yo-kuoro

Kuorossa laulaminen vastapainona opiskelulle

Teksti Tea Koskela Kuva Aleksi I. Pohjola

Viittoilen Loviisassa kahta nuorta naista istahtamaan seuraani. On tullut aika selvittää mitä kuuluu Lapin ylioppilaskuoro Lucida Intervallan – kavereiden kesken LYLIn – väelle keväisen auringonpaisteen keskellä.

Lapin ylioppilaskuoron toimintaan on viime vuosina vaikuttanut merkittävästi kuoronjohtajien vaihtuminen melko tiuhaan. Kukin on tuonut vuorollaan oman kädenjälkensä kuoron toimintaan, ja painotusta ohjelmistossa on ollut klassisesta kuoromusiikista aina viihdemusiikkiin asti. Viime syksystä asti kuoron taiteellisena johtajana toiminut Heidi Kenttälä on puolestaan tuonut mukanaan lisää kansanmusiikkia kuoron ohjelmistoon. Taiteen maisteriksi valmistunut Kenttälä on koulutukseltaan myös musiikkipedagogi ja suorittaa parhaillaan kasvatustieteen maisterin opintoja. Kuorossa hän haluaa pyrkiä pitämään yllä kaikenkattavaa linjaa musiikin suhteen.

”Yritetään pitää ohjelmisto mielenkiintoisena ja monipuolisena. Se on samalla kuorolaisten musiikillista sivistämistä”, selventää Kenttälä.

Kuorolaisia on tällä hetkellä jonkin verran päälle kahdenkymmenen, ja keikoille tulee yleensä 15-20 laulajaa. Ammattikorkeakoulun puolelta on saatu mukaan kaksi kuorolaista, mutta enemmänkin sopisi sekaan. Lisäksi Lucida Intervalla jakaa monelle kuorolle tyypillisen ongelman, eli mieslaulajien puutteen.

”Tällä hetkellä kuorossa on neljä mieslaulajaa, joista keikoilla mukana on yleensä 1-2. Lisää miehiä siis kaivattaisiin mukaan”, Kenttälä toteaa.

Koelaulut ylioppilaskuorolla on syksyisin ja keväisin, mutta muulloinkin on mahdollista päästä kuorotoimintaan mukaan.

”Meillä on avoin rekry eli periaatteessa mukaan pääsee, mikäli kausi ei ole pahasti kesken. Mukaan voi tulla myös esimerkiksi vain syksyksi tai kevääksi”, kuoron varapuheenjohtajana ja sihteerinä toimiva Kaisla Männistö tarkentaa.

”Yritetään pitää ohjelmisto mielenkiintoisena ja monipuolisena. Se on samalla kuorolaisten musiikillista sivistämistä.” – Heidi Kenttälä

Kolmatta vuotta audiovisuaalista mediakulttuuria opiskeleva Männistö on ollut mukana kuorossa koko opintojensa ajan. Hän toimii kuorossa äänenjohtajana ja vetää viikolla stemmatreenit Kenttälän pitämien yhteistreenien lisäksi – tarpeen vaatiessa onnistuu myös kuoronjohtajan tuuraus. LYLIn hallituksessa Männistö on ollut mukana heti ensimmäisestä vuodestaan alkaen, jolloin irtosi heti puheenjohtajan pesti.

”Ylioppilaskuoron hallitus hoitaa yhdistysteknisiä asioita ja huolehtii kuoron markkinoinnista. Toimenkuvaan kuuluu myös järjestää virkistystoimintaa kuorolaisille, esimerkiksi sitsejä”, Männistö kertoo hallituksen toiminnasta tiivistäen.

Lucida Intervalla keikkailee ahkerasti pitkin vuotta. Merkittävinä tapahtumina kuoron vuotta paaluttavat joulu- ja kevätkonsertit. Lisäksi kuoroa pyydetään erilaisiin tapahtumiin esiintymään esimerkiksi vuosijuhlille, karonkkaan ja kirkkokeikoille. Kenttälä toteaa tämän vuoden osalta erityisesti kevään yhteiskeikan yhdessä Teekkarikuoron kanssa olleen hieno kokemus. Toukokuussa Lucida Intervallasta on lähdössä edustusta myös valtakunnallisille opiskelijakuoropäiville Joensuuhun. Luvassa on hyvää menoa muun muassa erilaisten workshoppien ja konserttien muodossa, kun kuoroväkeä kokoontuu yhteen ympäri Suomen.

Jo pelkästään kuoroyhteisöön kuulumisen itsessään voi laskea harrastuksen ehdottomiin etuihin. Männistö toteaa, että Lucida Intervallassa parasta on tiiviin porukan takaama yhteisöllisyys.

”Vaikka joskus väsyttäisi ennen treenejä, niin kuoroharjoituksista saa aina energiaa.”

Perinteisesti treeneissä lämmitellään aluksi kroppaa, tehdään ääniharjoituksia ja harjoitellaan äänenmuodostusta. Näihin ”alkuseremonioihin” käytetään noin puoli tuntia, kunnes kuorolaiset pääsevät tositoimiin, eli harjoittelemaan sillä hetkellä ohjelmistossa olevia kappaleita. Etenkin jos opinnoissa on stressaava vaihe menossa, tarjoaa noin puolentoista tunnin mittainen kuoroharjoitus tilaisuuden miettiä hetken aikaa jotain ihan muuta. Kenttälä alleviivaa kuoroharrastuksen rentouttavaa puolta ja riittävän rentoa tekemisen meininkiä.

”Kuorossa on hyviä tyyppejä ja osallistumisen kynnys on matala. Meillä ei kilpailla.”

Männistö säestää tässä asiassa kuoronjohtajaa ja toteaakin rohkaisevasti, että kaikki kuorolaiset kouliintuvat varsin nopeasti. Kuoroon mahtuu monentasoista laulajaa, ja taso on kaikenkirjavaa aina suihkulaulajista musiikin ammattilaisiin.

”Ennakkoluulottomasti mukaan vaan”, lähettää Kenttälä vielä terveisensä laulamisesta kiinnostuneille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *