vakuutuskiemurat

Opiskelijoiden vakuutuskiemurat

Teksti Teemu Loikkanen
Kuvitus Meri Heikkilä

Opiskelijan työtä on opiskelu. Omalla kohdallani se tarkoittaa luennoilla istumista, tietokoneluokissa työskentelyä, kirjastossa käymistä, käytävillä keskustelua ja ruokaloissa tai kahviloissa vetelehtimistä. Työntekijät ovat vakuutettuja.

Tässä uskossa olin, kunnes viime keväänä eräälle läheiselleni sattui yliopistolla tapaturma, joka vaati sairaalassa tikattavana käyntiä. Oletimme, että vakuutus korvaa hänen kulunsa, mutta vakuutusyhtiön virkailija kertoi, että opiskelijoiden tapaturmista korvataan vain sellaiset, jotka ovat sattuneet työharjoittelussa tai vastaavanlaisissa olosuhteissa. Taide- ja kasvatustieteiden opiskelijat suorittavat tutkintoonsa yliopistolla myös työpajatyyppisiä opintoja, mutta esimerkiksi yhteiskuntatieteilijät eivät siis käytännössä ole vakuutettuja opiskelunsa aikana.

Lapin yliopiston työntekijöille suunnatussa paperissa ”Kun opiskelijalle sattuu tapaturma – näin ohjeistat opiskelijaa”, sanotaan, että ”opiskelijoiden vakuutusturva koskee vain tapaturmaa, joka on sattunut opiskelulle ominaisissa olosuhteissa henkilön osallistuessa opetussuunnitelman tai tutkinnon perusteiden mukaiseen työhön rinnastettavan käytännön opetukseen, työssäoppimisjaksoon, työharjoitteluun, näyttötutkintoon tai perusopetuksessa työelämään tutustumiseen oppilaitoksessa tai muussa koulutuksen tai opetuksen järjestäjän tai oppilaitoksen ylläpitäjän osoittamassa paikassa”. Tästä määritelmästä on hankala päätellä, miten asia käytännössä on.

"Opiskelijat on vakuutettuina vain käytännön harjoittelutyössä sattuvien tapaturmien varalta."

Otin yhteyttä Vakuutusmeklariin, joka hallinnoi Lapin yliopiston vakuutuksia. Hän esittää asiansa yksiselitteisesti sähköpostissaan: ”Eli opiskelijat on vakuutettuina vain käytännön harjoittelutyössä sattuvien tapaturmien varalta. Tämän määrittelee opiskelijatapaturman korvaamisesta annettu laki.”

Katsaus Finlexiin paljastaa, että kyseessä on vuonna 2002 päivätty laki opiskeluun liittyvissä työhön rinnastettavissa olosuhteissa syntyneen vamman tai sairauden korvaamisesta. Asian laki-teknisistä yksityiskohdista kiinnostuneiden kannattaa katsastaa lisätietoja sieltä.

Olisi suotavaa, että yliopisto tiedottaisi opiskelijoita nykyistä paremmin vakuutusasioista, sillä tieto tuntuu olevan tiukassa. Uusille opiskelijoille voisi jo alkuvaiheessa kertoa milloin he ovat vakuutettuja ja millä tavalla vakuutusturvaa voisi halutessaan kompensoida omalla vakuutuksella. Nettisivuille voisi koota paketin kaikille opiskelijoiden vakuutusasioista kiinnostuneille. Kiemuraiset pykälät eivät aukea helposti edes korkeakoulutuksesta nauttiville, joten selkokielellä ilmaistu yksiselitteinen informaatio olisi paikallaan.

Luennoilla tai käytävillä toki sattuu harvemmin tapaturmia, mutta silti tällainen vakuutusmääritelmä tuntuu asettavan opiskelijat eriarvoiseen asemaan, sillä toisilla aloilla opiskelu on enemmän työhön rinnastettavaa sisältäen työpajoja ja harjoittelujaksoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *