Edunvalvonta on kuin sukkulaviesti

Edunvalvonta-asiantuntija Antti Eteläaho

Edunvalvonta on siinä mielessä jännä laji, että harvoin, jos koskaan, siinä kokoonnutaan lähtöviivalle, kuullaan starttipistoolin pamaus ja katsotaan kuka ensimmäisenä on maalissa. Tai jos edunvalvonta tällaista on, niin silloin lajina on jonkinlainen sukkulaviesti, jossa kapula siirtyy aina vastaanottajalta toiselle.

Yhtä kaikki, edunvalvonnassa voittojen saavuttaminen ja tavoitteiden konkretisoituminen on usein monien tahojen, sattumien ja tilanteiden summa. Todennäköisesti moni ylioppilaskunnankin piirissä edunvalvontaa tekevä kokee voittamisen sisäisenä hyvänolon tunteena siitä, että on joskus ollut mukana laittamassa alulle tai muutoin vaikuttamassa jonkin asian kehitykseen.

Viimeisimpänä edunvalvontavoittona pitäisin LYYn kohdalta opintopsykologin rekrytoinnin aloittamista LUC-konsernissa. Viestitin asiasta jo vuonna 2018 kanssani asiaa ylioppilaskunnassa edistäneelle ystävälleni. Lupasimme ottaa yhdet oluet sen kunniaksi, että nyt vuonna 2021 pitkäjänteinen työ kantaa hedelmää. Voitolta se hänestäkin tuntui, ja siltä, että on juossut tietyn osuuden opintopsykologin sukkulaviestissä.

Olen monesti miettinyt, että onko nykypäivänä edunvalvontaa olemassa vain siinä tapauksessa, jos somessa lukee, että on edunvalvontaa. Onko edunvalvonnasta tullut jokin lounaslistan kaltainen itseisarvo, jonka pitäisi olla tarkistettavissa netistä tai jostain sovelluksesta? Ehkä, mutta toivottavasti kuitenkaan ei. Edunvalvontaa tehdään usein pitkäjänteisesti, aika uuvuttavissakin ympäristöissä ja usein luottamuksen vallitessa tiedon liikuttelussa. Edunvalvonnan onnistumisen ydintä ovat luottamuksen arvon osoitus, taito olla oikeassa paikassa ja perehtyneisyys vaikutustavoitteen vaatimalla tavalla.

LYY on tänä vuonna ollut edunvalvonnassaan tehokas. Tästä kertovat opintopsykologin rekrytoinnin aloittaminen, sporttipassin ja liikuntapalveluiden kehittäminen, opiskelijoiden hyvinvoinnin laaja-alaisen seuraamisen parantaminen yliopistossa, 10 % korotus voucher-tukien määrärahaan vuodelle 2022, opiskelijoille sulkutilasta huolimatta mahdollisuus ruokailla take awayna ja käyttää kirjaston palveluita, yliopiston tarjoamana maskit opiskelijoille yliopiston tiloihin sekä tuutoreille taattava vahva koulutus etäosaamiseen. Myös kuntavaaleissa LYYn ääni kuuluu vahvana ehdokkaiden korvissa. Suurin syy näihin voittoihin on pitkäjänteinen työ, luottamuksen arvon osoittaminen ja yhteistyö.

Seuraavan sukkulaviestin osakilpailun osallistujakutsu kuitenkin odottaa jo postilaatikossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *