Liputtaa, ei liputa?

TEKSTI Hertta Huovila

Useat oppilaitokset, kunnat ja yritykset ovat viime vuosina liittyneet tukemaan Pride-liikettä sateenkaariliputuksella. Pohjois-Suomessa muun muassa Oulun kaupunki, Oulun yliopisto sekä Lapin ammattikorkeakoulu ovat liputtaneet sateenkaaren väreissä juhlistaakseen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia.

Rovaniemen kaupunki ei ole aikaisempina vuosina ottanut osaa liputukseen. Siihen tuli muutos alkuvuodesta, kun kaupunginhallitus äänesti sateenkaarilipun puolesta. Kaupungintalolla nähdään siis tästedes sateenkaarilippu kansallisena Pride-päivänä sekä Arctic Pride -päivänä.

Lapin yliopisto ei ole osallistunut Pride-tapahtumaan eikä liputukseen. Ylioppilaskunta sen sijaan on ollut mukana Arctic Pride -tapahtumassa jo vuodesta 2013, jolloin tapahtuma on ensimmäistä kertaa järjestetty Rovaniemellä. LYY:n nykyiseen linjapaperiin on kirjattu tavoite, että yliopisto osallistuu LYY:n kanssa Prideen muun muassa liputtamalla.

Tiettyjen asioiden tekemättä jättäminen ei ole neutraaliutta, toteaa Rovaniemen Setan puheenjohtaja Elsa Häkkinen. Liputtamatta jättäminen on kannanotto siinä missä liputtaminenkin. Häkkisen mukaan liputusta tarvitaan, sillä hetero- tai binäärinormin ulkopuolella olevat ihmiset eivät ole tällä hetkellä yhteiskunnassa yhdenvertaisessa asemassa.

Vastuu yhdenvertaisuuden edistämisestä kuuluu yliopistolle, eikä sen tulisi jäädä pelkästään opiskelijoiden tai vähemmistöjen itsensä harteille. Yliopistoja koskee lakiin kirjattu yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämisvelvoite. Sen toteutumisesta vastaa tasa-arvotoimikunta, joka laatii säännöllisesti tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman sekä raportin sen toteutumisesta.

Lapin yliopiston nykyisessä suunnitelmassa mainitaan, että sukupuolen moninaisuudesta tiedotetaan. Sen laajemmin siinä ei kuitenkaan käsitellä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen yhdenvertaisuuden toteutumista.

Tasa-arvotoimikunnan puheenjohtajan Ari Konun mukaan toimikunta on sekä toteuttanut että valmistelemassa toimenpiteitä, joilla sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asemaa parannetaan entisestään yliopistoyhteisössä. Yliopistolle on muun muassa lisätty sukupuolineutraaleja wc-tiloja ja suunnitteilla on koulutusta sukupuolen moninaisuuteen liittyen.

Liputus olisi yksi konkreettinen askel kohti yhdenvertaisuuden puolella avoimesti seisovaa yliopistoa.

 

Juttuun on haastateltu myös LYY:n hallituksen puheenjohtaja Krista Perälää. Tasa-arvotoimikunta antaa oman kantansa liputukseen kokouksessaan 3.3.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *