lapinyliopisto

Yliopistokirjaston aukioloajat supistuvat kevään ajaksi

Teksti Aleksi I. Pohjola
Kuva Matias Partanen

LUC-konsernissa eli Lapin ammattikorkeakoulun ja Lapin yliopiston muodostamassa konsernissa on menossa kehittämishankkeita, joista osa kohdistuu myös kirjastopalveluihin. Suunnitelmissa on Rovaniemellä konsernin kirjastopalvelujen keskittäminen yliopistokirjastoon 1.1.2018 alkaen siirtämällä Jokiväylän kirjasto yliopistokirjaston tiloihin. Tämä vaatii tila- ja palveluratkaisujen uudelleen järjestämistä, jonka vuoksi kirjasto joutuu mittaviin aineistopoistoihin saadakseen yhteiset kirjastopalvelut mahtumaan samaan tilaan. Aineistopoistot ovat monivaiheisia ja aikaa vieviä, joten tämän johdosta kirjaston yleisiä aukioloja joudutaan supistamaan kevään ajaksi, jotta henkilöresursseja saadaan suunnattua aineistopoistoihin.

"Kyseessä on tilapäinen järjestely, jossa poistot pyritään suorittamaan kevään aikana. Uudet aukioloajat alkavat 1.2.2017 ja jatkuvat aina toukokuun lopulle saakka, jolloin siirrytään kesän aukioloaikoihin. Ensi syksynä kirjaston pitäisi taas olla auki normaalisti", toteaa Lapin korkeakoulukirjaston johtaja Susanna Parikka.

Aineistopoistot ovat mittavia, noin 100 000 niteen luokkaa, joista noin 90 000 poistetaan yliopistokirjastosta ja noin 10 000 Jokiväylän kirjastosta. Poistojen taustalla on ennen kaikkea kyse kirjastojen yhdistymiseen tarvittavan tilan raivaamisesta, mutta myös kirjaston palveluiden kehittämisestä, modernisoinnista sekä profiilin terävöittämisestä.

"Meillä on paljon sellaista vanhaa aineistoa varastossa, jota ei juuri tässä yliopistossa enää tarvita. Täytyy muistaa, että olemme ennen kaikkea tieteellinen kirjasto tämän yliopiston tutkimusta ja opetusta varten. Mitään nidettä ei kuitenkaan poisteta lopullisesti ennen perusteellisia tarkistuksia, muun muassa niiden saatavuus tarkistetaan Kuopiossa sijaitsevasta kaikkien kirjastojen yhteisesti käyttämästä Varastokirjastosta, josta niteiden tilaaminen on Lapin yliopiston opiskelijalle ja henkilökunnalle ilmaista", kertoo Parikka.

Kirjaston supistetut aukiolot vaikuttavat ennen kaikkea asiakaspalvelun saatavuuteen. Yliopisto-opiskelijalla ja henkilökunnalla on pääsy kirjastoon kulkuavaimella ympäri vuorokauden, jota kautta myös lainaaminen onnistuu itsepalveluautomaatin kautta milloin vain. Jos kulkulätkää ei jostain syystä ole, pitää lainaamisen tapahtua kirjaston aukioloaikoina. Myös esimerkiksi tulostamiseen tarvittavan krediitin lataaminen opiskelijan tilille sekä kaukolainojen ja Kuopion Varastokirjastosta tilattujen niteiden hakeminen vaatii asiointia kirjaston aukioloaikoina.

Kirjastojen modernisointia on tehty ympäri Suomea jo pidemmän aikaa ja tätä samaa suuntaa noudattelee myös Lapin korkeakoulukirjaston kehittäminen. Tietoa digitalisoidaan entistä enemmän ja tiedon sekä tilojen käyttö muuttuu opiskelun, opetuksen ja tutkimuksen muuttuessa. Tähän haasteeseen kirjastojen on pitänyt sopeutua mukauttamalla toimintojaan käyttötarkoituksen ja –kokemusten puitteissa. Esimerkiksi ryhmätyöskentelytiloja kaivataan entistä enemmän, mutta hiljaisia lukutilojakaan ei saa unohtaa. Kirjastojen kehittäminen tehdäänkin ensisijaisesti käyttäjien tarpeita huomioiden.

"Emme me itsellemme tätä kokonaisuutta rakenna, vaan käyttäjiä varten. Tänä keväänä toteutamme aineistopoistourakan ja ensi syksynä on vuorossa palveluiden kehittäminen. Kirjaston ulko-oven vieressä on uusi palautelaatikko, minne otamme mielellämme palautetta ja ehdotuksia vastaan. Myös muita kanavia pitkin voi totta kai edelleen lähestyä", huomauttaa Parikka.

Kirjasto tiedottaa asioistaan muun muassa blogissaan LUC 2020 - kohti uudistuvaa kirjastoa! Kirjaston uudet aukioloajat 1.2.2017 alkaen 24.5.2017 asti:
ma 10-18, ti-pe 10-15, la 10-14. Kulkuavaimella itsepalvelu 24/7.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *