Arctic design shop – suunnittelijoita tukemassa
Teksti Teemu Loikkanen
Kuvat Aleksi I. Pohjola
Jotkut ovat saattaneet huomata F-siiven aulan kupeessa sijaitsevan design-kaupan saaneen uuden yrittäjän tänä syksynä. Omaa Teatiamo–merkkiään pyörittävä Tea Latvala on tunnettu ennen uusinta valloitustaan puudildojensa kautta. Kyllä, luit oikein. Puudildojen. Mistä oikein on kysymys?
”Halusin tehdä jotain omaa. Olen vaatesuunnittelun maisteri ja työskennellyt alalla jo 15 vuotta. Vuoden 2016 alusta minusta tuli täysipäiväinen yrittäjä. Vanhempani ovat työskennelleet puunjalostustehtaalla, joten puu oli materiaalina luonnollinen valinta. Alalle lähtö ei tapahtunut hetkessä. Tuttuni perusti pohjanmaalle sahan ja aloin miettiä puuta uudella tavalla, lisäksi kiinnostuin väestöliiton tutkimuksesta, jonka mukaan seksivälineala on jämähtänyt 90 –luvun pvc-asusteiden estetiikkaan, joka taas koetaan epämiellyttävänä”, Latvala kertoo.
Hyvinvointi- ja seksuaalisuusala oli tullut Latvalalle tutuksi jo vuosia sitten, kun hän juonsi Nelosella Anna Perhon kanssa G-piste -nimistä ohjelmaa. Se käsitteli seksuaalisuutta erityisesti naisnäkökulmasta.
Latvalan design-dildojen materiaaleina on käytetty perinteistä koivua, tervaleppää, pyökkiä ja jopa suojeltua ruusupuuta, josta piti tehdä aikaa vievät ja hankalat selvitykset. Seksivälineissä käytetään paljon myrkyllisiä kemikaaleja, joten Teatiamon tuotteita voi ajatella myös terveydellisesti järkevämpänä valintana. Yksin yksityisyrittäjäksi lähteminen ei ole virinneestä kiinnostuksesta huolimatta ollut vailla esteitä.
”Halusin myös herättää keskustelua ja rikkoa rajoja – tie on ollut kivinen. Kun sain Tekesin rahoittamaan, business-maailma heräsi ja tämä nähtiin positiivisena. Olen saanut kaikenlaista kommentointia, kuten ”suunnittelijahan varmaan testaa tuotteensa itse”, tai ”eikö olisi mieluummin kannattanut mennä rikkaisiin naimisiin?”. Olen kuitenkin elättänyt tällä itseni ja sanonut skeptikoille: tehkää perässä. Puukikkelibisneksessä ei mikään ole ollut helppoa. Olen saanut Suomessa paljon mediahuomiota, mutta sama pitäisi tapahtua vielä kansainvälisesti."
Uuden Lapin yliopiston Design-kauppiaan tausta on siis mielenkiintoinen ja värikäs. Mutta miten räväkkä Kurikasta kotoisin oleva maailmankansalainen on saatu tänne pitämään puotia?
”Päädyin Lappiin kun tapasin Tinderissä Sodankylästä kotoisin olevan miehen, menimme naimisiin toukokuussa. Olin Miamissa ja kuulin LYYn etsivän yrittäjää tähän. Skype-haastattelun jälkeen otin homman vastaan koska se kuulosti mielenkiintoiselta.”
Tällä hetkellä Arctic Design Shop palvelee kolmena päivänä viikossa kymmenestä neljään. 95 % valikoimasta on Lapin yliopiston opiskelijoiden tai alumnien käsialaa. Uudella yrittäjällä on paljon kiinnostavia suunnitelmia ja ideoita. Tulevaisuuden haaveissa siintää upea myymälä napapiirille – jos yhteistyökumppanit ja rahoitus löytyvät. F-siiven lasikoppi on toki hieno ja tyylikäs, mutta tuntuu ajoittain kliiniseltä ja väärässä paikassa olevalta. Tulevaisuus vaikuttaa turismivetoiselta, eikä heitä satunnaisia ryhmiä lukuun ottamatta varsinaisesti parveile yliopistolla.
”Tulen yliopistoyhteisön ulkopuolelta, joten jouduin aloittamaan soittelemalla suunnittelijoita läpi ja tutustumalla ihmisiin. Nyt olen siirtämässä design-shoppia keskustaan. Tila on jo olemassa ja mieheni on tarkoitus pyörittää siinä matkailualan opaspalvelua ja myydä arktisen alueen ruokatuotteita. Arctic Design Shop tulisi kaupaksi kaupan sisälle.”
Omien projektien lisäksi Latvala kaipaisi enemmän tukea aloitteleville suunnittelijoille, joiden on vaikea kasvattaa toimintaansa materiaalisten ja logististen haasteiden maailmassa.
”Mielestäni opiskelijat tarvitsisivat rahoituskanavaa, jotta he voisivat riskittömästi tehdä tuotteitaan myyntiin. Tuotteita pitäisi saada varastoon suurempia määriä, mutta tällä hetkellä ei ole rahaa tilata materiaaleja ja tehdä omaa varastoa. Tarvittaisiin lainaperustainen rahasto, josta suunnittelijat voisivat lainata ja maksaa takaisin kun myyntiä tulee. Esimerkiksi lentokentälle tuotteitaan saadakseen tarvitaan jatkuvuutta, parin viikon välein on lähetettävä uusi erä. Konseptin pitää olla toimiva.”
Puudildonaiseksi itsensä brändänneellä Latvalalla on paljon ideoita, eikä hän pelkää esittää niitä ääneen. Ylioppilaslehti suosittelee vierailua liikkeessä erityisesti potentiaalisille suunnittelijoille ja muotoilijoille. Tai hieromasauvan hankkimista harkitseville. Yliopistoyhteisö on saanut uuden jäsenen, josta tulemme varmasti kuulemaan vielä paljon.