Joulukalenteri: ROSKIS – roskakierrätyskranssi

Teksti Sofia Parada Barrenechea
KUVAT Annu Kuivas
Kuvasyväys Elli Alasaari

Muovi – puh, pah, pelistä pois! Näin alkakoon seesteinen, kestävä kulkumme. Roskiskaapissa totuus on toinen – joutojätteen ja kääreiden kirkkauden luoma kontrasti kummastuttaa ja kirvoittaa päivittämään suhdettamme roskaan. Tein sen puolestanne, olkaa hyvät.

ENNEN:

Roska – kuluttamisen laiska lapsi, joka roikkuu perässä pistäen silmään, kuin muistuttaakseen elämämme perinnöstä.

JÄLKEEN:

Kultaakin kalliimpi ja kujeilevampi kaveri, joka materiaalin roolissa reissaa mukanamme myös tulevaisuudessa. 

Kokoa Lapin ylioppilaslehden joulukalenteri 2021 kotoa käsin talosi tähteistä suorittaaksesi tämän joulukalenterin kaikki 24 kohtaa. Palkintona kalenterin suorittamisesta, jouluaattona kotiasi koristaa ROSKIS.

Tarvitset 

  • 6–10 kpl vessapaperihylsyjä 
  • nitojan
  • liimaa
  • lankaa ripustukseen
  • roskaamisen riemua

  1. Aloita materiaalin keräys. Valitse päiväsi puhuttavin muoviroska. Yhtä monta kuin joulukalenterissa luukkuja, niin myös roskia tässä kalenterikranssissa. Tallenna yksi roska päivittäin. Huuhtele, kuivaa ja käyttöön vaan! 
  2. Kerää kotisi wc/talouspaperihylsyt talteen. Kranssi muodostuu hylsyrungon ympärille.
  3. Hylsyt voi halutessaan koristella. Kaiva esiin vanhat lahjapaperit, nyt ne pääsevät käypään kulutukseen. 
  4. Tänään kelpuuta päivän roskaksi isohko rompe, muhkeaa ROSKIS:ta varten.
  5. Sunnuntai! Ekan adventin kunniaksi tallenna taskusta löytyvä pienen pieni adventtiroska. 
  6. Hyvää itsenäisyyspäivää! Itsenäinen haaste: Suomi100-aiheinen roska (kuva someen pliis ja sit tägää @lapinylioppilaslehti, niin nähää tää huippusuoritus) Vähintään nyt jotain siniristiroskaa.
  7. Hylsyjen kertyessä aloita koristelu. Ruraaleimman ROSKIS-lookin saa toki päällystämättä, mutta värin ystävät voivat helposti kiepauttaa hylsyn ympärille lahjapaperia nitojalla ja liimaten.  
  8. Koristuksen jälkeen ala kiinnittämään hylsyjä toisiinsa. Tämä tehdään pareissa. Laita kaksi hylsyä pystysuunnassa vierekkäin ja nido keskeltä yhteen.
  9. Taukotanssitorstai! Keskity roskien sijaan hieman heilumiseen. Heiluva roska? 
  10. Perjantain kunniaksi talleta roska, joka alkaa P:llä. Pullo, Pirkka, pussi, pakkaus – näitähän riittää.
  11. Tee valmiisiin hylsypareihin reiät ripustusta varten. Rei’itin tai sakset hoitavat tämän homman. Varalta joka hylsyyn. Tee reikä sille puolelle, jonka et halua näkyvän ulospäin. 
  12. Hyvää adventtia nro dos! Second hand, second best, hopea ei oo häviö. Inspiraatiota roskan valitsemiseen olkaa hyvät. Jos ilmenee vaikeuksia hylsyjen keräilyssä/kiinnityksessä, niin nopeimmille löytyy valmiita hylsyrunkoja yliopistolta LYY:n lasiputken lähellä sijaitsevan toimiston edestä huomenna maanantaina 13.12.
  13. Hylsyhunttiin yliopistolle! Ota talteen jokin ylpältä löytyvä roska.
  14. Jos et saanut valmista hylsyrunkoa, niin onneksi tästä kalenterista löytyy kuin löytyykin mitä osuvimmat ohjeet. Aloita siis hylsyjen koristelusta, sitten nidot ne kaksi kerrallaan yhteen. Toistotiistai.
  15. Hylsykaksikoiden kertyessä aloita nitomaan pareja toisiinsa. Hylsyjen on tarkoitus muodostaa ympyrä. Tätä varten parit on hyvä nitoa toisiinsa pienessä kulmassa, niin että rivistö taipuu ympyrään. 
  16. Taukotanssitorstai! Kerää talteen jokin tanssimainen roska. 
  17. Mitä enemmän hylsyjä sitä leveämmän halkaisijan saat rungolle. Kuudella hylsyllä saat pienen ympyrän. Kuvan ROSKIS sisältää 8 hylsyä.
  18. Muista tehdä hylsyjen reunaan reikä ripustusta varten. Lauantain kunniaksi jokin luikerteleva roska.
  19. Hartaana adventtina sopii kerätä mahdollisimman rauhoittava roska. Jokainen tyylillään!
  20. Kun hylsyhommat alkaa olla paketissa, niin rohkeasti vaan ympyrä sulkeutumaan. Huomioi, että ripustusreiät jäävät sisäpuolelle. Jos ne jäi ulkopuolelle, olkoon ne koristeita, tee uudet kuitenkin sinne sisälle myös. 
  21. Tähän mennessä olet varmasti saanut jo kivan joukon rempseitä roskia kasaan. Next vaan rungon ympärille niitä kiinnittämään. Alas, ylös, lomaan, sivuun, leiki! Suosittelen aloittamaan kevyemmistä, nitojalla kiinnittyvistä kappaleista. 
  22. Siirry raskaampien roskien pariin. Ne kiinnittyvät parhaiten kuuma- tai pikaliimalla. Kaksipuolinen teippi toimii näppärästi myös.  Karkkikeskiviikko? Namuroskia? 
  23. Jatka roskien kiinnittämistä runkoon sekä toistensa lomaan niin, että ROSKIS näyttää sinulta. 
  24. Ripusta lopuksi lanka (toivottavasti) hylsyjen sisäpuolelta löytyvistä rei’istä niin, että saat teoksen ripustettua. 

Onneksi olkoon, olet suorittanut Lapin ylioppilaslehden joulukalenterin 2021 – nyt sinulla on ROSKIS.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *