"Me emme ole vain numeroita tilastoissa"

Teksti ja kuvat Susan Niemi

 

Yliopiston valtauksella opiskelijat halusivat näyttää huolensa hallituksen leikkauksista. Valtaus oli rauhanomainen mielenosoitus, jonka toivotaan herättävän ajatuksia leikkauksista ja opiskelijoiden toimeentulosta.

 

Tiistaina oli harmaa aamu. Opiskelijoita oli matkalla osoittamaan mieltään hallituksen leikkauksia vastaan, joten harmaus kuvasti hyvin tunnelmaa. Mielenosoitus alkoi tasan yhdeksältä, jolloin yliopiston aula oli vielä hiljainen, mutta vaikuttavat kyltit kantaaottavin tekstein silti koristivat jo aulaa. Muutamat ihmiset olivat jo pystyttämässä telttoja, ja aistittavissa oli jännittynyttä tunnelmaa. 

Aula kuitenkin täyttyi nopeasti yhdeksän jälkeen, ja tilan täytti puheensorina ja innostunut nauru. Lapin Kansan kuvaajien kamerat välähtelivät, ja toimittajat kiertelivät haastattelemassa opiskelijoita.  

Kellon viisarit pyörähtivät kello kymmeneen. Mikrofoni aukesi ja valtaajat ottivat sen haltuun: kantaaottavia puheita hallituksen leikkauksia vastaan sekä kritisoimista Petteri Orpon vaalilupauksista. Yliopisto näytti tukensa opiskelijoita kohtaan pitämällä puheen. Openmic aukesi ja opiskelijat pääsivät vapaasti ilmaisemaan ajatuksiaan hallituksen päätöksistä. Kaikki puheet saivat suuria aplodeja ja kannustushuutoja. Tunnelma oli kapinallinen, mutta rauhallinen.

Ilta alkoi hämärtyä. Ilmapiiri oli yhteisöllinen ja rento: valloittajat pelasivat lautapelejä, tekivät koulutehtäviä ja söivät iltapalaa, mutta puheensorinan keskeltä kuuli huolen tulevaisuudesta ja hallituksen päätöksistä. Kellon lyödessä 23:00 aulasta tuli aivan hiljainen ja valloittajat vetäytyivät nukkumaan telttoihin, patjoille ja sohville. 

“Pakko nukkua täällä, kun ei ole rahaa maksaa vuokraa”, kyltissä luki. 

Opiskelijat valtasivat Lapin yliopiston tiistaina 26.9. Valtauksen tarkoitus oli osoittaa mieltä Orpon hallituksen leikkauksia vastaan. Orpo lupasi ennen vaaleja, että opiskelijoiden tuet ja etuudet ovat suojatut. Orpo petti kuitenkin lupauksensa ja hallitus aikoo leikata opiskelijoidenkin etuuksista. Asumistuesta leikataan ja opintotuen indeksikorotukset jäädytetään. Näiden päätösten takia opiskelijoiden toimeentulo tulee tippumaan joillakin huomattavasti ja monelle myös ratkaisevasti.

Esitin neljälle valloitukseen osallistuneelle opiskelijalle kysymyksiä valloituksesta ja siitä, mitä ajatuksia heillä on opiskelijoiden toimeentulosta.

 

"On valinta, että annetaan hyvätuloisille veroaleja samaan aikaan, kun leikataan kaikkien heikoimmassa asemassa olevilta."

-Kajo Pippuri

 

KAJO PIPPURI

Onko opiskelijoiden taloustilanne heikko alkoholin takia?

 “Minun mielestäni tämä on niin outo tapa ajatella. Opiskelijakulttuuriin valitettavasti kuuluu juhliminen olennaisena osana. Tavallaan on pakko osallistua tapahtumiin, että tuntee yhteenkuuluvuuden tunnetta, varsinkin fuksina, mutta tapahtumissa voi käydä ilman alkoholiakin. Alkoholismi on vakava ongelma, mikä voi kertoa mielenterveysongelmista, mitä opiskelijoilla on. Yhä enemmissä määrin mielenterveysongelmien määrät ovat kasvaneet, joihin ei saa terapiaa helposti, joten moni voi myös lääkitä itsensä alkoholilla. Se on minun mielestäni huolestuttava asia eikä siitä saisi heittää vitsiä. On väärin moralisoida ihmisiä siitä, että köyhät eivät saisi tehdä mitään hauskaa.”

Pitäisikö opiskelijoiden mennä töihin?

“Minun mielestäni opiskeleminen on opiskelijan työ. Opintopisteisiin ja muihin on kaavoitettu se tietty määrä työtä, joka pitäisi tehdä. Jos me haluamme, että opiskelijat valmistuvat tavoiteajassa ja hyvin arvosanoin, niin ei silloin ihan hirveästi ehdi käydä töissä. Opiskelijat voivat käydä töissä opiskelujen ohella, mutta sitten ei pidä myöskään yllättyä siitä, että valmistuminen venyy ja tulee huonoja arvosanoja, kun ei ole tarpeeksi aikaa tai energiaa panostaa kouluun. Kaikilla opiskelijoilla ei myöskään ole sellainen elämäntilanne, että he kykenisivät käymään töissä opintojen ohella esimerkiksi mielenterveysongelmien, sairauksien tai muun elämäntilanteen takia. Joillain saattaa esimerkiksi olla lapsia tai vaikka sairas omainen, josta huolehtia.”

Miksi olit valtauksessa? 

“Minä olin vastustamassa kaikkiin huono-osaisiin kohdistuvia leikkauksia. Hallitus sanoo, että ei ole vaihtoehtoja leikkaamiselle, mutta ainahan on vaihtoehtoja. Kaikki poliittiset toimet ovat aina valintoja. On valinta, että annetaan hyvätuloisille veroaleja samaan aikaan, kun leikataan kaikkien heikoimmassa asemassa olevilta. Ei se ole mitenkään välttämättömyys. Nyt varsinkin, kun on heikkenevä taloudellinen suhdanne niin kaikkein pienituloisimmilta leikkaaminen ei auta, kun esimerkiksi työttömyys on kasvussa. Orpo ja kokoomus ovat luvanneet, että koulutus on erityissuojeluksessa ja siitä ei leikata, mutta nyt niin tapahtuu. On käsittämätöntä, kun ministerit antavat itselleen veroalennuksia samaan aikaan, kun matalapalkka-alalla täysiä tunteja tekevä yksinhuoltaja joutuu miettimään, onko hänellä itsellä varaa ruokaan, jos lapselle pitää ostaa uudet kengät.”

Mitä otit mukaan?  

“Minulla oli mukana kahvia, vitutusta hallitusta kohtaan ja läppäri, koska opiskelin samalla. “

Kauanko olit? 

“Olin alusta loppuun asti, mutta en yöpynyt.”

 

NEVA LIPPONEN

Onko opiskelijoiden taloustilanne heikko alkoholin takia?

  “Ei ole. Jokainen voi miettiä, että jos vaihtoehdot ovat joko alkoholi tai vuokra, niin suurimmalla osalla se valinta on vuokra ja normaali arjen eläminen. Viime päivinä olen nähnyt tosi paljon laskelmia siitä, että miten opiskelijan kaikki menot ovat jakaantuneet, eli niistä suuri osa menee ihan vain arjen perustarpeisiin, eikä mihinkään ylimääräiseen hirveästi jää mitään.”

Pitäisikö opiskelijoiden mennä töihin? 

 “Ehdottomasti, jos kokee, että pystyy opintojen ohessa käymään töissä, eikä se haittaa omia opintoja tai omaa jaksamista. Kaikilla ei ole samanlaisia resursseja. Esimerkiksi minulla itsellä on ollut keväällä tilanne, kun minä olen ollut kolmena päivänä viikossa kello 9–21 luennolla, niin ei siinä kohtaa oikein kerkeä tekemään töitä.”

Miksi olit valtauksessa? 

“Osoittamassa mieltä, koska ei ole ok, että vuosi toisensa jälkeen opiskelijoille luvataan, että ei viedä mitään, mutta sitten kuitenkin lupaukset aina petetään. Jossain kohtaa pitää tavallaan pistää stop sille, että me emme katsele enää tällaista. Tietysti olin myös fyysisesti näyttämässä päättäjille, että me emme ole vain numeroita yliopiston tilastoissa, vaan me olemme oikeita ihmisiä, joihin nämä leikkaukset vaikuttavat.”

Mitä otit mukaan?

  “Mukana oli makuupussit, patjan alunen ja hammasharja. Otin sinne mukaan myös ison pehmolelun, joka toi kaikille iloa. Se oli kiva pikku lisä.”

Kauanko olit? 

“Olin yhteensä kaksi yötä, joiden välissä yhden yön olin kotona.”

 

ILONA MÄKINEN

Onko opiskelijoiden taloustilanne heikko alkoholin takia?  

“Ihmisillä on hyvin erilaisia rahatilanteita ihan itsestään riippumattomista syistä. Itse en juhli joka viikko enkä edes useaa kertaa kuussa, enkä tunne ketään, joka niin pystyisi tekemään. Opiskelijatapahtumat eivät  ole loppupeleissä hirveän kalliita, sillä esimerkiksi minulla meni viime sitseille 12 euroa.“

 

"Me istuimme siellä tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden puolesta."

-Ilona Mäkinen

Pitäisikö opiskelijoiden mennä töihin? 

“Suurimman osan opiskelijoista koulupäivät vastaavat työpäiviä, eikä se työpäivä lopu siihen, että luennoilta lähdetään, vaan hommaa on. Opiskelijan työ on opiskella. Ajatus siitä, että “pitäisi tehdä sen verran töitä, että pystyy elättämään itsensä” lisää ihan hirveästi stressiä ja väsymystä arjessa, sillä opintojen edistäminen, mikä opiskelijan tehtävä oikeasti on, vaikeutuu huomattavasti. “

Miksi olit valtauksessa? 

“Olin monestakin syystä paikalla. Sosiaalityöntekijänä koen, että on ammattivelvollisuus olla paikalla. Nämä leikkaukset osuvat erityisesti niihin, jotka ovat jo valmiiksi yhteiskunnassa heikommassa asemassa. Me olimme siellä vaikuttamassa muiden puolesta, itsemme puolesta ja läheisten ihmisten puolesta. On hirveän epäoikeudenmukaista, että ihmiset, jotka joutuvat jo laskemaan senttejä ja euroja, ovat vastuussa valtion velasta samalla, kun poliitikkojen palkkoja nostetaan. Me istuimme siellä tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden puolesta.”

Mitä otit mukaan? 

“Otin mukaan peiton, tyynyn ja hammasharjan sekä pelikortit.“

Kauanko olit? 

“Kävin kotona pyörähtämässä, mutta olin paikalla tiistaista perjantaihin.”

 

"Opiskelujen ohella töiden tekeminen vie ajan opiskelulta, jolloin valmistuminen voi viivästyä."

-Inari Turkia

INARI TURKIA

Onko opiskelijoiden taloustilanne heikko alkoholin takia?  

“Opiskelijoiden taloustilanteet eivät ole heikot sen takia, että rahat menevät ryyppäämiseen, vaan rahat menevät asumiseen ja elämiseen.”

Pitäisikö opiskelijoiden mennä töihin?  

“Opiskelu on opiskelijan pääasiallinen työ. Ei kaikkien ala mahdollista töiden tekoa, koska koulua on niin paljon. Opiskelulla me hankimme itsellemme ammatin ja tulevaisuuden työn. Opiskelujen ohella töiden tekeminen vie ajan opiskelulta, jolloin valmistuminen voi viivästyä, eli ei sekään ole hyvä juttu."

Miksi olit valtauksessa? 

“Olin siellä sen takia, koska koin sen mahdollisuutena vaikuttaa ja tehdä itse konkreettisia tekoja asian puolesta. Halusin osallistua myös, koska seison mielenosoituksen aiheen takana. Mielestäni leikkauksia ei pitäisi tehdä. Osallistuminen on tapa, miten pystyn itse konkreettisesti vaikuttamaan.”

Mitä otit mukaan?  

“Tulin aluksi vain koulurepun kanssa, mutta tuli mahdollisuus olla yötä, jolloin mukaan kotoa lähti makuupussi, teltta, makuualusta ja villasukat.”

Kauanko olit? 

“Olin siellä yhden päivän ja yhden yön, koska seuraavana aamuna jouduin lähtemään töihin.”

 

Laskimme toimituksessa opiskelijoiden tuloja ja menoja. Jos opiskelija saa täysimääräisinä kaikki opiskelijalle kuuluvat tuet, niin opintotuki, opintolaina ja asumistuki ovat yhteensä noin 1287 euroa. Välttämättömistä menoista, joita ovat ruoka, vuokra, sähkö, vesi, puhelinlasku, kotivakuutus, bussikortti ja osamaksu kannettavasta tietokoneesta, tulee yhteensä 1035 euroa. Näin opiskelijalle jää noin 250 euroa. Sillä pitäisi siis ostaa esimerkiksi matkaliput kotipaikkakunnalle, harrastukset, kulttuurimenot, talvivaatteet, hygieniatarvikkeet, lääkkeet, hiustenleikkuut, kattilat ja pannut ynnä muut arjen menot sekä lisäksi kustantaa opiskelijabileet tai pizzat kavereiden kanssa.

Moni on muuttanut satojen kilometrien päähän Rovaniemelle opiskelemaan. Jos haluaa lähteä käymään omassa kotikaupungissaan, reissuun menee helposti jo pari sataa euroa. Sitten ei enää samassa kuussa paljoa muuta tehdä. Entä kun talvi tulee, joka ei olekaan vain loskainen lämmin talvi niin kuin etelässä, ja pitää ostaa talvivaatteita? Entä yllättävät menot, joihin ei voi varautua, esimerkiksi tietokoneen hajoaminen?

Monet opiskelijat elävät jo köyhyysrajalla. Miten voidaan vähentää siitä, mitä ei edes ole? Valloituksessa opiskelijat pyrkivät saamaan äänensä kuuluviin hallitukseen saakka. Huoli on kova, joka kuuluu opiskelijoiden vastauksista kysymyksiin, sekä näkyi mielenosoituksessa kylttien teksteissä ja opiskelijoiden kasvoilla. 

Yksi kommentti artikkelissa “”Me emme ole vain numeroita tilastoissa”

  1. Onko tuo jutun lopussa oleva laskelma jokin vitsi? Minkä takia käytettyjä lukuja ei ole avattu mitenkään? Noissa luetelluissa menoissa on niin paljon vaihtelua ja sellaista mihin voi itse vaikuttaa, että tällaisenaan tuo on yhtä tyhjän kanssa. Joka kuukausi ei tarvitse hiuksia leikata ja senkin homman voi tarpeen tullen hoitaa kotona. Kattiloita ja talvivaatteita saa edullisesti kirpputorilta. Ei ihme jos on rahat jatkuvasti loppu ja valitetaan, jos opiskelijoiden rahankäyttö on yhtä huoletonta mitä tuo jutun loppuosa antaa ymmärtää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *