Milloin_pidät_lomaa_kuvitus_Maria_Tuunanen

Kolumni: Milloin pidät lomaa?

Teksti Miro Sarola
Kuvitus Maria Tuunanen

Vapaus on tärkeä arvo nykyihmiselle: Mitä enemmän, sen parempi. Minäkään en ole poikkeus. Toiveeni on ollut maksimoida itsemääräämisoikeuteni ja olen järjestänyt elämäni tältä pohjalta. Elanto tulee keikkatyöstä ja nettimyynnistä, ei ole lapsia tai raihnaisia sukulaisia joista pitäisi huolehtia. Päätän omista aikatauluistani hyvin pitkälle itse.

Kolikolla on kuitenkin aina kaksi puolta. Kun täydellisyyttä hipova itsemääräämisoikeus yhdistetään krooniseen taipumukseen valita kivat asiat yli tylsien, tulos ei ole aina paras mahdollinen.

”Milloin pidät lomaa?” on hyvin tyypillinen keskustelunaloitus varsinkin kesäaikaan. Myös minulle esitettiin tämä samainen kysymys tuttavani toimesta viime kesäkuussa. Kysymys aiheutti lähinnä hämmennystä: onko minulla jokin käsitys siitä, koska olen töissä, koska lomalla? Tai erityisesti jos mennään yksittäisiin päiviin? Tämä pieni kysymys toimi eräänlaisena lähtölaukauksena muuttaa elämää organisoituneempaan suuntaan. Ymmärsin, että minulla ei ole juuri minkäänlaista rajanvetoa työajan ja vapaan välillä. Kyky tehdä useita asioita kerralla on hyödyllistä tietyissä tilanteissa, mutta on väistämätön tosiasia, että keskittymällä yhteen asiaan kerralla saat enemmän ja parempaa tulosta kuin ajelehtimalla hallitun kaaoksen mukana kovalla touhottamisella.

Sain syntymäpäivälahjaksi Anna Perhon Antisäätäjä-kirjan. Kirjassa on monia hyviä ohjeita esimerkiksi ”enemmän on hanurista” ja ”opi sanomaan ei”. Kapasiteettimme tehdä montaa asiaa on toki hyvin yksilöllistä. Iso osa meistä yliopiston opiskelijoista käy opintojen ohella töissä, urheiluharrastuksissa ja on mukana yhdistystoiminnassa – sosiaalista elämää ja juhlimista unohtamatta.

Ei ole selkeää ohjetta milloin olemme mukana liian monessa. Pääpointti on ymmärtää periaate: Jos otat elämääsi aikaa vieviä asioita, tuo aika on pois jostain muusta. Kieltäytyminen on myös hyödyllinen taito. Jos kalenterisi on jo valmiiksi täynnä, et pysty haalimaan loputtomasti lisää asioita.  

Nykypäivänä meillä on mahdollisuus olla tavoitettavissa vuorokauden kaikkina tunteina. Tällä on toki positiiviset puolensa, mutta myös suuri riski nostaa elämämme intensiteettiä tarpeettomasti ja hämärtää työn ja vapaa-ajan rajaa. On hyvä muistaa, että vielä joitakin kymmeniä vuosia sitten tiedonkulku maasta toiseen tai jopa kaupungista toiseen saattoi kestää monia viikkoja. Elämä kulki silti eteenpäin, kauppaa tehtiin ja liiketoimintakin meni eteenpäin. Meidän ei ole pakko vastata jokaiseen sähköpostiin välittömästi, ei edes samana päivänä.

Harmaalla on toki monta sävyä. Minuutin tarkka aikataulutus jokaiselle viikolle ja täysin organisoimaton hallittu kaaos eivät ole ainoita vaihtoehtoja elää elämäämme. Yleisperiaatteena voimme kuitenkin sanoa, että jokainen yritys, organisaatio tai muu monien ihmisten yhteistyötä vaativa yhteisö vaatii jonkintasoista järjestelmällisyyttä. Olen niitä ihmisiä, jotka ovat kokeilleet hallittua kaaosta ja ajatelleet sitä eräänlaisena elämäntapana. Olen kuitenkin havainnut, että järjestelmällisyys ja selkeät rajanvedot työn ja vapaan välillä ovat ystäviä: Helpottavat elämää ja edesauttavat opintojen eteenpäin menoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *