Tämän vuoden Säteily soi dystooppisissa sävelissä

Teksti Miro sarola
Kuvitus Maria Tuunanen

Lapin yliopiston vapaa, kokeileva opiskelijaradio Radio Säteily päättää radiohiljaisuuden taas marraskuussa, kun Säteilyn uusi kausi alkaa 1.11.2019.

Radio Säteilyä kuultiin ensimmäisen kerran vuonna 2001. Säteily luotiin tukemaan audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelman radioilmaisun kurssia, mutta vapaana opiskelijaradiona siihen voivat tuottaa sisältöä kaikki radioilmaisusta kiinnostuneet opiskelijat tiedekunnasta riippumatta.

Säteilyn isänä pidetään ensimmäistä tuottajaa ja ideoitsijaa Juha Rissasta. Myös videoilmaisun lehtori Max Juntunen on ollut keskeinen vaikuttaja. Läpi Säteilyn historian säilyneen logon luojan Antti Ritan nimi mainittakoon myös.

Radio-ohjelman käytännön toteutus oli keskeinen tavoite Säteilyä luotaessa. Säteilyä tuotetaan opiskelijavoimin ja kulloisenkin vuoden tuotanto päättää ohjelmakauden teeman ja painopisteet.

Pohjimmaisena ajatuksena Säteilyn perustamisessa on ollut kuitenkin se, että villejäkin ideoita päästäisiin kokeilemaan oikeille radio-aalloille – itse oppimista tietenkään unohtamatta.

Pohjimmaisena ajatuksena Säteilyn perustamisessa on ollut kuitenkin se, että villejäkin ideoita päästäisiin kokeilemaan oikeille radio-aalloille.
– Marjut Pietarlehto

”Itselleni Säteily muuttui tärkeäksi vuonna 2017, kun minusta tuli päätuottaja. Useampi Säteilyn kanssa aktiivisesti työskennellyt henkilö valmistui ja siirtyi työelämään, eikä radiolle löytynyt uutta vastaavaa tuottajaa ja hakua jouduttiin jatkamaan aina vuoden 2017 alkuun”, muistelee Säteilyn päätuottajana toimiva Samuli Valkama.

Spontaani ote oli vahvasti mukana Säteilyn alkuaikoina. Askelista ammattimaisempaan suuntaan mainitaan kuitenkin jo 2010-historiikeissä, jolloin radiolle oli jo muodostunut tietyt vakiintuneet käytäntönsä kuten huhtikuu julkaisuajankohtana. Huhtikuun julkaisuajankohdasta jouduttiin kuitenkin luopumaan päätuottajan venyneen haun takia.

”Tuotannolla oli tuossa vaiheessa jo kovan luokan kiire ja tulimme yksimieliseen päätökseen, että perinteisesti huhtikuussa ilmestynyt Säteily on pakko siirtää syksyyn jos aiomme pitää tason loistokkaana”, kertoo Valkama.

Vaikka venynyt haku julkaisuajankohtaa muuttikin, on Valkaman siirtyminen päätuottajaksi sujunut suhteellisen helposti.

”Säteily on pitkälti silloisten tuottajiensa näköinen, mutta tiettyjä kasvukipuja oli muun muassa vuonna 2017, kun julkaisuajankohtaa jouduttiin muuttamaan. Samoin Säteilyn aikaisemmat nettisivut jouduttiin ajamaan alas teknisistä syistä. Nämä johtivat tiettyihin keskusteluihin aikaisempien vuosien tuottajien kanssa, mutta mitään sen suurempaa ongelmaa ei ollut ja siirtymiseni päätuottajaksi meni verrattain helposti.”

Säteily on siis alun perin luotu opetustarkoituksessa. Hauskanpito ja yhteisöllisyys ovat myös usein mainittuja arvoja. Radio on toisaalta myös hyvä vaikuttamisen kanava. Ainakin tavallisen kansan stereotypioissa yliopistolaiset ovat usein radikaaleja henkilöitä vahvoine agendoineen.

Mahtaako Säteilyllä olla jotain kokouksissa päätettyjä vaikuttamisen tavoitteita joista kaikki eivät tiedä? Jos ei muuta, niin rikkoa rajoja riittävän näkyvästi?

”Vuosittaiset teemat on päätetty erikseen ja ohjelmia on otettu sen mukaan minkälaisia ehdotuksia ja tarjouksia on tullut. Tietääkseni mukana on ollut joskus myös vahvasti kantaa ottavia ohjelmia, mutta Säteilyn tuotannolla ei ole itsessään mitään (piilo)agendaa, kuten esimerkiksi promotoida jotain poliittista suuntaa. Vaikka Säteily on tarjonnut myös kanavan toteuttaa ideoita joita ei olisi mahdollista tehdä isommassa virallisessa radiossa, mitään sen hurjempaa ei ole kuulemani mukaan tapahtunut. Hyvän maun rajoissa on pyritty pysymään”, kertoo Valkama

Säteily luotiin siis alun perin AVM-opiskelijoiden tarpeeseen. Tao ry:n alaisuudessa toimivassa radiossa AVM-opiskelijat ovat edelleen keskeisessä osassa Säteilyn toimintaa. Poikkitieteellinen suunta on kuitenkin vahvistunut viime vuosina.

”Poikkitieteellisyys oli yksi tietoinen suunta aloittaessani päätuottajana. Aloitimme säännöllisen yhteistyön LYYn kanssa ja tekijöitä on kutsuttu eri ainejärjestöistä.”

Säteilyn vuoden 2019 teema on dystopia. Teeman voi nähdä heijastelevan aikamme isoja kysymyksiä, mutta sitä voi lähestyä myös taiteen ja fiktion suunnalta.

”Vuoden teema tarkoittaa ensisijaisesti graafista ilmettä. Tietty orwelilainen ajatus oli myös taustalla. Vapaus ja itsensä vapaa toteuttaminen on ollut keskeistä Säteilyn toiminnassa. Orwelilainen ”isoveli valvoo” taas edustaa toista laitaa ja tuo tiettyä vastakohtaa”, päättää Valkama.

Radio Säteily 1.11.2019 alkaen osoitteessa radiosateily.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *