Lapin ylioppilaslehti – Neljän vuosikymmenen retrospektiivi

Kuvat Elli Alasaari
Näyttelyjuliste Helmi Hakuri

Vuonna 2020 Lapin ylioppilaslehden astuessa uudelle vuosikymmenelle takana on jo reilut neljä vuosikymmentä toimimista opiskelijoiden äänitorvena Suomen pohjoisimmassa yliopistossa.

Ensimmäinen Lapin ylioppilaslehti julkaistiin vuonna 1979 ennen kuin Lapin korkeakoulun ylioppilaskuntaa oli edes vielä perustettu. Lehti rahoitettiin silloisen Lapin Korkeakoulun kasvatustieteiden osaston (nykyinen Lapikas ry) opiskelijoiden toimesta. Vuonna 1980 julkaistiin ensimmäinen Lapin yliopiston ylioppilaskunnan (silloinen Lapin korkeakoulun ylioppilaskunta LAKY) kustantama lehti.

Lapin yliopistossa ja ylioppilaskunnassa on tapahtunut paljon sen jälkeen, kun ensimmäinen Lapin ylioppilaslehti julkaistiin. Lapin ylioppilaslehti on seurannut tiiviisti ympärillä tapahtuvia asioita sekä ilmiöitä ja raportoinut niistä, unohtamatta opiskelijaelämää ja pientä pilkettä silmäkulmassa. Myös itse lehti on elänyt ajassa sekä sisällöltään että ulkoasultaan, ja nyt onkin aika kääntää katse hetkeksi taaksepäin ja juhlistaa lehden pitkää taivalta sekä merkityksellistä roolia yliopistoyhteisömme ylläpitäjänä.

Lapin ylioppilaslehti on Lapin yliopiston ylioppilaskunnan (LYY) kustantama jäsenlehti, jota tuottavat lehden päätoimittaja ja graafikko apunaan lehteä avustavat kirjoittajat, kuvittajat ja kuvaajat. Lapin ylioppilaslehti palvelee opiskelijoiden tarpeita informoimalla ajankohtaisista asioista sekä tekemällä näkyväksi ylioppilaskunnan toimintaa. Lehti nostaa esille myös yhteiskunnallisia ilmiöitä sekä syventää ymmärrystä niiden takana. Lehdellä on myös viihdearvonsa – sekä sisällöllisesti että ulkonäöllisesti. Lehti tarjoaa monelle kirjoittajalle, kuvittajalle ja kuvaajalle hienon ja mahdollisesti ensimmäisen tilaisuuden kokeilla ja kehittää osaamistaan journalismin ja julkaisutoiminnan maailmassa.

Sähköisen median vallatessa tilaa monet ylioppilaslehdet ovat epävakaassa taloudellisessa tilanteessa ja osa lehdistä on muutettu kokonaan sähköisiksi tai päätetty lakkauttaa. Painettu media joutuu taistelemaan olemassaolonsa puolesta. Lapin ylioppilaslehti ilmestyy painettuna aikakauslehtityylisenä julkaisuna neljästi vuodessa, minkä lisäksi kaikki artikkelit ovat luettavissa sähköisinä. Pyrimme tähän myös tulevaisuudessa, vaikka printtimedia ei ole nykypäivänä itsestäänselvyys. Toivomme, että yhä useampi opiskelija ymmärtäisi painetun ylioppilaslehden merkityksen laaja-alaisen vuorovaikutuksen välineenä sekä sen muodostaman kulttuurillisen arvon ylioppilaskunnalle sekä sen jäsenille ja osallistuisi myös jatkossa keskusteluun sekä lehden esille nostamista aiheista että itse lehdestä.

Lapin ylioppilaslehti – Neljän vuosikymmenen retrospektiivi
Galleria Kopio 17.3. – 2.4.2020
F-talo 1 krs., Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna ma–pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu

 Yksi kommentti artikkelissa “Lapin ylioppilaslehti – Neljän vuosikymmenen retrospektiivi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *