DEAR ARCTIC: toivosta, tragediasta ja toimijuudesta arktisen tutkimuksen ytimessä

Teksti Hertta Huovila

Kuvat Rare Media ja Veeti Hietikko

Rare Median ja Johannes Roviomaan dokumenttielokuva Dear Arctic kertoo tarinaa tämän päivän arktisesta sitä tutkivien ihmisten kautta. Visuaalisesti raikkaassa elokuvassa arktisen teemat kytkeytyvät laajoihin kysymyksiin ihmiskohtaloista ja ilmastokriisin ratkaisuista.

Lapin yliopiston opiskelijana, arktisen alueen reunalla Rovaniemellä, Arktinen keskus on ihan vieressä, ja “arktinen” sanana jatkuvasti läsnä. Ainakin etelästä muuttaneen taideopiskelijan silmin arktinen näyttäytyy Rovaniemen kontekstissa usein lähinnä puolipakotettuna sanatason brändäyksenä – mikä tahansa pohjoisessa tehty voidaan markkinoida “eksoottisen arktisena”, sen tarkoittamatta varsinaisesti mitään.

Lapin yliopiston Arktinen tutkimuskeskus on kansainvälisesti tutkijoiden ja toimittajien luottama, ja siellä käy vuosittain yli sata tuhatta vierailijaa. Mitä siis oikeastaan on arktinen tutkimus, ketkä sitä tekevät ja miksi se on tärkeää juuri nyt?

Sosiaaliseen mediaan journalistisia sisältöjä tuottavan tamperelaisen Rare Median ja toimittaja Johannes Roviomaan tänä syksynä ensi-iltansa saanut dokumenttielokuva Dear Arctic antaa äänen heille, jotka tekevät tutkimusta arktisesta ja arktisessa.

Arktisen keskuksen tutkijoiden kautta arktinen tutkimus yhdistyy elokuvassa laajoihin teemoihin aina käyttämämme kaasun alkuperästä tutkimuksen luonteeseen ja toimijuuteen ympäristökriisin keskellä. Arktisen keskuksen kahvipöydän palapeli asettuu metaforaksi: yksittäiset palaset yhdessä muodostavat kokonaisuuden, jossa eri tieteenalat ja menetelmät täydentävät toisiaan.

Elokuva kulkee tutuista lumisista Rovaniemi-maisemista antropologisen tutkimuksen mukana Siperian yhteisöihin ja ilmastonmuokkauksen tutkijoiden myötä Reykjavikiin arktisen alueen konferenssiin.

Elokuvan kevyt, osin runollinen visuaalinen kerronta mukailee Rarelle tunnistettavaa tyyliä. Huurteen kuorruttamat puut, virtaava vesi ja taivaalla vellovat pilvimassat luovat seesteisen tilan tutkijoiden ajatuksille arktisesta ja tutkimuksesta. Kirkkaat jään ja jylhien vuorten halkomat maisemat vuorottelevat kaupunkikuvan kanssa, ja herättävät pohtimaan omaa paikkaa ajassa ja arktisessa.

“Ei jokaisen tarvitse olla tieteilijä yrittääkseen pelastaa maailmaa.”

Ilona Mettiäinen

Operaatio Arktiksen ilmastoaktivistit Anton Keskinen ja Ada Koistinen tekevät yhteistyötä ilmastonmuokkausta tutkivien Ilona Mettiäisen ja John Mooren kanssa. Aktivistien mielestä näkemyksiä jakava ilmastonmuokkaus on välttämätön keino, sillä päästövähennykset eivät enää riitä inhimillisiin oloihin. Toiminta on elämäntapa, joka ei tunnu pelkästään omalta valinnalta. “Oma passiivisuus tuntuu vaan niin väkivaltaiselta niin montaa ihmistä kohtaan.” Koistinen pohtii elokuvassa.

Käsitellyt aiheet ovat vakavia, mutta Dear Arctic jättää toivoa.

“Ei jokaisen tarvitse olla tieteilijä yrittääkseen pelastaa maailmaa”, Mettiäinen toteaa.

Viime talvena ja syksynä kuvattu elokuva sai ensi-iltansa Rovaniemellä syyskuussa kulttuuritalo Wiljamissa. Se on näytetty myös Helsingissä R&A -elokuvafestivaaleilla sekä Tampereen Tullikamarilla. Marraskuussa dokkari nähdään jälleen Rovaniemellä Rovaniemi Arctic Spirit -konferenssissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *