Täällä on vaikka mitä nähtävää

Teksti Inka Komonen ja Lotta Lautala
Kuvat Elli Alasaari

 

Aurinkomatkojen aika on ohi. Lapin ylioppilaslehti esittelee ainutlaatuisia elämyksiä, jotka voit kokea kotikulmilla. Tarjolla on vaihtoehtoja sekä kulttuurinnälkäisille että seikkailunhaluisille. 

 

Walk of Fame 

Toukokuussa 2006 monsteriyhtye Lordi voitti Euroviisut ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoa suomalaisena kappaleella Hard Rock Hallelujah.

Keskustan kävelykadun varrella sijaitseva Sampo-aukio muutettiin kaupunginhallituksen päätöksellä Lordin aukioksi yhtyeen euroviisumenestyksen myötä. Aukiolla oleva Big Ben sai myös kylkeensä betonilaatat, joihin painettiin jäsenten kädenjäljet ja nimikirjoitukset. 

Kaupunginjohtaja ja Joulupukki julistivat yhtyeen jäsenille Rovaniemen kunniakansalaisuudet. Voiton huumassa kaupunkiin suunniteltiin myös esimerkiksi Monsterimaailmaa ja Lordi-maailmaa Santaparkiin. 

Tänä vuonna tuli kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun kokoonpano sai alkunsa Rovaniemellä. Viisuhuuman haihtumisesta huolimatta aukion ohi kävellessä voi edelleen kuulla käsien kuiskaavan “Hard Rock Hallelujah”.

 

 

National Museum 

Museo ja tiedekeskus Arktikumissa pääsee tutustumaan pysyvään näyttelyyn, joka kulkee nimellä Muuttuva Arktis. 

Näyttely esittelee pohjoisen alueen luontoa ja kulttuureja sekä kertoo arktisesta tutkimuksesta “yleisöä kiinnostavalla ja interaktiivisella tavalla”. Tämä tarkoittaa, että näyttelyssä pääsee esimerkiksi käymään viileässä huoneessa. Lisäksi näyttelyssä voi tutustua hurjiin sääolosuhteisiin: koskettaa jäätä ja nappia painamalla tuntea kylmän tuulen iholla.

Arktisen alueen haavoittuvuutta ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia tuodaan myös näyttelyssä esiin. Yhdeksi ilmastonmuutoksen symboleista on noussut jääkarhu, joka on myös näyttelyn ehdoton helmi. Muovisen jääkuution päällä seisovan täytetyn karhun vierestä löytyykin suosittu selfie-paikka. Jääkarhun kuono on kulunut kovasta paijaamisesta ja karvapeitteen alta paistaa sen tumma iho.

Vuonna 2007 avatun näyttelyn tunnelma ja estetiikka tarjoavat aikamatkan 90-luvun Tiedekeskus Heurekaan. Klassikonäyttelyn lisäksi Arktikum tarjoaa ajankohtaisia näyttelyitä, jotka esittelevät pohjoista elämää, tiedettä ja taidetta.

 

 

Day Spa Rovaniemi 

Avantoelämys arktisessa pääkaupungissa ei erillisiä markkinointipuheita kaipaa.

Ounasvaaran Ladun ylläpitämältä avantopaikalta pääsee ihailemaan niin Jätkänkynttilän loistetta kuin kaupungin sykettä. Ainutlaatuisen elämyksestä tekee pukuhuoneena toimiva parakkikontti, jossa tunnelma on lämpimähkö ja kostea. 

Rovaniemen oma Löyly ei löylyjä tarjoa. Aiemmin elämystä pääsi täydentämään kontin viereen pystytetyssä telttasaunassa, johon harva mahtui istumaan. Hyvinä päivinä lämpötila nousi saunassa jopa plussan puolelle. 

Erilaisia hankkeita pysyvästä talviuintipaikasta ja saunamaailmasta joen varteen on viritelty pitkään. Niitä odotellessa voi suunnata äskettäin avattuun talviuintipaikkaan Kesätekemisen keskus Roiskeeseen, Saarenkylään. 

 

 

Old Town 

Lapin sodasta selvisi 49 rakennusta Rovaniemen keskustassa. Kaupungin purkuvimman takia jäljellä on enää 15. 

Yksi selvinneistä rakennuksista on vuonna 1909 valmistunut Rovaniemen ensimmäinen rautatieasema. Tämä vanhimpiin rakennuksiin lukeutuva asema on toiminut myöhemmin rautatieläisten asuntona, postitoimistona, naisten työtupana, Lapin maakuntamuseona ja kuvataidekouluna. 

Rakennus on ollut tyhjillään vuodesta 2016 lähtien, mutta tilanne voi muuttua, sillä aseman omistajana oleva kaupunki hakee kulttuurihistoriallisesti arvokkaan aseman kunnostamiseen rahoitusta valtiolta.

Paikallinen kulttuuriväki on pitkään haaveillut asemasta tapahtumien ja yhteisöjen kulttuuritilana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *