Kulttuuri on sinun hyvinvointisi asialla – voi pidentää myös elinikää

Teksti Timo Metsäjoki
Kuvat Salla Hakola ja Hanna Huotarinen

Lapin suurin opiskelijoiden kulttuurikentän tuotos LoimuSpeksi nostaa tänä vuonna mielenterveyden esiin aivan uudella tavalla. Kulttuuriin osallistuminen lisää elämänlaajuisesti myös oppimista, ja kehittää merkityksellisen elämän sisältöä.

 

Lapin ainut speksuaalinen teatterielämys LoimuSpeksi on luonamme jälleen, eikä aivan syyttä, vaan tänä vuonna produktio kiinnittää erityistä huomiota mielenterveyden tärkeyteen.

LoimuSpeksi on Suomen pohjoisin speksi, joka on tuonut Rovaniemen opiskelijayhteisön ja paikallisväestön yhteen teatteritaiteen ja hauskanpidon äärelle jo 11 vuoden ajan. Tänä vuonna speksiä suunnittelee, tuottaa ja toteuttaa suurin tuotantoryhmä koskaan. Yli 85-henkinen työryhmä koostuu opiskelijoista ja opiskelijanmielisistä teatteriharrastajista Rovaniemeltä.

– Opiskelijoiden mielenterveyden huolista on uutisoitu paljon kuluvien vuosien aikana. Opiskelijoita kuormittavat tämän ajan keskellä erityisesti epävarma tulevaisuus ja  keskittymisongelmat. Tästä syystä haluamme nostaa mielenterveyden tärkeyttä osaltamme myös esiin, toteaa produktion vastaava tuottaja Linnea Pikkupeura.

Kulttuurin ja mielenterveyden välistä yhteyttä on tutkittu paljon. Tähän tutkimukseen on osallistuttu myös Lapin yliopistosta käsin. Yksi tutkijoista on  kuvataidekasvattajana ja tutkijana tunnettu, Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan dosentti ja professori Mirja Hiltunen, joka kokee kulttuurin olevan merkittävä osa ihmisen mielenterveyttä.

– Sosiaalinen osallistuminen ja kulttuurin harrastaminen liitetään hyvään mielenterveyteen. Ihmisen mielenterveyttä tarkasteltaessa taiteen ja kulttuurin merkitys on tunnistettu muun muassa suhteessa mielialaan, masentuneisuuden ja ahdistuneisuuden määrään sekä stressin kokemiseen ja sen hallintaan, Hiltunen mainitsee.

Hiltunen ajattelee, että taiteisiin ja kulttuuriin osallistuminen on perusoikeus, jonka yhdenvertainen saavutettavuus tukee hyvinvoinnin toteutumista ja lisää elämänlaatua. 

 

 

Kulttuuriharrastus pidentää myös elinikää

Hiltunen kertoo, että kulttuuriharrastuksiin liittyy usein yhdessä toimimista, minkä on todettu olevan olennaista terveyden kannalta. Kulttuurin positiivisia vaikutuksia terveyteen on tutkittu jo suhteellisen pitkään, ja kulttuurin harrastamisella on jopa todettu olevan vaikutusta eliniän odotteeseen.

Pikkupeura kertookin, että Speksissä tärkeintä on yhteisöllisyys ja toisten tukeminen. Speksin tekemiseen jokainen on tervetullut.

Tästäkin syystä LoimuSpeksi toteuttaa tänä vuonna yhteistyönäytöksen Nyyti ry:n kanssa, joka on opiskelijoiden mielenterveyttä ja opiskelukykyä edistävä valtakunnallinen ja yleishyödyllinen yhdistys.

Itse esitys sukeltaa järjestäytyneen rikollisuuden pyörteisiin tarinassa, joka sijoittuu pieneen pohjoiseen kaupunkiin. Juoni keskittyy hetkeen, jossa erään vaikutusvaltaisimman rikollisjärjestön ote alkaa lipsumaan rikoksien maailmassa. Tarinassa Ruusun mafiaklaanin nuorin vesa lähetetään aivan tavalliselle satamakeikalle, joka päätyy historialliseen valtataisteluun oikeuden, kaupungin ja perheen kunnian puolesta. 

– Kysymykseen voidaanko ajatella, että speksissä tai teatterissa käyminen olisi mielenterveydelle mainio teko, voin vastata suoraan oman kokemuksesi pohjalta, että ehdottomasti kyllä, Hiltunen tokaisee.

 

 

Mitä: LoimuSpeksi 2023: Satamakeikka

Missä: Lappia-talon kellariklubi Saivo, Jorma Eton tie 8 A

Millon: Esityskausi 5.-15.4.2023

Liput: Opiskelijat 15€, peruslippu 18€, kannatuslippu 25€. Lipunmyynti alkaa maanantaina 13.3. klo 13

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *