Kolumni: Paras aika

Suihkivaa sopoa ja kuumaa kopoa
Edunvalvonta-asiantuntija Antti Eteläaho
Kuva Aleksi I. Pohjola

Saatat olla uusi lukija tai vanha tuttavuus, mutta silmäilet juuri Suihkivaa sopoa ja kuumaa kopoa -palstan paluuta. Kiitos Lapin ylioppilaslehden uudelle päätoimittajalle Kaisa-Reetalle, että kolumnipalstan nimi sai jatkaa. Mielestäni se on edelleen hauskahko, hetken ajatusvirtana syntynyt ja edunvalvonnan popularisointiin tähdännyt otsikko kolumneilleni. 

Palasin LYYlle edunvalvonta-asiantuntijan työtehtäviin elokuun alussa vuoden opintovapaani jälkeen. Opintovapaalla valmistuin yhteiskuntatieteiden maisteriksi ja suoritin kaikkinensa lukuvuoden aikana 113 opintopistettä. En voi suositella tavoittelemaan tuota opintopistemäärää. Kroppa sanoi koronakeväänä ei, mutta liian vahva jääräpää sanoi kyllä. Tälläkin hetkellä kärsin niska-hartiaseudun kivuista sekä tinnituksesta korvassa. Tämä kiitoksena valtaisasta halusta saavuttaa opinnot maaliin yhden lukuvuoden aikana. 

Yhden vuoden aikana ehti tapahtua paljon myös Lapin yliopistossa ja opiskelijoiden edunvalvonnassa. Yliopiston rehtoraatti vaihtui, hallintojohtaja vaihtui, yliopisto kävi yt-neuvottelut ja kakun koristeli maailmanlaajuinen pandemia. On ollut kiireettömämpiäkin vuosia.  

Alkusyksy on mennyt siinä, että olen verkostoitunut uuden johdon kanssa sekä kartoittanut Lapin yliopiston osalta koronan vaikutukset opintoihin, toimintoihin sekä yleisesti opiskelijan arkeen kampuksella. Olemme toimineet hyvässä yhteistyössä yliopiston kanssa. Opiskelijoille kustannetaan maskit niihin tilanteisiin, joissa yliopiston suositus ohjaa niitä käyttämään, opiskelijoille mahdollistetaan kirjastossa opiskelu tilarajoituksien puitteissa, ja olemme pystyneet pitämään kiinni niin sanotusta hybridimallista, jossa osa opinnoista on läsnä ja osa etänä. Lisäksi vaihto-opintotoiminta on saatu ylläpidettyä yllättävän hyvin. Mielestäni olemme toistaiseksi onnistuneet yliopistoyhteisönä koronatoimissa. 

Suuri huoli minulla on ollut uusien opiskelijoiden integroitumisesta sekä Lapin yliopistoon kiinnittymisestä. Onneksi näyttäisi siltä, että läsnäololuentojen lisäksi esimerkiksi tuutorit ja ainejärjestöt ovat onnistuneet siinä, että uusien opiskelijoiden välille on syntynyt kohtaamispaikkoja sekä uudet opiskelijat ovat päässeet ryhmäytymään niissä rajoissa, joita terveysturvallisuus meille on asettanut. LYYn viimeisimmän vuorovaikutus ja yhteisöllisyys -kyselyn vastanneista suurin osa kertoi tärkeimmäksi syyksi siihen, miksi opinnot sujuvat ja etenevät, saadut opiskelijakaverit. Opiskelijan edunvalvonnassa on tärkeää, että löydämme keinoja siihen, miten opiskelijat voisivat saada uusia kavereita ja saada etenkin sellaisen alun, että tuntisivat kuuluvansa yhteisöön. Yhteisöllisyys linkittyy erilaisten palautteiden ja kyselyjen pohjalta suoraan opiskelijan opintojen sujuvuuteen ja mielekkyyteen käydä opintoja. 

Mutta puuta täytyy koputtaa ja olla huolellinen. Kolumnia kirjoittaessa (23.9.20) Lapin tilanne on rauhallinen koronan suhteen, mutta monella opiskelupaikkakunnalla korona on levinnyt nuorten keskuudessa. Turvavälien muistaminen, hyvä käsihygienia ja maalaisjärki lienevät tärkeimmät peukalosäännöt tänä lukuvuonna, jotta voisimme keskittyä olennaiseen, opiskelijana olemiseen.  

Tai no, minähän menin valmistumaan, mutta opiskelijan mieli on edelleen läsnä. Nauttikaa opiskeluajastanne – se on parasta aikaa. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *