Asumistuki valuu vuokranantajalle – entä sitten?

Ahkiomaantien ajatushautomo
Edunvalvonta-asiantuntija Aatu Puhakka

Viime hallituskausi leikkauslistoineen muistetaan katastrofina yliopistoille varmasti vielä pitkään. Vanha sanonta pilvestä ja hopeareunuksesta pitää kuitenkin paikkansa, kun aletaan perkaamaan uudistusten vaikutusta opiskelijoiden toimeentuloon. Opiskelijat siirrettiin yleisen asumistuen piiriin, jolloin asumistukea on voinut saada ympäri vuoden, vaikka kesällä ei opiskelisikaan. Uudistuksen jälkeen sekä opiskelijoiden asumismenot että asumisen tuen määrä ovat kasvaneet. Koska jälkimmäinen kasvoi kuitenkin enemmän, opiskelijoille jää maksettavaksi keskimäärin 17 euroa vähemmän vuokrasta kuin ennen uudistusta.

Siirto tarkoittaa myös sitä, että opiskelijoiden edunvalvonnan on oltava valppaana, kun asumistukijärjestelmästä keskustellaan. Antti Rinteen hallitusohjelmassa asumistukea pyritään kehittämään yksilöllisemmäksi ja sen tulisi mahdollistaa kaikille kohtuuhintainen sekä riittävän laadukas asuminen. Lisäksi selvitetään opiskelijoiden asumistuen yhteisasumisen tulkinnan ongelmat ja korjaustarpeet. Hallitusohjelman perusteella olisi siis yllätys, jos asumistukeen kohdistettaisiin leikkauksia.

Kaikki eivät kuitenkaan suhtaudu nykyiseen asumistukijärjestelmään myönteisesti. Usein kuullun kritiikin mukaan asumistukijärjestelmä nostaa vuokratasoa ja asumistuet valuvat vuokranantajalle. Näin valtion yhteiset rahat päätyvät lopulta asuntosijoittajien taskuihin. Ratkaisuksi on esitetty esimerkiksi asumistukijärjestelmän purkamista, tuettavien määrän vähentämistä ja tukisumman supistamista.

Ensimmäinen kritiikki vuokratason noususta on tutkimustiedon valossa kiistanalainen. Joidenkin taloustieteilijöiden arvioiden mukaan asumistukijärjestelmä nostaa vuokria. Kuitenkin VATT:n kaksi vuotta sitten julkaistun tutkimuksen mukaan vaikutusta on liioiteltu ja tämänhetkinen tutkimustieto viittaa siihen, että asumistuen erot asuntojen ja kotitalouksien välillä eivät heijastu vuokriin. Vaikutuksesta yleiseen vuokratasoon ei kuitenkaan ole ainakaan vielä luotettavaa empiiristä tutkimusta.

Asumistuen valumisesta vuokranantajalle taas voi todeta, että mitä sitten? Eikö asumistuen juuri kuulukin päätyä asumismenoihin, eli suurimmaksi osaksi vuokranantajan taskuun? Ilman asumistukea rahaa valuisi edelleen vuokranantajien taskuun, mutta suurimmalta osin opiskelijan taskusta.

Asumistukea maksetaan opiskelijoille usein satoja euroja. Vaikka vuokrataso laskisi tukijärjestelmän poiston myötä, se tuskin laskisi opiskelijoiden kannalta riittävän paljon. Vai kuinka todennäköiseltä 200-300 euron vuokranalennus kuulostaa?

Asumistuessa on varmasti omat ongelmansa, mutta ainakin tällä hetkellä se on merkittävä osa opiskelijoiden toimeentuloa. Ja täysin ongelmatonta sosiaalietuutta tuskin on olemassakaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *