Ukrainan sotaa paenneille tarjolla

opintoja Lapin yliopistossa

Teksti Iikka Sorvali

 

Yliopisto ja LYY tukevat Ukrainan sotaa paenneita opiskelijoita. Yliopisto tarjoaa maksutonta opetusta ja LYY pyrkii helpottamaan opiskelijoiden kotoutumista.

 

Lapin yliopistossa tarjotaan mahdollisuutta maksuttomaan opetukseen Ukrainasta paenneille. Sotaa paenneet voivat suorittaa avoimen yliopiston kursseja ja hakea erillisopinto-oikeutta. 

Erillisopinto-oikeus on tällä hetkellä tarjolla enimmillään 30 opiskelijalle.

Yliopiston koulutusvararehtori Satu Uusiautti kertoo, että erillisopinto-oikeuksien hakemuksissa ei ole ollut ruuhkaa.

”Kolme opiskelijaa on hakenut, ja heistä kaksi on saanut paikan.”

Erillisopinto-oikeudessa on jatkuva haku, ja sitä voi hakea, mikäli on opiskellut ukrainalaisessa yliopistossa ja saanut tilapäistä suojelua saavan henkilön statuksen. Tämän lisäksi kurssitarjonnasta pitää löytyä omaan tutkintoon sopivia opintoja.

Oikeuden saaneet voivat suorittaa englanninkielisiä kursseja laajasti eri tiedekunnista sekä kielikeskuksesta.

Uusiautin mukaan erillisopinto-oikeuden suosio on ollut hyvin vaihtelevaa eri yliopistoissa. Helsingissä on ollut enemmän hakemuksia kuin muualla, ja esimerkiksi lääketieteen opiskelijat ovat hakeneet oikeutta suhteessa enemmän kuin muut.

 

LYY ollut mukana suunnittelussa

Lapin yliopiston ylioppilaskunnan (LYY) edunvalvonta-asiantuntija Ella Keski-Panulan mukaan LYY on ollut suunnittelemassa yliopiston kanssa Ukrainasta paenneille opiskelijoille tarjottavaa tukea.

”Tarjoamme Ukrainasta paenneille opiskelijoille Hyvinvointipassin ilmaiseksi. Toivomme, että tämä mahdollistaisi pääsyn palveluiden pariin ja auttaisi heitä kotoutumaan paremmin.”

Keski-Panula kertoo, että yliopiston kanssa esille on noussut myös etäopiskelun mahdollistaminen niille opiskelijoille, joiden kotiyliopistot Ukrainassa jatkavat opetusta. Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi tilojen tai opiskeluvälineiden, kuten tietokoneiden lainaamista.

Tilanteen kehittymiseen on varauduttu sekä yliopistolla että LYY:ssa. Uusiautin mukaan avoimen yliopiston tarjonta ja jäljellä olevat erillisopinto-oikeuden paikat näyttävät riittävän tällä hetkellä hyvin. 

Uusiautti kuitenkin korostaa, että lisää voidaan tarvittaessa tehdä.

”Siihen vaikuttaa, miten sota kehittyy. Jos tarvetta tulee enemmän, niin olemme mukana auttamassa.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *