E23B9837-web

Houkuttava ja koukuttava geokätköily

Teksti Heini Papinsaari
Kuvat Matias Partanen

Geokätköily on maailmanlaajuinen ulkoilmaharrastus, jossa etsitään GPS-paikannusta hyväksi käyttäen erikokoisia rasioita tai purkkeja eli geokätköjä.

Geokätköily on hurjaa vauhtia suosiotaan kasvattanut harrastus, jota voi harjoittaa kuka tahansa iästä ja kunnosta riippumatta ja lähes missä tahansa. Geokätköjä kun löytyy niin luonnon keskeltä maastosta, mutta myös rakennetusta ympäristöstä sekä teiden varsilta. Joskus geokätköt saattavat esitellä jotakin paikkaa, joka ilmenee jo kätkölle annetusta nimestä. Geokätköilysivustolle rekisteröityminen on ilmaista ja kätköjä voi etsiä esimerkiksi kännykkään ladatun geokätköilysovelluksen, GPS-laitteen tai pelkän kartan avulla. Geokätkön olennaisin sisältö on lokivihko, johon kätköllä vierailija kirjaa eli loggaa nimimerkinsä ja päivämäärän. Tämä jälkeen löytö vielä kirjataan geokätköilysivustolle, jossa löytömäärin kehitystä voi kätevästi seurata. Aivan kuten purkkien etsiminen, myös niiden piilottaminen on kaikille mahdollista. Geokätköjä voi piilottaa ja etsiä siellä, missä jokamiehenoikeudella liikkuminen on muutoinkin sallittua.

Geokätköilyn historiaa

Geokätköilyn synty ajoittuu reilun viidentoista vuoden päähän. Vappuna vuonna 2000 Yhdysvallat poisti GPS-paikannussatelliittien (Global Positioning System) signaalista häirinnän, jonka johdosta siviilikäyttöön tarkoitettujen GPS-laitteiden tarkkuus parani noin sadasta metristä alle kymmeneen metriin. Muutaman päivän päästä 3. toukokuuta vuonna 2000 yhdysvaltalainen tietotekniikkakonsultti ja GPS-harrastaja Dave Ulmer perusti maailman ensimmäisen geokätkön. Hän piilotti mustan muoviämpärin Oregonin syrjäseudulle, julkaisi koordinaatit Internetissä sekä kehotti muita etsimään tämän kätkön. Jo ensimmäinen kätkö sisälsi geokätköilyn peruspiirteet eli rasian, lokikirjan ja vaihtotavaroita. Suomen ensimmäinen geokätkö piilotettiin 30. syyskuuta vuonna 2000 Keravalle. Kätkön nimi oli Sun Gear ja se on edelleen aktiivinen ja siten Suomen vanhin geokätkö. Tänä päivänä maailmassa arvioidaan olevan 4-5 miljoonaa geokätköilijää, joista Suomessa toimii noin 12 000. Geokätköjä Suomessa on noin 53 000.

Koukuttava harrastus

Geokätköily on harrastuksena koukuttava. Kun kätköilyssä kerran pääsee alkuun, on siihen vaarana jäädä pahasti koukkuun. Toiset alan harrastajat keräävät määrää, toiset laatua. Useat geokätköilijät yrittävät purkkeja keräämällä päästä aina seuraavaan ja seuraavaan tavoitteeseen. Harvemmin kätköilijät kuitenkaan kilpailevat toisiaan vastaan, vaan tärkeämpää on omien virstanpylväiden saavuttaminen. Itsekin muistan tavoitelleeni sataa löydettyä kätköä, jonka jälkeen tavoitteena olikin jo 200, sitten 500, pian jo 1000. Ja nälkä vain kasvaa syödessä. Tällä hetkellä, harrastettuani geokätköilyä hieman reilut kaksi vuotta, on löydettyjen kätköjen listalla purkkeja noin 1160. Yhtäkään kätköä en vielä itse ole uskaltautunut piilottamaan, mutta eiköhän senkin aika vielä koita.

Välillä, onneksi hyvin harvoin, huomaan pohtivani, onko harrastuksessa mitään järkeä.

Välillä, onneksi hyvin harvoin, huomaan pohtivani, onko harrastuksessa mitään järkeä. Tällaisia ajatuksia saattaa herätä rämpiessäni pyörän kanssa keskellä märkää pimeää metsää tai etsiessäni purkkia, jota ei kuitenkaan tunninkaan pyörimisen jälkeen löydy. Toisaalta harrastuksen suola on juurikin se hieno fiilis, joka tulee, kun löytää kauan piilossa pysytelleen kätköpurkin.

Erilaisia kätkötyyppejä

Määrän sijaan toisille geokätköilijöille tärkeämpää saattaa olla erilaisten kätkötyyppien keräily sekä erityisesti haasteiden suorittaminen. Geokätköjä on aikojen saatossa syntynyt monenlaisia ja osasta niistä on jo ehditty luopuakin. Yksinkertaisin kätkö on peruskätkö (traditional cache), jossa annetut koordinaatit osoittavat suoraan siihen paikkaan, josta piilotettu rasia löytyy. Multikätkön (multicache) lopullisia koordinaatteja ei puolestaan ilmoiteta, vaan ne selviävät matkan varrelta. Yksinkertaisin multikätkö on kaksiosainen, jossa kätkön kuvauksessa ilmoitetaan alkupisteen koordinaatit, johon paikan päälle menemällä löytyy esimerkiksi purkki tai laatta, josta ilmenee loppupisteen ja siten itse geokätköpurkin koordinaatit.

Pulmatehtävien ystävälle sopii puolestaan mysteerikätkö (mystery cache), jossa kätkörasian koordinaatit voi saada esimerkiksi ratkaisemalla jokin arvoitus, salakirjoitus tai laskutehtävä. Mysteerikätköjä ovat myös haastekätköt, joissa kätkön löytämisen lisäksi pitää suorittaa jokin geokätköilyyn liittyvä haaste, ennen kuin kätkön saa logata. Haasteena voi olla esimerkiksi tietyn kätkömäärän löytäminen yhden päivän aikana tai kätkön löytäminen kaikista Suomen kunnista. Eräässä vaativissa haasteessa tulee puolestaan löytää yksi kätkö per päivä 1000 päivän ajan. Kerran leikkimielisesti lähdin suorittamaan tätä haastetta, mutta putki katkesi jo 40 päivän jälkeen. Ehkä parempi niin, jottei rakkaasta harrastuksesta tule itselle liian suurta pakkomiellettä.

Tradien, multien ja mystien lisäksi erilaisia kätkötyyppejä on vielä muutamia muitakin, mutta ne ovat jo huomattavasti harvinaisempia. Geokohde (earth cache) on opettavainen virtuaalikätkö, jossa ei ole lainkaan kätköpurkkia. Geokohteessa esitellään yleensä jokin mielenkiintoinen luontokohde. Selvitettyään vastaukset kätkön omistajan kysymyksiin, tulee ne lähettää hänelle sähköpostilla, jonka jälkeen kätkön saa vasta logata. Myös kuvan ottaminen ja lähettäminen saattaa kuulua vaatimuksiin.

Jästejä varottava

Ulkopuolisen silmin geokätköilijän etsintäpuuhat saattavat joskus vaikuttaa melko erikoisilta. Liikennemerkkejä tai kaiteita tonkiva tai puihin kiipeilevä aikuinen saattaa helposti kiinnittää kanssaliikkujien huomion ja herättää ihmetystä. Tämän vuoksi kätköille tulisi mennä mahdollisimman huomaamattomasti, jotteivat kätköt paljastu ulkopuolisille. Geokätköilypiireissä näitä ulkopuolisia kutsutaan jästeiksi, jotka muuttuvat jästeistä geokätköilijöiksi etsittyään ja logattuaan ensimmäisen kätkönsä. Kadunvarressa epämääräisesti käyttäytyvä henkilö ei siis välttämättä suinkaan ole hämärätyyppi, vaan kätköä etsivä harrastaja.

Uusia kätkömaita ja -ystäviä

Aloittaessani geokätköilyn, vietin vaihto-oppilassyksyäni Gran Canarian Las Palmasissa, joten ensimmäiset liki 100 purkkia tuli etsittyä ulkomailta. Suomeen palatessani oli talvi, mutta onneksi kaikki kätköt eivät suinkaan ole kivenkoloon piilotettuja pakastepurkkeja. Olemassa on myös runsaasti talvilöydettäviä kätköjä, joiden etsiminen on mahdollista, vaikka lunta olisikin maassa. Suomen ja Espanjan lisäksi olen ehtinyt kahdessa vuodessa saamaan tilastoihin kuusi muuta maata mukaan lukien Ruotsi, Norja, Viro, Iso-Britannia, Ranska ja Monaco. Ei ole vaikea arvata, mitä aktiviteettia jokaiseen ulkomaanmatkaani nykyään kuuluu.

Kuten muidenkin harrastusten parista, myös geokätköilyn parista on mahdollista löytää uusia ystäviä.

Kuten muidenkin harrastusten parista, myös geokätköilyn parista on mahdollista löytää uusia ystäviä. Toisiin geokollegoihin voi törmätä satunnaisesti esimerkiksi kätköllä, mutta erityisesti uusiin kätköilyä harrastaviin ihmisiin tulee tutustuttua tapahtumissa (event cache), joissa geokätköilijät kokoontuvat yhteen vaihtamaan kokemuksia ja jutustelemaan rennoissa tunnelmissa. Saapa tapahtumaan osallistumisesta myös yhden kätkön tilastoihin. Itse olen ehtinyt osallistumaan vasta kahteen geokätköilytapahtumaan. Ensimmäinen näistä tapahtui Pariisissa, kun ihan vahingossa tuli eksyttyä oikeaan aikaan oikeaan paikkaan Notre Damelle, jossa oli juuri alkamassa noin 30 hengen event cache. Siinä oli vähän jo tuuriakin pelissä.

Kätköilyä Lapissa

Myös Lapissa harrastetaan geokätköilyä. Mikä voisikaan olla mukavampi tapa tutustua Lapin luontoon, kuin ulkoilemalla retkeilyreittejä pitkin samalla geokätköjä etsien. Lapista löytyy tilastojen mukaan noin 1300 piilotettua kätköä. Näistä Rovaniemellä sijaitsee noin 220 geokätköä, joista suurin osa (177) on perinteisiä tradi-kätköjä. Geocaching.com sivustolla rekisteröityneitä ja kotipaikakseen Rovaniemen ilmoittaneita on tilastojen mukaan tällä hetkellä 83, mutta koska kotipaikan ilmoittaminen ei sivustolla ole suinkaan pakollista, lienee todellinen määrä huomattavasti suurempi. Sosiaalinen media on läsnä myös geokätköilyssä. Facebookista löytyy muun muassa ryhmä Rovaniemen seudun geokätköilijät, jossa alueella harrastavat kätköilijät voivat esimerkiksi tutustua toisiinsa sekä miettiä yhteisiä kätköilypäiviä.

Jos kipinä geokätköilyyn syttyi, vielä ehtii toimia ennen lumen saapumista. Harrastus kannattaa aloittaa tutustumalla nettisivuihin www.geocaching.com ja www.geocache.fi, lataamalla geokätköilysovellus puhelimeen sekä luomalla nimimerkki. Sitten ei muuta kuin purkkeja etsimään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *