Tapio Koivula – Scifiä kuluttava perheoikeuden tutkija

Teksti Silja Phjakallio
Kuva Lotta Laitila

 

OLEN ihmisoikeusjuristi ja ehkä joskus tulevaisuudessa kirjailijakin. Teen tällä hetkellä oikeustieteiden tiedekunnassa väitöskirjaa isien roolista lapsen edun toteutumisessa.

 

TUTKIN lapsi- ja perheoikeutta isänäkökulmasta. Olen oikeastaan aina ollut kiinnostunut lasten oikeuksista. Tulevaisuudessa haluaisin laajentaa tutkimustani myös lapsioikeuden muihin osa-alueisiin, kuten lasten ilmaisuvapauden toteutumiseen sekä hyväksikäyttötapauksiin. Myös kansainvälinen oikeus ja diplomatia kiinnostavat.

 

VAPAUTTA on se, että saa itse päättää omista asioistaan ja elämänvalinnoistaan. Oikeudellisella tasolla puhutaan itsemääräämisoikeudesta. Lapsioikeudessa vapauden käsite on hieman hankalampi vanhempien ja lapsen välisen riippuvuussuhteen takia. Perheen näkökulmasta vapautta on vapaus määrätä lapsen kasvatuksesta sekä oman perhe-elämän toteutuksesta. Perheen sisällä päätetään, millaiset moraalit ja arvot lapselle opetetaan. 

Nyky-yhteiskunnassa vapauden käsite on ymmärretty ehkä turhankin laajasti – pyritään lisäämään vapautta, mutta samalla haastetaan tietyllä tavoin organisoitunut yhteiskuntaelämä. Vastustus tietynlaisia rajoja kohtaan on noussut.

Ukrainan sota on selkeä tilanne, jossa tietyn kansan vapaus on uhattuna. Vapaus voi olla uhattuna myös yhteiskunnan polarisoitumisen ja mielipiteenvapauden näkökulmasta.

 

INSPIROIDUN ihmisistä, jotka puhuvat avoimesti näkemyksistään julkisuudessa. Myös historialliset ja teologiset tekstit sekä niissä esitetyt aatteet inspiroivat. Esimerkiksi Charles Spurgeon on minua innoittava filosofi. Myös taide inspiroi. Jos jossain kirjassa tai elokuvassa on poikkeuksellisen hyvä tarinankerronta, saan siitä innostusta myös omaan kirjoittamiseen. Luen ja katselen melko paljon scifiä. Esimerkiksi Interstellar-elokuva ja Maailmojen sota -kirja ovat inspiroineet minua myös taiteellisesti.

 

TOIVON, että perheiden asema voimistuisi niin Suomen kuin Euroopankin tasolla. Turvallinen perheyhteisö on tärkeä lapselle. Perheiden vahvistuminen vahvistaa myös muuta yhteiskuntaa.

 

ELÄMÄNFILOSOFIANI on, että tärkeämpää kuin se, että sinulla on oikeat vastaukset on se, että sinulla on oikeat kysymykset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *