Omaehtoisen tekemisen äärellä

Teksti Timo Metsäjoki
Kuvitus Josefina Yrjölä

 

Rovaniemellä 89,0 taajuudella kuuluu hetken kuluttua jotain muutakin kuin taustakohinaa.

 

Kun lähettävät MHz-taajuudet Lapin yliopistossa vuonna 2001 avattiin, ovat ne olleet sen jälkeen auki aina ajoittain. Lähetysajankohta on vaihdellut keväästä syksyyn vakiinnuttaen paikkansa toistaiseksi marraskuulle. Vuosien saatossa tuottajia ja ohjelmantekijöitä on tullut ja mennyt, mutta toistaiseksi on vielä yksi, joka pysyy: Max Juntunen.

Lähdin jo vuonna 2001 takapiruksi radion tekoon audiovisuaalisen mediakulttuurin (AVM) opettajana. Tuolloin mediatieteen opiskelija Juha Rissanen tuotti kaikkien aikojen ensimmäisen Radio Säteilyn, eli hankki lähetystekniikan ulkopuolelta, tarvittavan kaluston AVM:ltä ja hoiti lähetysluvat kuntoon. Muutama opiskelija toteutti lyhyestä viikon lähetysajasta huolimatta hyvän palautteen saanutta sisältöä”, Juntunen kehuu.

Nykyisellään Radio Säteily kuuluu Rovaniemellä 20 kilometrin säteellä yliopistosta sekä nettiradiona kolmen viikon ajan. Lisäksi koronavuosien keskellä Radio Säteily piti huolen opiskelijoiden etävapusta toteuttaen vappuradion vuosina 2020 sekä 2021.

 

Säteilyn toiminta on hakenut kotiaan. Se on toiminut niin Lapin yliopiston kuin LYY:n alla, ja viime vuodet Lapin yliopiston taideaineiden opiskelijoiden ainejärjestö TAO ry on pitänyt Radio Säteilyä pandakarvojensa suojissa.

”Radio Säteily on alun perinkin opiskelijoiden radio. Vastaavana opettajana sekä vastuuhenkilönä olen halunnut pitää sen omaehtoisena ja tavallaan itse itseään ruokkivana, innostavana ja kokeilemisen mahdollistavana”, Juntunen avaa.

Toisinaan Juntunen on kuitenkin joutunut puuttumaan liialliseen omaehtoisuuteen.

”Yksi ohjelmantekijä teki niin sanotusti jörndonnerit.”

Jörn Donner aiheutti 1960-luvulla suuren kohun juomalla itsensä humalaan suorassa TV-lähetyksessä. 

“Alkoholi ei sovi Säteilyn ideologiaan ja tällöin minun piti puuttua asiaan. Toisen kerran Säteilyn tuottajat olivat luvanneet ohjelma-aikaa erään uskonnollisen herätysliikkeen pastorille. Lisätietoja kysyttyäni asiaan puuttui lopulta yliopiston hallintokin. Ohjelma peruttiin, koska kyse on opiskelijaradiosta. Jos ohjelmaoikeus annettaisiin jollekin tietylle uskonnolliselle ryhmälle, niin Radio Säteilyn pitäisi tasapuolisuuden nimissä tarjota mahdollisuus kaikille muillekin uskonnollisille suunnille.”

 

Siinä missä Radio Säteilyn tekemien on pitkälti omaehtoista, niin se on myös opettavaista ja siitä voi saada myös opintopisteitä. Opintopisteiden lisäksi radiosta kiinnostunut tekijä luonnollisesti oppii paljon muutakin.

”Itseilmaisua, äänen- ja radiotuotannon tekniikat, ohjelmanteon dramaturgiaa ja ehkä myös oman epämukavuusalueen ylitystä”, Juntunen listaa.

Vuosien saatossa Säteily on myös koonnut kuulijansa yhteen erilaisin tapahtumin, jotka ovat elävöittäneet Rovaniemen opiskelija- ja kulttuurielämää omaleimaisella tavallaan.  Säteilyn historiasta löytyy kevätjuhlia, gaaloja tai perinteisiä yökerhobileitä. Tapahtumat ovat olleet pitkälti tekijälähtöisiä ja niistä vastaa kulloinenkin tuotanto. Voi todeta, että vain mielikuvitus on rajana. 

Juntunen näkee, että Säteilyn vahvuus on juuri sen raikkaus muutoin hyvin kaavamaisella radiotuotannon kentällä.

”Yksi oma suosikkini kautta vuosien oli dadaistinen ohjelma, jossa luettiin kauppojen ostoskuponkeja ja -hintoja”, Juntunen naurahtaa.

Kysyttäessä, miksi jokaisen pitäisi kuunnella Radio Säteilyä on Juntusella vastaus valmiina.

”Radio Säteily on ainutlaatuinen Lapin yliopiston opiskelijaradio. Sitä tuotetaan ja toteutetaan suurella innolla. Kokeellisesti, mutta toisaalta myös jo vahvalla tuotannollisella osaamisella. Säteily kuuluu rovaniemeläisten autoradioihin ja ympäri maailmaa!”

www.radiosateily.fi
89,0 MHz

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *