Kannanotto Lapin ylioppilaslehden puolesta

Päätoimittajat Inka Komonen ja Lotta Lautala
Kuva Sampsa Hannonen

Lapin yliopiston ylioppilaskunnan edustajistovaalien äänestys alkaa torstaina 28.10., jonka myötä valittava uusi edustajisto päättää Lapin ylioppilaslehden kohtalosta. Tästä huolimatta lokakuun alussa julkaistut ehdokaslistat ja itse ehdokkaat ovat jakaneet niukasti ajatuksiaan lehdestä, vaikka aihe on merkittävä. 

Nykyinen edustajisto päätti keväällä 2021 ottaa Lapin ylioppilaslehden syvempään tarkasteluun, ja on siitä lähtien pohtinut, mitä lehdelle tulisi tulevaisuudessa tehdä. Yhtenä vaihtoehtona esiin on noussut lehden lakkauttaminen, vaikka sille ei ole pakottavaa taloudellista syytä. 

Keskustelussa on ollut mielenkiintoista havaita, miten ylioppilaslehden kannattavuutta on ruodittu ja hintaa mietitty samalla kun muiden ylioppilaskunnan tuottamien palveluiden merkitys on nähty lähes itsestäänselvyytenä.

Opiskelijoiden ja pohjoisen ääni 

Jo yli 40 vuoden ajan Lapin ylioppilaslehti on seurannut aktiivisesti ylioppilaskuntaa ja yliopistoa sekä valvonut opiskelijoiden etua. Se on toiminut yhteisön äänenä nostamalla esiin opiskelijoille tärkeitä kysymyksiä, joihin muut mediat eivät ole tarttuneet. 

Lehti on osallistunut aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun myös yliopiston ulkopuolella  ottamalla kantaa erityisesti paikallisiin kysymyksiin. Se on puhunut pohjoisen tieteen ja taiteen sekä luonnon ja ihmisten puolesta.   

Ainutlaatuinen osa opiskelijakulttuuria

Lapin ylioppilaslehti on rakentanut siltoja yli tiedekuntien välisten rajojen ja ollut vahvistamassa sitä yhteisöllisyyttä, josta toistuvasti Lapin yliopiston yhteydessä puhutaan.

Se on vuodesta toiseen ollut alusta tehdä jotain itsensä, mutta myös yhteisön eteen. 

Lukemattomat kirjoittajat, kuvittajat ja kuvaajat ovat olleet luomassa moniäänistä opiskelijakulttuuria saaden samalla mahdollisuuden julkaista omia tekstejään ja taidettaan.

Kautta historian ylioppilaslehdet ovat myös toimineet tärkeinä väylinä työelämään ja merkittäviin yhteiskunnallisiin asemiin. Toista tällaista alustaa Lapin yliopistolla ei ole tarjota, joten lehti ei ole helposti korvattavissa. 

Lehti elää ja kehittyy

Pienestä budjetistaan huolimatta lehti on alusta asti tarjonnut laadukasta journalismia.

Lehden viimeisin numero 3/2021 on huvennut nopeasti kampuksen ja kaupungin jakelupisteistä, mikä kertoo printin säilyttäneen suosionsa.

Samalla lehti on myös herättänyt huomiota sosiaalisessa mediassa. Tämä osoittaa, että lehti kiinnostaa, ja elää ajassa tavoittaen uusia yleisöjä. 

Näemme, että printtilehdestä ei tulisi luopua, sillä sen ympärille rakentuu lehden muu sisältö digilehdestä sosiaaliseen mediaan. Tulevaisuudessa Lapin ylioppilaslehdellä on kuitenkin mahdollisus olla yhä vahvemmin monimedia, joka kuuluu ja keskustelee eri kanavissa. 

Onko journalismilla ja sananvapaudella toivoa?

Haastamme ehdolla olevat listat – Artiklan, Kokoomuksen, Neliapilan, TAO-listan, Vihertävät ja YTK:n Superlistan – sekä itse ehdokkaat jakamaan kantansa Lapin ylioppilaslehden tulevaisuudesta. 

Toivomme, että tulevat edustajiston jäsenet tarkastelevat laaja-alaisesti lehden toimintaa ja näkevät sen arvon myös muuten kuin euroissa. 

Päätoimittajat,
Inka Komonen ja Lotta Lautala

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *