Rollon uudet linjat

Nyt on skeittikulttuurin vuoro nostaa päätään ja kasvaa, myös Rovaniemellä. Pitkän ajan lupaukset ja väännöt rahan sekä politiikan kanssa tuottivat tulosta, sillä nyt Rovaniemelläkin on oma skeittiparkki. Tämä oli työvoitto lajin harrastajille kuin heidän ideaan tukeville.

Teksti Nea Koivumaa
Kuvat Matias Partanen

Rovaniemi ei ole tarjonnut monia paikkoja skeittaukselle. Asfalttikatujen lisäksi kaupunki rakennuttaa puiset rampit muutamaan kaupunginosaan, minkä jälkeen ne jätetään oman onnensa nojaan. Ounasvaaralle vuoden 2016 kesänä rakennettu parkki on tehty betonista. Se on oikein käsiteltynä huomattavasti äänettömämpi ja turvallisempi kuin asfaltti tai laho ramppi.

Parkin rakentamisen takana on pitkän linjan lajin harrastaja Tero Pikkarainen ja hänen yrityksensä Concrete Proof. Pikkaraisen yritys on toteuttanut useita skeittiparkkiprojekteja ympäri Suomea. Viimeisimmät valmiit projektit löytyvät täältä Lapista: Sodankylästä ja Rovaniemeltä.

Kymmenisen vuotta skeittausta harrastaneen Oulusta kotoisin olevan Ville-Pekka Vihman mukaan Oulun ja Rovaniemen skeittikulttuuri eroavat toisistaan.

”Täällä Rovaniemellä harrastajakunta on melkoisesti pienempi, minkä takia kaikki tietävät tai tuntevat toisensa. Oulussa harrastajia on niin paljon enemmän, että kaikkia ei voi millään muistaa tai tunnistaa. Toisin sanoen meininki on Rollossa hitusen tiiviimpää ja yhteisöllisempää”.

Rullalautailu on Vihman mielestä ennen kaikkea todella hauskaa, hikistä ja terapeuttista. Rullalautaa hän kuvaa jonkinlaiseksi lemmikiksi, jonka kanssa pitää välillä lähteä ulos leikkimään. Hän pohtii skeittaamisen elämäntapaa, johon kuuluu pieni ulkoinen habitus eli vaatteet.

”Tuolla kun kadulla kävelee ilman lautaa, niin voisin uskoa, että monet tunnistavat sen, että tuossa menee skeittari.”

Vihman mukaan skeittiparkin erilainen tila ja materiaali vaikuttaa temppujen tekemiseen ja uusien luomiseen.

”Temput muuttuivat ja roimasti. Uudella parkilla on niin mukavasti uusia ja erilaisia mahdollisuuksia. Uudet linjat ja temput eivät ihan heti lopu kesken. Sinne menee vähän semmoisella ”lapsi karkkikaupassa” -asenteella, että mitähän sitä tänään tekisi.”

rollonuudetlinjat-03
Jari Paksuniemi tyylittelee frontside rock’n rollin kaareen.

Skeittiparkin luulisi houkuttelevan lisää harrastajia lajin pariin. Vihman mielestä näin on myös käynyt.
”Onhan siellä jotain uusia naamoja pörrännyt. Oikeastaan ihan joka kerta sinne on joku uusi heppu ilmaantunut harrastaan. Sitten siellä on myös niitä vaahtosammuttimia näkynyt paljon skeiteillä, potkulaudoilla ja milloin milläkin. Se on joskus vähän rasittavaa, mutta pitää ymmärtää, että oli itse joskus ihan samanlainen. Eiköhän kaikki aikanaan parkin tavoille opi.”

Vuoden 2020 Tokion Olympialaisiin skeittaus on valittu yhdeksi lajiksi. Kuuluuko skeittaus olympialaisiin?

”Minä en tiedä mitä ajatella tuosta. Onhan se varmaan ihan vauhdikkaan ja viihdyttävän näköistä siellä telkkarissa, mutta tajuaako kukaan, joka ei tunne lajia sen päälle sitten mitään”, Vihma kommentoi.

Hänen mukaansa laji on saamassa uutta suosiota, ja on siksi mahdollisesti valittu yhdeksi olympialajiksi.

”Jos joku sinne haluaa lähteä Suomea edustamaan niin ei sitä voi kuin kannustaa”, Vihma pohtii.


Kaide kilahtaa, kun Petri Kuusela tekee siihen crooked grindin.

"Pieneen tilaan on saatu hyvin toimivat ja monipuoliset härvelit."

Rovaniemeläinen Petri Kuusela on harrastanut skeittaamista noin 17 vuotta. Hänestä skeittiparkki on loistava.

”Pieneen tilaan on saatu hyvin toimivat ja monipuoliset härvelit”, hän kertoo.

Kuusela on ollut parkin suunnittelussa melko aikaisesta vaiheesta lähtien.

”Minulle on jäänyt kuva, että parkkia ollaan tosissaan haluttu tehdä. Kysymys on ollut koko ajan rahasta. Toisaalta skeittareille on moneen otteeseen annettu suuria lupauksia, jotka ovat jääneet lunastamatta. Pääasia on, että parkki viimein tuli”, Kuusela kommentoi.

Vaikka skeittiparkki on saatu vasta valmiiksi ja käyttöön, on hyvä miettiä mikä olisi seuraava askel Rovaniemelle skeittaamista ajatellen.

”Ehdottomasti halli”, Kuusela sanoo.

Entä tuleeko Rovaniemen skeittikulttuuri muuttumaan parkin myötä?

”Parkki tarjoaa vain paremmat puitteet harrastaa. Kulttuurin luovat harrastajat, ei harrastus”, Kuusela vastaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *