Ilmasto- ja suolistohuolia

Teksti Lotta Lautala

 

Edustajisto päättii äänin 15-4 edustajistoryhmä Vihertävien aloitteesta, ettei LYY:n tapahtumissa tarjoilla jatkossa lihaa. 

 

Lapin yliopiston ylioppilaskunnan (LYY) edustajisto päätti 19. toukokuuta, että

vastedes ylioppilaskunnan sisäisissä tilaisuuksissa tarjoillaan ainoastaan kasvipohjaisia eli vegaanisia elintarvikkeita. Päätös koskee kokouksia sekä kaikille ylioppilaskunnan jäsenille avoimia tapahtumia, kuten vuosijuhlia sekä fuksiseikkailuja. 

Kasvipohjaisten tarjoilujen ohella LYY:tä edellytetään suosimaan ensisijaisesti suomalaisia ruokatuotteita ja kotimaista lähiruokaa. Lisäyksen kotimaisuudesta Vihertävien aloitteeseen teki Neliapila ryhmän Jesse Häyhä.

Päätös ei koske ylioppilaskunnan omistaman ravintola Meidän Lovisan toimintaa, eikä LYY:n alaisuudessa toimivia ainejärjestöjä. 

Kuitenkin jo ennen edustajiston päätöstä osa ainejärjestöistä on sitoutunut tarjoilemaan tilaisuuksissaan ainoastaan kasvipohjaisia elintarvikkeita. Esimerkiksi politiikkatieteilijöiden ja sosiologian ainejärjestö Kosmos Buran ry siirtyi tapahtumissaan kasvipohjaisiin tarjoiluihin vuonna 2018.

 

Edustajisto oli yksimielinen siitä, että tämän edustajistokauden ensimmäinen aloite oli ajan hermoilla. Tästä huolimatta osa piti esitystä ääripään ratkaisuna ja toivoi, että mahdollisuus sekaruokavalioon säilyy LYY:n tapahtumissa. 

Kasvipohjaisten tarjoilujen nähtiin heikentävän yhdenvertaisuutta ja halua osallistua tapahtumiin, mikäli kasvipohjainen ruokavalio ei sovi itselle terveydellisistä syistä johtuen. 

Uusi vaihe aloitteesta keskusteltaessa saavutettiin, kun edustaja toisensa jälkeen luetteli ruoka-aine allergioitaan ja kertoi sairastavansa tulehdukselllista suolistosairautta.

Kuitenkin myös jatkossa erityisruokavaliot ja allergiat huomioidaan samalla tavalla kuin aiemmin. 

Lopulta Vihertävien aloitetta kannatti 15 edustajaa ja puolestaan Artiklan Roosa-Maria Valon vastaesitystä, jossa sekaruokavalio olisi edelleen säilytetty erikoisruokavalio vaihtoehtona sai neljä ääntä. Poissa päätöstä tehdessä oli Kokoomuksen ryhmä.

 

LYY ei ole asettanut toiminnalleen erityisiä ilmastotavoitteita, mutta päätös tukee LYY:n strategiaa. Vuonna 2020 hyväksyttyyn strategian toimintaa ohjaaviin periaatteisiin on kirjattu, että ylioppilaskunta ”kantaa oman vastuunsa ympäristöstä, ilmastosta ja yhdenvertaisuudesta.”

Aloitteen esittelijänä ja yhtenä puuhahenkilönä toiminut Vihertävien Miika Moilanen korosti edustajistolle pitämässään puheessaan edustajiston vastuuta osaltaan toteuttaa strategiaa. 

Vihertävien PowerPoint-esityksessä Kasvipohjainen LYY -aloitetta perusteltiin strategian ohella helppoudella, inklusiivisuudella ja viimeaikaisia tutkimuksia sekä ilmastoraportteja esittelemällä. 

Moilanen sanoo, että käyttämällä vegaanisen sijaan termiä kasvipohjainen haluttiin tietoisesti ohjata keskustelua nimenomaan ruokaan ja välttää esimerkiksi “nahkasohvakeskusteluja”. 

 

LYY:n hallitus ei ottanut aloitteeseen kantaa puolesta, eikä vastaan ennen päätöstä. Sen sijaan hallitus jätti edustajistolle lausunnon, jossa se pyysi tarkennuksia vaikutuksista käytännön toimintaan, kuten kuluihin ja tapahtumien rinnakkaisjärjestäjien kanssa tehtävään yhteistyöhön.

Lopullinen päätös kuitenkin koskee ainoastaan LYY:n sisäisiä tapahtumia, eikä ulotu rinnakkaisjärjestäjiin tai yksilövalintoihin. 

LYY:n hallituksen puheenjohtaja Krista Perälä toteaa, ettei päätöksellä ole ollut merkittäviä vaikutuksia syksyn tapahtumiin. 

“Päätös on toistaiseksi vaikuttanut ainoastaan torisitsien ja vuosijuhlien menuihin sekä sisäisiin kokoustarjoiluihin. Sellaisia tapahtumia, joissa olisi tarjoilua on todellisuudessa melko vähän.”

 

Samaa keskustelua on käyty myös muissa ylioppilaskunnissa. Helmikuussa Lappeenrannan ja Lahden LUT-yliopiston ylioppilaskunnassa vastaavanlainen aloite hyväksyttiin ensimmäisenä ylioppilaskuntana. Puolestaan kesäkuussa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa hyväksyttiin Kasvipohjainen HYY -aloite, vain muutama kuukausi Vegaaninen HYY -aloitteen kaaduttua. 

Lapin yliopiston ylioppilaskunta oli toinen ylioppilaskunta, joka virallisesti julistautui kasvipohjaiseksi ylioppilaskunnaksi. 

Moilanen totesi salissa pitämässään alustuksessan, ettei Lappi liian usein näyttäydy edelläkävijän roolissa ympäristöteoissa. Lopullisen päätöksen myötä Moilasen mukaan LYY osoittaa olevansa vastuullinen toimija, joka voi näyttää esimerkkiä muille. 

“Päätös merkitsee sitä, että LYY ottaa ilmastonmuutoksen ja luontokadon vakavasti.” 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *