Eteläaho (1)

Suihkivaa sopoa ja kuumaa kopoa: Mikäs vaikuttaja se sinä olet?

Antti Eteläaho

Ylioppilaskuntatoiminta edunvalvontakentällä on opiskelijoiden edun edistämistä. Se vaatii vaikuttamista niin yliopiston sisällä oleviin päättäviin toimijoihin, kuin myös valtakunnan tasolla valtakunnanpäättäjiin. Koen, että olen edunvalvonta-asiantuntijana eräänlainen opiskelija-asian lobbari. Olen viime aikoina saanut miettiä paljon sitä, mikä sitten tekee vaikuttajasta hyvän.

Aluksi on tunnustettava, että olen luullut tietäväni hyvin, mikä on hyvä vaikuttaja. Olen tähän asti arvioinut, että hyvä vaikuttaja on sellainen, joka vaikuttamistilanteessa tekee vaikutustyönsä ikään kuin huomaamatta – vastapuolta kuunnellen, kompromissiratkaisuun oman asiansa vilauttaen – mutta piru, eihän tämä määritelmä riitä mihinkään.

Tärkeintä vaikuttajana ja vaikuttamisessa on tuntea ensin itsensä. Tärkeintä on se ydin ja sisin, kuka sinä olet. Mikä tekee sinusta juuri sinut, ja mikä tekee sinusta juuri sellaisen vaikuttajan kuin olet.

Ensin pöydälle laitetaan arvot. Määrittelisin arvotkin ainakin kolmeen erilaisiin arvoihin. Mielestäni erilaisia vaikutustilanteen arvokategorioita ovat pohja-arvot, toiminta-arvot ja tavoitearvot. Esimerkiksi pohja-arvo voi olla vaikka oikeudenmukaisuus, toiminta-arvo luottamus ja tavoitearvo onnellisuus. Tavoitearvossa on huomioitavaa se, ettei sitä voi koskaan maksimaalisesti saavuttaa. Aina on tehtävää esimerkiksi onnellisuuden tai tasa-arvon eteen.

Toinen tärkeä viime aikoina saamani oppi: hyvänä vaikuttajana tiedostat pelkosi ja heikkoutesi. Yleensä pelot ja heikkoudet ovat ensimmäisenä kolkuttamassa arvopohjan oveen. Esimerkiksi arkipäiväinen opiskelijamaailman ilmiö stressi voi paineistaa jotain sinun toiminta-arvoasi. Omalla kohdallani monesti on esimerkiksi huolellisuus toiminta-arvona ollut kovankin paineen alla, kun stressi on päässyt kylään minun ”arvojen talooni”. Pelot ja heikkoudet tiedostamalla on käytössäsi enemmän työkaluja niiden voittamisen suhteen.

Kolmantena avainkohtana hyvän vaikuttajan kohdalla pidän sitä, että hän uskoo itseensä, mutta osaa myös kuunnella. Tähän viittaa ehkä myös aiemmin kuvailemani hyvän vaikuttajan määritelmä, minkä olisin vielä ensimmäisenä vastannut, jos vaikka kaksi kuukautta sitten minulta olisi kysytty kysymys: ”Millainen on hyvä vaikuttaja?”.

Hyvä vaikuttaja on paljon muutakin. Hän on itsensä tunteva, tavoitteensa tiedostava ja arvoihinsa nojaava. Erityisen paljon vastauksia hyvään vaikuttamiseen olen saanut ylioppilasliikkeessä toimimisesta. Kannustankin hakemaan rohkeasti mukaan LYYn vaikuttajatoimintaan esimeriksi hallinnon opiskelijaedustajana!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *