen olemme panostaneet enemmän turvallisemman tilan periaatteisiin”, Lampivuo jatkaa.

Koivisto tuo myös esille viime vuonna Euroviisujen kisakatsomossa olleen tapauksen.

“Samaan aikaan Euroviisujen kanssa oli jääkiekkopeli. Olimme sopineet Euroviisujen katsomisesta Pub Uiton kanssa, mutta kaikki paikalla olijat eivät olleet tyytyväisiä. Meille suoraan ei sanottu mitään, mutta ihmiset sanoivat ikäviä kommentteja sateenkaarikansasta. Sen takia on tärkeää, että turvallisemman tilan periaatteita tuodaan esille. Meidän pitää luoda turvalliset tapahtumapaikat kaikkia osallistujia varten.”

Turvallisemman tilan periaatteilla tarkoitetaan ohjeita, jotka Priden järjestäjät kertovat kaikille yhteistyökumppaneilleen.

”Yhteistyökumppaneiden pitää sitoutua turvallisemman tilan periaatteisiin. Toivomme, että yritykset käyvät työpaikoillaan läpi ohjeita ja noudattavat niitä”, kertoo Rovaniemen Setan tapahtumavastaava Mari Ikonen.

Turvallisemman tilan periaatteilla tarkoitetaan ohjeita, joiden avulla voidaan luoda turvallinen ympäristö kaikille paikalla oleville. Ikosen mukaan myös turvallisemman tilan periaatteet aiheuttavat joskus kriittisiä kommentteja.

”Joidenkin mielestä turvallisemman tilan periaatteet syrjivät joitain toisia”, Ikonen naurahtaa.

Lisäksi joissain tapahtumissa, kuten Pride-kulkueessa, on mukana järjestyksenvalvojia. Jokaiseen tapahtumaan on myös nimetty häirintäyhteyshenkilö.

Kolmikko on innoissaan tulevasta Pridestä. Ikonen huomauttaa, ettei Pride ole suunnattu vain nuorille, huolimatta sen maineesta sellaisena.  

”Meillä on paljon kaikenlaisia tapahtumia viikon aikana. Pyrimme varmistamaan, että kaikille olisi jotain ohjelmaa, eikä Pride olisi vain nuorten juttu”.

Ikonen paljastaa, että tänä vuonna on onnistuttu saamaan paikalle vieraita Arkadianmäeltä asti.

”Olen iloinen siitä, että tapahtuman suojelijaksi tulee opetusministeri Li Andersson. Meidät pohjoisenkin sateenkaariväki nähdään tärkeänä”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *