Vapaaehtoinen maanpuolustustoiminta opiskelijan näkökulmasta

Teksti Miika Alajääskö
Kuva Niilo Helander

Vapaaehtoiseen maanpuolustustoimintaan liitetään usein vääriä käsityksiä. Se saatetaan nähdä esimerkiksi tarkasti rajatun joukon toimintana, johon kuka tahansa ei voi osallistua. Lapin Opiskelevat Reserviläiset otti neljä väitettä tarkemman tarkastelun alle.

VÄITE: SUORITETTU ASEPALVELUS ON EDELLYTYS MAANPUOLUSTUSTOIMINTAAN OSALLISTUMISELLE

Muun muassa Lapin Opiskelevien Reserviläisten jäseneksi liittyäkseen ei tarvitse olla reserviläinen, vaan kuka tahansa opiskelija voi liittyä jäseneksi. Esimerkiksi Maanpuolustuskoulutusyhdistys eli MPK järjestää kaikille avoimia varautumis- ja turvallisuuskoulutuksia, joiden aiheet vaihtelevat maanpuolustuksesta kyberturvallisuuteen ja arjen häiriötilanteista selviytymiseen. Koulutuksissa pääsee harjoittelemaan muun muassa ensiaputaitoja, toimintaa tulipalon sattuessa, tietoturvauhkilta suojautumista ja itsepuolustusta.

VÄITE: PITÄÄ KUULUA PÄÄLLYSTÖÖN, JOTTA VOI OSALLISTUA RESERVILÄISTOIMINTAAN, SILLÄ TOIMINTA ON TARKOITETTU LÄHINNÄ TIETYN IKÄISILLE ALIUPSEEREILLE SEKÄ UPSEEREILLE

Tämä on sitkeä ja ikävä myytti. Miehistö muodostaa armeijan selkärangan ja osaava miehistö on sotilaallisen maanpuolustustuksen selkäranka. On totta, että osa vapaaehtoisista koulutuksista on suunnattu päällystölle, mutta suurin osa toiminnasta on kaikille avointa. Vapaaehtoisessa reserviläistoiminnassa pääperiaate on että sotilasarvolla, sukupuolella ja iällä ei ole merkitystä.

VÄITE: TAVALLINEN IHMINEN EI VOI SUOMESSA SAADA ASELUPAA SOTILASASEEN NÄKÖISIIN KIVÄÄREIHIN JA PISTOOLEIHIN

Tämä väite on väärä. Tämän tyyppisiä aseita käytetään reserviläisten ampumalajeissa ja niitä käytetään muun muassa sovelletussa reserviläisammunnassa. On totta, että aselupien saaminen on vaikeutunut viime vuosina, mutta aktiivisen ja taustaltaan nuhteettoman reserviläisen on edelleen täysin mahdollista hankkia omia aseita. Helpoin tapa tähän on liittyä reserviläisyhdistykseen, joka järjestää ampumatoimintaa.

Lapin Opiskelevat Reserviläiset järjestää säännöllisesti ohjattuja ammuntoja, joissa jäsenet pääsevät ampumaan yhdistyksen aseilla. Ammunnat sopivat erinomaisesti myös uusille ampujille, sillä ammunnanjohtaja opastaa uusia ampujia aseiden turvalliseen käsittelyyn.

VÄITE: RESERVILÄISTOIMINTA ON LÄHINNÄ AMPUMATOIMINTAA

Ampumatoiminta on kaikista näkyvintä ja todella suosittua reserviläistoimintaa, mutta ei suinkaan ainoaa sellaista. Lapin Opiskelevat Reserviläiset järjestää monenlaista toimintaa myös yhteistyössä muiden reserviläisjärjestöjen kanssa, kuten erilaisia kilpailuja, valtakunnallisia tapahtumia, itsenäisyyspäivän iltajuhlan sekä erilaisia jäsenistön toivomia tapahtumia. Suunnitteilla on tulevalle syksylle kaikille avoimet maanpuolustussitsit.

Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen järjestämillä kursseilla taas koulutetaan reserviläisille muun muassa taistelua rakennetulla alueella, tarkka-ammuntaa, lähitaistelua, panssarintorjuntaa ja tiedustelutoimintaa. Näistä kursseista jokainen aktiivinen reserviläinen voi varmasti löytää itselleen kiinnostavia vaihtoehtoja.

Lapin Opiskelevat Reserviläiset

  • Perustettu 18.02.1985
  • Kuka tahansa yli 18-vuotias korkeakouluopiskelija voi liittyä
  • Järjestää jäsenilleen reserviläis- ja ampumatoimintaa sekä muita jäsenistöä kiinnostavia tapahtumia, kuten itsenäisyyspäivän iltajuhlan 
  • Puheenjohtaja: Miika Alajääskö
  • Nettisivu: rul.fi/loru/

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *