Ukrainalaisen elokuvaohjaaja Oleg Sentsovin vapaustaistelu maksoi oman vapauden verran

Teksti Maria Paldanius
Kuvat Euroopan parlamentti

Euroopan parlamentin Saharov-palkinnolla vuonna 2018 palkittu ukrainalainen elokuvaohjaaja Oleg Sentsov on noussut kaikkien poliittisten vankien ja heidän vapauttamisen puolesta käytävän taistelun symboliksi. Mutta kenestä oikeastaan on kyse? Millainen ihminen on shokkiuutisten takana?

Google-haku ukrainalaisesta elokuvaohjaaja ja kirjailija Oleg Sentsovista tuottaa seuraavanlaisia osumia: 

We stand with Oleg Sentsov (mm. Amnesty International), Sentsov viruu neljättä kuukautta nälkälakossa (HS), Free Oleg Sentsov (mm. PEN -järjestö ja European Film Academy), Ukrainian film maker ends 145-day hunger strike in Russian jail (mm. The Independent) sekä tuoreimpana uutisena, Sakharov Prize 2018; Oleg Sentsov, a political prisoner / symbol of resistance in Ukraine (Euroopan parlamentti, Euronews).

Uutisointi on shokeeraavaa ja kantaaottavaa, eikä syyttä: Oleg Sentsov on yksi kymmenistä Venäjällä poliittisista syistä vangittuna olevista ukrainalaisvangeista, joiden vapauttamisen puolesta taistellaan ympäri maailmaa niin ihmisoikeusjärjestöjen, elokuva-akatemioiden kuin Euroopan parlamentin voimin. 

Krimin liittämistä Venäjään avoimesti kritisoinut elokuvaohjaaja vangittiin Venäjän turvallisuuspalvelun toimesta Krimin niemimaalla, Simferopolin kaupungissa 11. toukokuuta 2014. Hänet tuomittiin 20 vuodeksi vankilaan terroritoiminnan suunnittelusta ja johtamisesta alueen venäläistä de facto -hallintoa vastaan. Sentsov on kiistänyt syytteet, eikä todellista näyttöä ole. Tuomiota pidetään poliittisena.

”Kukaan ei tiedä mitä oikeasti tapahtui, mutta rikokset, joista häntä syytettiin, eivät olisi voineet johtaa 20 vuoden tuomioon”, toteaa kirjailijoiden, toimittajien ja tutkijoiden asiaa ajavan, kansainvälinen sananvapausjärjestö Penin jäsen Veera Tyhtilä DocPoint -sivuston artikkelissa.

Vangitun elokuvaohjaaja, kirjailija ja aktivisti Oleg Sentsovin aktivismi on toiminut inspiraationa monille ukrainalaisille. Sentsov on rohkeasti kritisoinut Venäjän hallituksen toimintaa Ukrainan valtion alueella.

”Sanat ovat ihmisen tärkein työkalu”

Joulukuussa Euroopan parlamentti myönsi Pohjois-Venäjällä, Jamalin alueella jo neljättä vuotta vangittuna viruvalle, 145-päivän mittaisesta nälkälakosta toipuvalle Sentsoville vuoden 2018 mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon. Kyseessä on vuosittain myönnettävä kunnianosoitus ihmisoikeuksia maailmanlaajuisesti edistäneille henkilöille. Vuosi 2018 oli myös Saharov-palkinnon 30-vuotisjuhlavuosi.

”Sentsovin nälkälakko ja rohkea julkinen mielipide ovat tehneet hänestä symbolin poliittisten vankien vapauttamisen puolesta käydylle taistelulle Venäjällä ja kaikkialla maailmassa,” totesi Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani palkinnonluovutuksen yhteydessä.

Tajani lisäsi, että Sentsov asetettiin ehdolle paitsi hänen rauhanomaisen, Krimin laitonta miehitystä vastustavan protestinsa vuoksi, myös hänen rohkeudestaan, uskostaan ihmisiin, ihmisoikeuksiin, demokratiaan ja oikeusvaltioon, samoihin arvoihin, joihin myös Euroopan parlamentti toiminnassaan nojaa.

”Saharov-palkinto ei ole vain palkinto. Se on sitoumus. Palkinto tukee henkilöitä ja järjestöjä, jotka ovat taistelleet oikeudenmukaisemman yhteiskunnan puolesta asettaen itsensä usein suureen vaaraan. Me seisomme kaikkien palkinnonsaajien rinnalla”, hän lisäsi.

Palkinnon vastaanottivat Sentsovin serkku Natalia Kaplan ja asianajaja Dmitri Dinze. Sentsovin oikeuksia jo vuosia ajaneen Kaplanin puheenvuoro päättyi Sentsovin vankilasta lähettämään viestiin:

”En pysty olemaan siellä tänään, mutta voitte kuulla sanani. Haluan uskoa ansainneeni tämän palkinnon työni ja sanojeni kautta. Sanat ovat ihmisen tärkein, ja joskus myös ainoa työkalu. Niitä voi käyttää monella tavalla. Uskon, että tärkeintä ei ole se, miten pitkään elää, vaan miten.”

”Ukraina ei pysty yksin ratkaisemaan tätä asiaa ja siksi tarvitsemme kansainvälistä apua. Meitä on onneksi autettu, emmekä ole jääneet yksin. Haluan uskoa, että vapautuminen on vielä mahdollista,” totesi Oleg Sentsovin serkku Natalia Kaplan Euroopan parlamentin Saharov -tilaisuudessa joulukuussa.

Kenestä oikeasti puhutaan?

Sentsovin ohjaamat elokuvat, Sentsovin taiteellinen ura, Sentsovin lapsuus, nuoruus ja elämäntarina.

Verkkohaku tuottaa niukasti tuloksia mainituilla hakuehdoilla. Maailman maineeseen nousseesta ohjaajasta kirjoitetaan pääasiassa poliittisen vankeuden ja Saharov-palkinnon kulmista käsin. Fokus on tietenkin perusteltu. Mutta mitä jos verhoa raotetaan shokkiuutisten taakse? Millaisesta miehestä oikeasti on kyse?

”Oleg on lahjakas elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja, hyvä isä ja luottoystävä. Ihmisenä hän on rohkea, innostuva ja idearikas, ja aina valmis puhumaan heikompien puolesta”, Kaplan totesi palkintotilaisuudessa.

Ennen elokuvauralle siirtymistään Sentsov oli vannoutunut pelaaja (gamer) millä saralla hän myös kilpaili intohimoisesti. Lisäksi hän pyöritti Internet-kahvilaa ja johti eSports -liikettä kotikaupungissaan, jossa hän järjesti turnauksia ja valmensi pelaajia mestaruuskilpailuihin.

Vasta eSports -liikkeen toiminnan alkaessa rakoilla, Sentsov alkoi suunnitella siirtymistä elokuvaohjaamisen maailmaan. Tarinoiden kehittely ei ollut ongelma ja käsikirjoitukset olivat tekeytyneet vuosien varrella muun elämän ohella. Ainoat esteet liittyivät koulutuksen ja rahoituksen puutteeseen. Sentsov oli opiskellut taloustieteitä Kiovan Yliopistossa ja käynyt joitakin elokuvauksen ja käsikirjoituksen kursseja Moskovassa. Siinä kaikki. Mutta Sentsovilla oli lahja. Hän päätti, että se riitti.

Koska rahoitusta ei herunut, päätti Sentsov kustantaa ensimmäisen elokuvan vaatimat 20 000 dollaria omasta pussistaan. Hän myi autonsa ja Internet-kahvilansa intohimonsa tähden. Ensimmäinen 15-minuuttinen lyhytelokuva syntyi Sentsovin ja Vradiin yhteistyönä vuosina 2007–2008. Se perustui J.D. Salingerin vuonna 1948 ilmestyneeseen novelliin ”A Perfect Day for Bananafish”.

Sentsovin varsinaiset tuotannot

Ukrainalainen videopelien harrastaja Alex (pelimaailman kavereiden kesken Koss) elää Simferopolin kaupungissa yksinhuoltajaäitinsä kanssa. Hänen osaamisensa niittää mainetta ja kunniaa peliympyröissä, mutta pelaamisella on kääntöpuolensa: Se uhkaa sekä opiskelua että suhdetta äitiin. Äiti näkee poikansa kasvamassa kieroon isänsä tapaan. Mutta Alexilla on suunnitelma: hän aikoo olla paras ja se ratkaisisi kaiken. Mutta tuoko menestys täyttymyksen? Ja entä jos hän ei voitakaan?

Sentsovin esikoisohjaus, Gamer (2012) syntyi viiden puoliammattilaisen muodostaman tuotantotiimin voimin. Ammattilaisia ei käytetty projektissa lainkaan. Myös näyttelijäkaarti koostui ensikertalaisista ainoana poikkeuksena päähenkilön äitiä näyttelevä ammattinäyttelijä Zhanna Biryuk.

“Sentsov etsi näyttelijöitä videopelaajien joukosta ja ystäväpiiristään. Kaikki elokuvan pelaajat ovat tosielämän pelaajia. Sentsoville oli tärkeää, että näyttelijät vastasivat hahmon kuvausta”, Ukrainan itä-alueiden tukemiseen tähtäävällä CrimeaSos -sivustolla kerrotaan.   

Gamer sai ylistävät arvostelut Rotterdamin elokuvafestivaaleilla mikä mahdollisti seuraavan elokuvan, Rhinon rauhoituksen. Vradiin mukaan Rhino toteutettiin Gamer -elokuvaa vakavammin ja vastuullisemmin. Sentsovia ymmärsi, että toinen elokuva on tärkein: se osoittaa sen, että ensimmäisen elokuvan menestys ei ollut vahinko ja että ohjaaja kykenee vastaaviin projekteihin yhä uudelleen. Samoihin aikoihin Sentsov uskoutui Vradiille: hän kertoi haluavansa viettää loppuelämänsä elokuva-alalla.

Rhino näki päivänvalon Ukrainan vallankumouksen aikaan, kun EU-myönteiset, Maidanin kansanliikkeeseen kuuluneet ukrainalaiset alkoivat protestoida Kiovassa. Protestit levisivät ympäri Ukrainaa syys-talvella 2013. Se antoi kipinän myös Sentsovin politisoitumiselle. Hänestä tuli aktiivijäsen Euromaiden -liikkeen Automaidan -osastossa, jonka toiminta perustui kansankiihottamiseen Venäjämyönteistä hallitusta vastaan.

Elokuvaohjaaja ja kirjailija Oleg Sentsovin harrastuksesta alkanut taiteellinen työ ja elokuviin suuntautuva intohimo kääntyivät aktivismiksi ja vapaustaisteluksi oman kansan vapautumisen puolesta. Se maksoi hänelle oman vapauden verran kun hänet vangittiin terrorismista syytettynä toukokuussa 2014.

”Tämä palkinto on kunnianosoitus Oleg Sentsovin peräänantamattomalle työlle ihmisoikeuksien edistämiseksi. Emme voi kuin ihailla hänen rohkeuttaan, päättäväisyyttään ja haluaan taistella oikeuden toteutumisen puolesta,” palkintolautankunta lausui Euroopan parlamentilla, Ranskan Strasbourgissa järjestetyssä Saharov-seminaarissa joulukuussa 2018.

Venäjä vastaan Oleg Sentsov

Uzbekistanilaisen elokuvaohjaaja Askold Kurovin ohjaama ”A Trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov” (2017) tekee syväsukelluksen Sentsovin tarinaan ja taisteluun Venäjän hallintoa vastaan. Elokuva kuvailee yksityiskohtaisesti vuoden 2015 oikeudenkäyntiä, jota Amnesty International kuvailee epäreiluksi farssiksi.

Kurovin dokumentti tuo esille myös Sentsovin äidin, lasten ja siskon näkökulmat.

”Elokuva kuvaa rohkeaa ihmistä, joka puhuu totuuden sanoja vallan edessä ja jota syytetään hänen moraalisen kantansa takia. On muitakin Ukrainan kansalaisia, jotka ovat kärsineet samanlaisen kohtalon,” toteavat Suomen Penin jäsenet DocPointin artikkelissa.

Oleg Sentsov ei ole ainoastaan poliittinen vanki. Hän on myös, ja ennen kaikkea, arvostettu elokuvaohjaaja, kirjailija ja käsikirjoittaja, kahden lapsen isä ja palkittu ihmisoikeuksien puolustaja. Sentsovissa lienee paljon samaa kuin Gamer-elokuvan päähenkilössä Alexissa, joka totesi: Haluan olla paras ja se muuttaisi kaiken.

”Oleg ei voi vain luovuttaa ja olla hiljaa. Hän on luontainen taistelija. Siksi mekään emme anna periksi. Taistelemme loppuun asti Sentsovin ja muiden ukrainalaisvankien vapauttamisen puolesta”, kiteytti Kaplan.

KUKA?

 • Oleg (Gennadievich) Sentsov
 • Ukrainalainen elokuvaohjaaja, kirjailija ja käsikirjoittaja.
 • Syntynyt: 13.7.1976 (ikä: 42 vuotta), Simferopol.
 • Tunnetaan erityisesti elokuvistaan: Gamer (2011), Rhino (2013) ja Kai (2013).
 • Tuottanut myös lyhytelokuvat: A Perfect Day for Bananafish (2008) ja The Horn of a Bull (2009).
 • Vanhemmat: Liudmyla Sentsova.
 • Lapset: Alina Sentsova, Vlad Sentsov.
 • Palkinnot: Saharov-palkinto 2018, Shevchenko National Prize in Cinematography, Honorary citizen of the city of Paris.
 • Ajankohtaista: On vuodesta 2015 lähtien ollut vangittuna Pohjois-Venäjällä, Jamalin alueella syytettynä terrorismista ja terrorismin suunnittelusta Venäjän de facto -hallitusta vastaan. Tuomio: 20 vuotta vankeutta. Pidetään poliittisena vankina, joka istuu syyttömänä.

SAHAROV-PALKINTO

 • Venäläisen fyysikon ja toisinajattelija Andrei Saharovin (1921–1989) mukaan nimetty palkinto
 • Myönnettiin ensimmäisen kerran vuonna 1988.
 • Palkinto myönnetään henkilöille, jotka ovat poikkeuksellisella tavalla edistäneet ihmisoikeuksia maailmanlaajuisesti.
 • Palkinnon voi saada yksi tai useampi henkilö, ryhmä tai järjestö.
 • Palkinto luovutetaan jokaisen vuoden lopulla Euroopan parlamentissa Strasbourgissa.
 • Palkinnon rahallinen arvo: 50 000 euroa.
 • Palkinto on tuen- ja kunnianosoitus palkinnonsaajille ja heidän päämäärilleen.

Lähteet:

Artists at Risk Connection. https://artistsatriskconnection.org/story/oleg-sentsov

DocPoint Festival. https://docpointfestival.fi/blog/2018/01/18/tapaus-oleg-sentsov

Euroopan parlamentti. http://www.europarl.europa.eu/news/fi/headlines/priorities/saharov-palkinto-2018/20181210STO21403/saharov-palkintoseremonia-oleg-sentsov-on-luontainen-taistelija

IMDB / Biography. https://www.imdb.com/name/nm4883553/bio?ref_=nm_ov_bio_sm

CrimeaSos. http://krymsos.com/en/news/kak-sozdavalsya--gamer------pervyi-film-oleg-sentsova

STT. https://www.sttinfo.fi/tiedote/saharov-palkintoseremonia-oleg-sentsov-on-luontainen-taistelija?publisherId=59267337&releaseId=69848441

Wikipedia, Ukrainan vallankumous 2014. https://fi.wikipedia.org/wiki/Ukrainan_vallankumous_2014

Wikiwand: Gamer. http://www.wikiwand.com/en/Gamer_(2011_film)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *