Lapin yliopisto houkuttelevin Suomen pienistä yliopistoista

Teksti Åsa Niemi

 

Lapin yliopistoon tuli vuonna 2023 yhteensä yli 7000 hakemusta. Haetuimmat kohteet nauttivat suosiostaan vuodesta toiseen, kun taas vähiten suositut vaihtuvat jatkuvasti.

 

Kevät ja yhteishaku ovat jännittävää aikaa niin hakijoille kuin yliopistoillekin. Ihmiset selaavat Opintopolkua ja yliopistojen verkkosivuja ja tekevät vaikeita valintoja hakukohteiden suhteen. Yliopistot toivovat suuria hakijamääriä ja jotkut kampanjoivat jo sosiaalisessa mediassakin.

Lapin yliopistoon tuli vuonna 2023 yhteensä 7283 hakemusta, joista 148 olivat uuden avoimen väylän erillisvalinnan hakemuksia.

“Hakijamäärä oli oikein hyvällä tasolla, joskin se oli hivenen pienempi kuin parina aiempana vuonna. Edellisinä vuosina on ollut myös enemmän aloituspaikkoja tarjolla koulutuslaajennusten ja lisäaloituspaikkojen takia”, kertoo Lapin yliopiston koulutusvararehtori Satu Uusiautti.

Vaikka hakijamäärät ovat tippuneet vähän, niin Uusiautti on tyytyväinen.

“Pienistä yliopistoista Suomessa Lapin yliopisto menestyi parhaiten keskimääräisessä houkuttelevuudessa.”

 

Lapin yliopistossa on neljä tiedekuntaa ja useampia kandidaatin ja maisterin tutkintoja. Uusiauttin mukaan vähiten suositut kohteet vaihtelevat vuosittain, sillä koulutusohjelmia uudistetaan ja hakukohteita poistetaan. Suosituimmat hakukohteet kuitenkin pysyvät vakaasti suosiossa.

”Oikeustiede, sosiaalityö ja luokanopettajakoulutus ovat pitkään olleet suosituimmat hakukohteet hakijamäärillä mitattuina eli ne ovat niin sanottuja hakupainealoja.”

Pelkkiä hakijamääriä katsomalla ei voi kuitenkaan vetää johtopäätöksiä tutkinnon suosiosta.

”Ensisijaisten hakijoiden määrä suhteessa aloituspaikkoihin kertoo lisää houkuttelevuudesta. Taiteissa graafinen suunnittelu ja kuvataidekasvatus sekä yhteiskuntatieteissä hallintotiede ja johtaminen ovat taasen olleet suosittuja tarkasteltaessa ensisijaisia hakijamääriä suhteessa aloituspaikkoihin.”

 

Tänä vuonna avoimen väylän hakijoille järjestettiin ensimmäistä kertaa erillishaku. Ainoastaan kasvatusalan avoimen väylä on edelleen sisällytettynä yhteishakuun.

”Avoimen väylä näyttäytyy houkuttelevana hakukohteena”, Uusiautti kertoo.

 

 

Valintakokeet järjestetään 26.5.-15.6.2023 sähköisinä ja paikan päällä Rovaniemellä. Hakijat saavat tietää tuloksensa viimeistään 7.7.2023 Opintopolusta. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *