Pieni kylä Pohjois-Norjassa

Teksti ja kuvat Elli Alasaari

Harjoittelu Barentsin sihteeristössä Norjan Kirkkoniemellä laajensi käsitystä arktisuudesta sekä rajat ylittävästä yhteistyöstä pohjoisella alueella. Etelä-Varangin kuntaan kuuluva 3500 asukkaan keskustaajama valloitti kansainvälisyydellään ja yllättävän keskeisellä sijainnillaan.

Jos kartan kääntää ylösalaisin, mittasuhteet vaihtavat paikkaansa ja pieni Kirkkoniemen kylä onkin yllättävän keskeisellä paikalla. Venäjän raja jää kahdeksan kilometrin päähän, Suomeen on alle tunti ajomatkaa eikä Ruotsikaan ole kaukana. Näin ollen ainakin Barentsin alueen valtioiden – eli Norjan, Ruotsin, Suomen ja Barentsin alueen Venäjän – kannalta Kirkkoniemi eli Kirkenes on niin sanotusti keskellä kaikkea.

Barentsin yhteistyö (BEAC) on hyvin laaja-alaista, mutta sen yleiseksi tavoitteeksi on määritelty vakauden ja kestävän kehityksen edistäminen Barentsin alueella. Barentsin sihteeristö (IBS) toimii tiedottajana, arkistona ja kommunikointiväylänä kaikkeen Barentsin yhteistyöhön liittyen.

Sekä yötön yö että kaamosaika kestävät Kirkkoniemellä noin 50 päivää.

Kirkkoniemi on kokoonsa nähden hämmästyttävän kansainvälinen paikka. Sekä IBS että samassa rakennuksessa sijaitseva Norjan Barentsin sihteeristö vetävät puoleensa työntekijöitä ympäri Pohjoismaita. Kirkkoniemellä on oma Venäjän lähetystönsä ja noin kymmenesosa asukkaista on venäläisiä. Tapasin Kirkkoniemellä siellä työskenteleviä ihmisiä USA:sta, Espanjasta, Bulgariasta ja tietysti Suomesta. Kirkkoniemellä on oma lentoasemansa ja Hurtigruten-risteilijä pysähtyy siellä päivittäin, joten turistejakaan Kirkkoniemeltä ei puutu.

Kirkkoniemellä järjestetään vuosittain Barents spektakel -festivaali. Vuonna 2019 aiheena oli Chinatown, josta löytyi vielä merkkejä Kirkkoniemen keskustasta. Tämän vuoden teemana on "The Russian connection".

Muistan varmasti aina sen hetken, kun ensi kerran ylitin Norjan rajan harmaana huhtikuisena iltapäivänä ja uusi kollegani soitti auton stereoista täydellisesti maisemaan sopivaa, suruisan haikeaa Anne-Mari Kivimäkeä. Olin heti täysin myyty. Kirkkoniemi oli kesäkuulle asti hyytävän kylmä ja pidemmän päälle todennäköisesti ahdistavan pieni paikka, mutta muutamaksi kuukaudeksi minulle juuri sopiva.

Muistan varmasti aina sen hetken, kun ensi kerran ylitin Norjan rajan harmaana huhtikuisena iltapäivänä.

Roskien määrä yllätti keväisillä Jäämeren rannoilla.

Paikkakunnan asukkaiden monentasoinen aktiivisuus on vaikuttavaa. Kirkkoniemellä on muun muassa oma elokuvakerhonsa, aktiivisia tanssiryhmiä sekä tapahtumia useimmille viikonlopuille. Kirkkoniemellä järjestetään myös vuosittain oma Barents spektakel -festivaali sekä yrittäjille ja opiskelijoille suunnattu ICE-innovaatiofestivaali.

Jännittäviä käänteitäkään pieneltä paikkakunnalta ei puutu. Rovaniemen tavoin myös Kirkkoniemi poltettiin kokonaan toisessa maailmansodassa. Neuvostojoukot ajoivat saksalaiset sotilaat pois kaupungista, minkä vuoksi heitä pidetään Kirkkoniemen pelastajina. Kirkkoniemen vapautuksesta tuli viime lokakuussa kuluneeksi 75 vuotta, ja tätä saapuivat juhlistamaan sekä Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov että Norjan kuningas Harald.

Kirkkoniemeä on puhuttanut myös paikallisen Frode Bergin pidättäminen ja vakoilusta vangitseminen Venäjällä 2017. Berg armahdettiin kahden vuoden vankeuden jälkeen joulukuussa 2019. Rajojenvälistä yhteistyötä rakastavia kirkkoniemeläisiä ei naurata, jos heille vitsailee, että he olisivat vakoojia.

Kirkkoniemen keskusaukiolle voi jättää vaikka shakkinappulansa tai polkupyöränsä yöksi – on epätodennäköistä että kukaan ottaisi niitä mukaansa.

On hyvä muistaa, että ennen kansainvälistä tunnelmaa Kirkkoniemi oli vain pieni kaivoskylä, minkä jäljet näkyvät paikoitellen edelleen hieman nuhjuisen oloisessa keskustaajamassa. Vanhat kaivosrakennelmat ympäröivät paikkakuntaa ja kaivospölyä tunkee esiin sieltä sun täältä. Järkytyin sulavan lumen alta paljastuvista rantojen roskalautoista. Täälläkin, arktisen Jäämeren rannalla! Onneksi paikalliset ottivat ongelman tosissaan ja järjestivät siivouspäiviä, jolloin rannat saatiin puhtaiksi.

Kaivosteollisuuden jälkiä. Rautakaivoksessa tehdään koeporauksia, joiden tarkoituksena on selvittää mahdollisuuksia avata Bjornevatnin kaivos uudelleen.

Monet Kirkkoniemellä syntyneet jäävät sinne asumaan loppuelämäkseen, tai jos lähtevätkin, niin palaavat aikanaan takaisin. Opin norjalaisista yhtä jos toista, muun muassa sen, että aidolla norjalaisella on oma asuntoauto, mökki ja ennen kaikkea vene, jokaista ainakin yksi kappale. Oman pienen puutarhan omistaminen ja hoito ovat ainakin kirkkoniemeläisille ensisijaisen tärkeitä asioita.

Vuonoilla kävellessäni käänsin usein selkäni kohti jäämerta ja mietin avaraa maisemaa tutkaillen, että sinne ne jäävät etelään – Rovaniemi ja Suomi.

Harjoittelu Barentsin sihteeristössä toi monia uusia työkaluja ja tuttavia sekä avarsi näkemystä arktisuudesta. Vuonoilla kävellessäni käänsin usein selkäni kohti Jäämerta ja mietin avaraa maisemaa tutkaillen, että sinne ne jäävät etelään – Rovaniemi ja Suomi. Sain todeta, että napapiirin yläpuolellakin tapahtuu monenlaista. Parin kuukauden aikana kiinnostus naapurimaita kohtaan kasvoi olemattomasta loputtomaksi. Kiinnostuitko sinäkin?

Kirkkoniemi

  • 3500 asukkaan keskustaajama Etelä-Varangin kunnassa, Finnmarkin läänissä, Pohjois-Norjassa.
  • Väestö koostuu norjalaisista, saamelaisista, venäläisistä sekä kveeneistä ja suomalaisista.
  • Kirkkoniemi pommitettiin kokonaan toisen maailmansodan aikana ja rakennettiin sittemmin uudelleen.
  • Sekä yötön yö että kaamosaika kestävät Kirkkoniemellä noin  50 päivää.
  • Barentsin sihteeristö perustettiin Kirkkoniemelle vuonna 2008. Sihteeristössä on neljä jokaista Barentsin alueen maata edustavaa työntekijää sekä pari kertaa vuodessa vaihtuva harjoittelijan paikka.
  • Seuraava harjoitteluhaku aukeaa keväällä 2020: https://www.barentscooperation.org/en/About/International-Barents-Secretariat/Internship

Lähteet

www.nytimes.com/2019/12/28/world/europe/norwegian-spy-jailed-by-russia-is-free-hes-angry-too-but-not-at-moscow.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Kirkenes

https://www.barentscooperation.org/en

https://um.fi/barents-yhteistyo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *