rakkatierockers

Rakkatie Rockers

 

Teksti Teemu Loikkanen
Kuvat Matias Partanen

Rovaniemeltä on vuosien varrelta ponnistanut monia kovia bändejä. Lordi ei kuulu omiin suosikkeihini, mutta on kiistatta lappilaislähtöisistä rokkibändeistä tunnetuin. Absoluuttinen nollapiste ja Tulenkantajat ovat sen sijaan kuuluneet musiikillisiin ja kirjallisiin innoittajiini jo nuoresta pojasta asti.

Treenikämppien ja kulttuuritilojen tärkeyttä ei tunnuta ymmärtävän vielä tänäkään päivänä tarpeeksi hyvin. Rovaniemen tyyppisessä pikkukaupungissa ei ole helppoa olla nuori, vaihtoehtoja itsensä ilmaisemiseen ei ole liikaa. Jos mopoilla päristely tai urheilu ei innosta, on helppo ajautua ostarille vanhempien nistien seuraan varastamaan polkupyöriä ja ihannoimaan subutex-kauppaa. Väittäisin musiikin, teatterin ja muiden luovien harrastusten olevan päihdeongelmia ja syrjäytymistä ennaltaehkäisevää toimintaa.

Valistustalon purku alkaa kesäkuussa, työväentalo on jo lähes purettu, ja nyt uhan alla ovat nukketeatteriyhdistyksen ja kuvataidekoulun tilat. Mitään korvaavia tiloja ei ole suunnitteilla, vaan edellä mainittujen kulttuurirakennusten tilalle rakennetaan lähinnä kovan rahan asuntoja. Lapin yliopiston professori Jarno Valkonen ehdottaakin Uudessa Rovaniemessä (30.3.2016), että paikalliset yritykset lähtisivät mukaan kaupungin organisoimaan yhteisörahoitteisena toteutettavaan projektiin, jossa suojelukohteet remontoitaisiin lasten ja nuorten taidekäyttöön.
Rovaniemen kaupungin nuorisopalveluiden esimies Nelli Sepänheimo kertoo kaupungin selvittäneen muutama vuosi sitten treenikämppätilannetta.

”Valtaosa Rovaniemen treenikämpistä löytyy yksityisiltä vuokranantajilta, muutama on seurakunnalla ja kaksi nuorisopalveluilla. Rakkatien treenitila on näistä yksityisistä varmasti se suurin ja tarjoaa monelle bändille loistavan mahdollisuuden treenaamiseen.”

 

rakkatierockers2

Rakkatiellä treenava The Döybs- yhtye on akustoinut kämppänsä lähinnä roskista dyykatuilla patjoilla. Bändin laulajan Harri Airola kertoo musiikkityylin olevan menevää rockia.

”Paljon on nähty vaivaa tämän eteen, ikävää jos kaiken joutuu purkamaan."

Rakkatiellä treenaa eri arvioiden mukaan ainakin kymmeniä kokoonpanoja. Treenis on ollut pitkään purku-uhan alla. Kenties myös sen korjaamiseen ja ylläpitämiseen voisi löytyä yhteisörahoitusta.

”Mekin olemme huolestuneena seuranneet Rakkatien treeniksen tilannetta, koska vastaavanlaista paikkaa on vaikeaa löytää”, Sepänheimo kertoo.

Rakkatiellä vuodesta 2009 soittanut Asko Nousiainen kertoo ponnistaneensa paikasta aina Nummirokin lavoille asti. Kymmenvuotisen historiansa aikana pienistä kämpistä on lähtenyt tunnettuja, etupäässä raskaamman musiikin bändejä, kuten Ravage Machinery, Suotana, Serotonin Syndrome ja Beneath Under.

”Rakennus kätkee sisäänsä lukuisia tarinoita, hauskoja hetkiä, turhuuden tunnetta ja rakkautta musiikkia kohtaan”, Nousiainen kuvailee.

Paljon kaivattuja luovia ja innovatiivisia keksintöjä, bändejä tai taidetta ei synny tyhjästä, ne vaativat tiloja, joissa ihmiset kohtaavat ja inspiroituvat toistensa tekemisistä. Tällaista toimintaa on tuettava niin kaupungin kuin yritystenkin toimesta. Kulttuurialojen toimijoiden on myös aktivoiduttava itse argumentoimaan tekemisiensä tärkeyttä.

Varjo Gallerian isäntä ja Wanhojen Markkinoiden järjestäjänäkin tunnettu Vele Varjo järjestää julkilausuman kaupungin kulttuuritilojen puolesta torstaina 28.4. klo 18 Nukketeatteritalolla osoitteessa Poromiehentie 7.

Galleria Värinässä Valistustalolla osoitteessa Valtakatu 19 järjestetään avoin keskustelutilaisuus kaupungin kulttuuritiloista 10.5. klo 17.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *