E23B6764-(1)-web

Kantaaottavaa kuosisuunnittelua

Kuva ja teksti Matias Partanen

Viidettä vuotta Lapin yliopistossa sisustus- ja tekstiilimuotoilua opiskeleva Karoliina Erkinjuntti ajautui tekstiilialalle puolivahingossa. Erkinjuntti muistelee olleensa aina kuvataiteellisesti lahjakas ja koti, joka tarjosi alusta asti kynät, pensselit ja paperit, ohjasi eteenpäin. Myös ala-asteelta asti saatu kannustus helpottivat ammatinvalintaa – Erkinjuntti halusi kuviksesta itselleen ammatin.

Erkinjuntti on syntyisin Rovaniemeltä, jossa hän kävi myös lukion. Lukion jälkeen hän opiskeli Lempäälässä sisustustekstiiliartesaaniksi. Hän oli aina pitänyt myös käsitöistä ja tehnyt vaatteita, joten tekstiiliala vei lopulta mennessään. Valmistuttuaan hän muutti takaisin Rovaniemelle ja haki yliopistoon.

”Ja sillä tiellä ollaan vieläkin”, Erkinjuntti summaa.

Kotiseuturakkaus on aina näkynyt tavalla tai toisella Erkinjuntin töissä. Erkinjuntin Rovaniemi-kuosi on tästä hyvä esimerkki. Kuosi sai alkunsa paikallisen Cafe & Bar 21:en pyydettyä Erkinjunttia suunnittelemaan terassille seinämaalauksen.

”Asiakkailta tuli toive kaupunkimaisemasta, ja kaupungiksi valikoitui luonnollisesti Rovaniemi. Tuosta seinämaalauksesta syntyi jatkuva kuosi”, Erkinjuntti kertoo.

Kotiseuturakkauden ilmaisemisen lisäksi Erkinjuntti pyrkii kertomaan kuoseillaan tarinoita.

”En halua, että kuosit ovat vain kivan näköisiä. Olisi hienoa, jos niillä olisi myös jotain muuta annettavaa.”

Syyllistävää vai oivaltavaa

Erkinjuntti on valinnut pro gradu –työn aiheeksi kantaaottavan kuosisuunnittelun. Taide ja graafinen suunnittelu ottavat usein kantaa erilaisiin yhteiskunnallisiin asioihin, mutta kuosisuunnittelussa tämä on ollut harvinaisempaa. Ero syyllistävän ja oivaltavan välillä on hiuksenhieno. Erkinjuntin gradulla on ilmastonmuutosteema, jonka puitteissa hän suunnittelee kuoseja, jotka näyttävät, miten ilmastonmuutos vaikuttaa pohjoisessa

Kuosisuunnittelu on kaupallista, sen täytyy olla hyvännäköistä ja myyvää. Siksi voi olla haastavaa tehdä sekä kantaaottavaa että kaupaksi käyvää.

"Haluaisin tuoda kuoseihin jonkun syvemmän tarkoituksen."

Erkinjuntti kertoo välillä olleensa kriisissä alan kanssa. Hän on kokenut ongelmaksi alaan voimakkaasti liittyvän pintapuolisuuden.

”Kaikki tähtää kauniisiin kuoseihin, joita ihmiset ostaisivat. Haluaisin tuoda niihin jonkun syvemmän tarkoituksen.”

Visuaalisella kulttuurilla on valtava vaikutusvalta, vaikkei sitä heti niin mieltäisikään. Ihmiset ottavat vaikutteita siitä huomaamattaan. Kuva herättää ihmisen uteliaisuutta, jonka takia se voi myös selkiyttää, havainnollistaa ja tehdä asioita kiinnostavaksi. Tärkeää on myös se, miten tuotteiden kantaja haluaa viestiä pukeutumisellaan. Kuosit eivät välttämättä ole itsestäänselviä, vaan tuotteiden ja niiden sisältämien kannanottojen ymmärtäminen voivat olla vain ihmisten mielikuvituksen ja päättelykyvyn varassa. Kantaja yleensä kyllä tietää mitä asiaa tukee ja edustaa, kun taas muut voivat vain arvailla ja ihastella kuvia sellaisenaan.

Omaa tyyliään Erkinjuntti pitää kuvituksenomaisena ja mielikuvitusta ruokkivana. Inspiraatiota hän kertoo saavansa hyvin laajasti. Monesti taustalla on halu kertoa tarinoita. Toisinaan taas on hyvin vaikea välillä itsekään jäljittää, mistä inspiraatio kulloinkin tulee. Joskus taas Erkinjuntti suunnittelee tietyn aiheen tai teeman pohjalta.

Kuosien tarinat eivät välttämättä ole muille niitä samoja, joita itsellä on ollut niitä luodessa mielessä. Kuitenkin se, että kuosi herättää ajatuksia ja ruokkii mielikuvitusta, on tärkeää.

Alice in Northernland

Erkinjuntti kuuluu arktiseen suunnittelijakollektiiviin, Alice in Northernlandiin. Kollektiivin muut jäsenet ovat Taiteiden tiedekunnassa kuvataidekasvatusta opiskeleva Marjo Hiilivirta ja tekstiilisuunnittelua opiskeleva Anni Oikarinen. He tekevät yhdessä kuosisuunnittelua, ja heidän töitään yhdistää pohjoisuus.

”Ajatus voimien yhdistämiseen heräsi viime syksynä. Kollektiivi hakee yhä muotoaan”, Erkinjuntti kertoo.

Kollektiivin jäsenet haluavat mahdollisuuden tehdä töitä opiskelujen ohella, ja kollektiivi onkin osoittautunut hyväksi kanavaksi tehdä täällä pohjoisessa. Yrityskontaktit ovat pitkälti etelässä, mutta Erkinjuntin mukaan he toimivat sillä ajatuksella, että pohjoisessakin voi toimia ja työllistää itsensä.

Erkinjuntin kuoseihin voi tutustua Alice in Northernlandin nettisivuilla.
Tuotteita myyvät Arctic Design Shop ja Korundin myymälä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *