Pääkirjoitus: Terveisiä Rovaniemeltä!

Päätoimittajat Inka Komonen ja Lotta Lautala
Kuva Adam Eronen Piper

Täällä arktinen näkyy ja kuuluu, mutta taitaa se siellä etelässäkin olla aika hot. 

Sana vilahtelee niin mainoksissa, Instagram-päivityksissä kuin ilmastoraporteissa. Joka puolella kilpaillaan siitä, kuka ehtii ensimmäisenä liittää arktisen osaksi omaa tuotettaan. Voilà, brändi on valmis! Samalla viestitään, että ajan hermoilla ollaan.

Kiinnostuksesta huolimatta täällä ja muualla Lapissa mietitään, miten ihmiset saataisiin kiinnostumaan vielä enemmän. Pandemia ja etätyö kun eivät ole kasvaneesta Lappi-huumasta huolimatta saaneet vielä koko kansaa pakkaamaan muuttoautoja.

Kylissä väki vähenee ja alueella kipuillaan erityisesti siitä, miten vastavalmistuneet saataisiin jäämään. Vetovoimatekijöitä etsitään niin työpaikoista kuin puhtaasta luonnosta, mutta selvää heurekaa ei ole vielä huudettu.  

Viimeisin ahaa-elämys syntyi siellä isolla kirkolla, kun ministeri Kurvinen lupaili opintolainahyvitystä syrjäisille seuduille. Opiskelijaliikkeet eivät ehdotukselle tuulettaneet. Hyvitys tosin saattaisi lämmittää mieltä pankkitilin näyttäessä 30 000 euroa miinusta samalla kun miettii, minne asettua. 

 

Olemme molemmat kotoisin yli 700 kilometrin päästä, junan tuomia, kuten tapana on sanoa. Ja niin on myös moni muu, sillä Lapin yliopiston opiskelijoista yli puolet tulee Pohjois-Suomen ulkopuolelta. 

Niille, jotka eivät täällä asu, on Lappi (eli yhtä kuin Levi) usein lomakohde. Erityisesti korona-aikana moni on tullut hakemaan täältä sitä hetken terapiaa, jota aurinkorannoilta yleensä haetaan. Ja kyllä sen ymmärtää, kun Kehä kolmosen sisällä eksoottisinta on lauantaipäivä Flamingossa.

Etelän loma-ajat ovat myös hyvää aikaa täällä. Säätiedotus on kerrankin tarkkaa ja tietää, mistä suunnasta tuulee. Kulttuurihistorian emeritaprofessori Marja Tuomisen mukaan säätiedotukset ovat arkipäivän esimerkki siitä, miten Pohjois-Suomeen viitataan vain yhtenä epämääräisenä alueena: 

“​Ensin kerrotaan, millaista säätä on maan etelä-, länsi- ja itäosissa. Sen jälkeen kerrotaan – jos kerrotaan – vähän hutaisten, millaista säätä on Lapissa. Lappi ei siis kuulu maahan, eikä siellä ole itää eikä länttä." 

 

Tänne muutto on avartanut mieltä. Suomessa asioita katsotaan edelleen pitkälti Etelä-Suomen näkökulmasta. Pohjoinen on nähty pitkään periferiana, jossain syrjässä, sivistyksen ulottumattomissa. 

Eksoottisena elämysmaailmana ja resurssien kultakaivoksena piirretty Lappi-kuva edistää luonnon sekä saamelaiskulttuurin hyväksikäyttöä.

Alue on ennen kaikkea ihmisten, elollisen ja kulttuurien koti. Ymmärrys on tärkeää, sillä toisinaan kipeät asiat näkyvät vain kaupungin ääriviivoissa, padotuissa joissa sekä kylteissä, joissa lukee valtion maata. Niitä ei huomaa, jos ei tiedä. 

 

Lämpimät terveiset koko ajan lämpenevästä arktisesta pääkaupungista,
Inka & Lotta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *