Neljäs kerta toden sanoo

Teksti Lotta Lautala

 

Lapin yliopistoon on yritetty palkata opintopsykologia keväästä 2021 lähtien, mutta tuloksetta. Loppuvuodesta paikka laitetaan jälleen avoimeen hakuun. 

 

Lapin yliopisto ja Lapin ammattikorkeakoulu ilmoittivat vuonna 2021 rekryävänsä korkeakouluille yhteisen opintopsykologin, mutta eivät ole siinä toistaiseksi onnistuneet.

Viime vuonna toteutettujen rekrytointien aikana paikkaa haki yksi kelpoisuusvaatimukset täyttänyt henkilö ja tämän jälkeen korkeakoulukonserni on saanut yhden avoimen työhakemuksen. Kumpikaan ei johtanut palkkaukseen asti. 

Opintopsykologin rekryämisessä mukana ollut Lapin yliopiston opetus- ja oppimispalveluista vastaava  Merija Timonen sanoo, että pätevistä opintopsykologeista käydään tällä hetkellä kovaa kilpailua valtakunnallisesti eri korkeakoulujen kesken.  

Erilaisten hyvinvointipalveluiden tarve on lisääntynyt ja pandemia-aika on osaltaan pahentanut tilannetta.  

Kovan kysynnän ohella Timonen tiedostaa, että hakijalla on täytettävänään suuret saappaat, kun vajaan 10 000 opiskelijan korkeakoulukonserni rekryää yhtä opintopsykologia. Lisäksi työntekijän halutaan olevan keskeisessä roolissa osana hyvinvointipalveluiden kehittämistä. 

Tämän vuoden lopussa neljännen kerran avattavan rekryn hakuilmoitusta on työstetty huolella. Ilmoituksessa halutaan korostaa, ettei psykologi toimi yksin, vaan osana moniammatillista työyhteisöä. 

“Näin varmistetaan, ettei hakijalle muodostu sellaista kuvaa, että hän on ainoa henkilö, johon opiskelija voi ottaa yhteyttä, kun on ongelmia”, kuvaa Timonen. 

Myös yliopiston palkkausjärjestelmän mukaisesta palkasta on luovuttu ja hakijalta pyydetään tämän sijaan palkkatoivetta. 

Rekrytointien epäonnistuttua yliopisto on pohtinut palvelun ostamista ulkopuolelta ja valmistellut kilpailutusta. Ajatuksesta on kuitenkin luovuttu, sillä opintopsykologilla nähdään olevan suurempi arvo, kun hän on organisaation sisällä.

 

Lapin yliopiston ylioppilaskunta (LYY) ja opiskelijat ovat tehneet pitkäjänteistä työtä opintopsykologin eteen. Esimerkiksi jo vuonna 2019 järjestettiin mielenilmaus, jonka tavoitteena oli opintopsykologin saaminen yliopistolle. 

LYY:n hallituksen puheenjohtaja Krista Perälä vakuuttaa, että yliopiston kanssa tehdään edelleen töitä tilanteen korjaamiseksi. Aktiivisesta yhteistyöstä huolimatta Perälän äänestä kuuluu kuitenkin myös huoli ja turhautuneisuus. 

“Tarvetta opintopsykologille on. Opiskelijoiden hyvinvointi on kriisissä, jota pandemia on entisestään kiihdyttänyt. Tarvitaan erilaisia hyvinvointi- ja tukipalveluiden panostuksia.” 

Timonen jakaa huolen, mutta vakuuttaa, ettei opiskelijoiden tarvitse olla huolissaan. Viime vuosina on tehty erilaisia panostuksia ohjaus- ja hyvinvointipalveluihin, joilla on paikattu opintopsykologin puutetta. 

Yliopisto on esimerkiksi saanut Opetus ja kulttuuriministeriöltä erityisavustuksia, joiden tuella on palkattu lisää henkilökuntaa: yksi kuraattori ja yksi ohjauspalveluiden suunnittelija. 

Tehtävät ovat kuitenkin määräaikaisia, eivätkä paikkaa pysyvästi opintopsykologia. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *