Näin juhlittiin ennen

Teksti Inka Komonen ja Lotta Lautala
Kuvat Heikki Rissanen / Lapin Kansa Kauppayhtiön arkisto, Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n kokoelma, Lapin maakuntamuseon kokoelma, Lapin yliopiston ylioppilaskunta

 

Rovaniemellä toimii nykyään kolme yökerhoa: Half Moon, Oliver’s Corner ja Roy Club. Poikkeustapauksissa ennen vilkkaina juhlapaikkoina toimineet Doris ja Pohjahovi ovat myös auki. Suuria bileitä ei juuri ole lukuunottamatta esimerkiksi Simerockia. 

 

Jätkänkynttilän silta

Vuonna 1996 ensimmäisen kerran Jätkänkynttilän toisella kaistalla järjestetyt Siltatanssit tanssittiin heinäkuussa useampana vuonna. Talkoovoimin tuotettu tapahtuma yhdisti tanssit ja markkinat, ja keräsi oluttelttojen ja soittolavojen eteen tuhansia ihmisiä. Päivän ja illan aikana tapahtumassa esiintyi useita kymmeniä artisteja.

Aikanaan haaveiltiin, että tanssit voitaisiin järjestää kaksipäiväisenä ja koko sillan levyisenä – tätä ei kuitenkaan koskaan tapahtunut. 

 

 

Kauppayhtiön alakerta

Kauppayhtiön alakerran historia juhlapaikkana on lyhyt, mutta muistot elävät edelleen kaupunkilaisten puheissa. Vuonna 2009 tiloihin avautui pieni ja intiimi klubi, joka kulki nimellä Underground. Se oli jotain muuta, mihin Rovaniemellä oli totuttu. 

Paikka oli kuuluisa erityisesti DJ-illoista, mutta myös livekeikkoja järjestettiin usein. Alakerrassa viihtyivät erityisesti ne, jotka eivät tunteneet oloaan kotoisaksi listahittibaareissa. Klubi oli myös opiskelijoiden suosiossa. 

Toimintaa oli vuoteen 2014 asti, jonka jälkeen paikka oli auki vain erikoisiltoina vuoteen 2016. Sulkemista perusteltiin tilojen ahtaudella sekä lipunmyynnin vähyydellä. 

 

 

Cafe Tivoli 

Nyt jo puretussa Lapin yliopiston ylioppilaskunnan omistamassa Valistustalossa sijaitsi opiskelijoiden suosima Tivoli. Yökerhossa vietettiin niin vappua kuin laskiaista, mutta se tunnettiin myös muun muassa legendaarisista rantabileistään, jossa sisälle kannettiin kuutioittain hiekkaa mittareiden ollessa 30 astetta plussalla.

“Tivoli oli sellainen paikka, missä ei jotenkaan kuvattu, kun oli niin villiä menoa”, sanoo yökerhossa vuosina 2009–2015 juhlinut opiskelija.

Paikka sai lisänimen Lapin Tavastia, ja se tunnettiin paikallisten sekä Suomen suurimpien artistien keikkapaikkana. Keikkailtoja saattoi olla jopa 100 vuodessa. 

Viimeisen kerran Tivolissa juhlittiin vuonna 2015. Vuotta myöhemmin vuonna 1958 rakennettu Valistustalo purettiin, mikä aiheutti laajaa vastustusta. Rakennus oli toiminut useiden seurojen ja yhdistysten kotipaikkana sekä oli näkyvä osa Rovaniemen kulttuurihistoriaa. 

Valistustalon omistanut LYY-Kiinteistöt Oy halusi luopua rakennuksesta vedoten sen vaatimiin korjaustöihiin. Nykyään tontilla sijaitsee kerrostalo.

 

 

Ounasvaara

1900-luvun alkupuoli oli Ounasvaaralla erityisesti juhannusjuhlien kulta-aikaa. Ihmiset kokoontuivat sankoin joukoin Juhannuskalliolle sekä vaaran rinteille keskiyön auringon alle. 

Samuli Paulaharju ei turhaan kutsunut vaaraa ”sydänyön auringon vuoreksi”. 

Bileiden vakiovarusteisiin kuuluivat muun muassa tuohikontit, maitotonkat sekä kahvipannut. Omat eväät ja posliinikupit kruunasivat juhlatunnelman. Pukukoodina nähtiin monesti viehkot hatut sekä pitkät takit ja leningit.  

Mistään kissanristijäisistä ei ollut kyse, sillä esimerkiksi vuonna 1930 vaaralla juhannusta juhli jopa 5000–6000 ihmistä. Maine kiiri entisestään, kun 1934 paikalla oli Yleisradio, joka teki Ounasvaaran tunnetuksi koko valtakunnalle.  

 

 

Lähteet: Kaleva, Kauppayhtiö, Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry, Lapin Kansa ja Lapin maakuntamuseo

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *