Pääkirjoitus: Pakko jaksaa

Teksti Åsa Niemi

 

Keväällä opiskelijoiden keskustelut liittyvät usein tulevaan kesään. Jotkut palaavat kotipaikkakunnilleen ja toiset ovat päättäneet opiskella koko kesän. Useimmilla ei kuitenkaan ole tiedossa pitkää viikonloppua pidempää lomajaksoa, vaan kesätyöt alkavat nopeasti koulun loputtua. Aihe putkahtelee välillä esille myös julkisessa keskustelussa. Niissä jutuissa toisinaan opiskelijoita syytetään laiskoiksi, ja joskus taas aivan aiheellisesti opiskelijoiden jaksaminen nostetaan esille.

Opiskelijoiden todella täytyy jaksaa, koske he joutuvat usein käymään töissä koulun ohellakin. Opintotuki on pieni, eikä opiskelijoilla ole välttämättä taloudellisesti varaa keskittyä pelkkään kouluun. Opiskelijan vuosi voi alkaa syksyllä samaan aikaan koulussa ja osa-aikatöissä, joista siirrytään kesäksi kokoaikatöihin, ja vuosi aloitetaan sitten taas syksyllä alusta, mahdollisesti viikonlopun siirtymäajalla. 

Tämänkin lehden jutussa “Työnhaun taidot eivät aina ole ajan tasalla” sanotaan, että opiskelijoiden kannattaa tehdä töitä jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa opintojen aikana, jotta he saavat töitä sitten valmistumisen jälkeen. Kaikkein parasta olisi, jos opiskelija saisi jo opintojen aikana oman alan töitä.

 

Alina Viranto pohtii esseessän Pakko olla vapaa moderniin yhteiskuntaan kuuluvaa vapauspakkoa. Jokaisen yksilön täytyy itse tietää, mitä haluaa tehdä ja mitä tavoittelee. Opiskelun ohella pitää alkaa jo varhain luomaan uraa omalla alallaan ja pitäisi tietää, mikä se oma ala ylipäätään on. Eihän kyseessä tietenkään ole koko loppuelämän määrittävä valinta, mutta jotain on pakko valita.

Opiskelijoille luodaan kuvaa, että tekemällä paljon töitä ja oikeita uravalintoja, pääsee sitten hyvään työpaikkaan valmistumisen jälkeen. Silti kaikista valinnoista ja paineista huolimatta on mahdollisuus jäädä työttömäksi, joka heikentää hyvinvointia ja ehkä itsetuntoakin. Pitäisi muistaa, että työttömyys ei ole aina yksilön vika, vaan yhteiskunnassamme on työttömyyttä kaikissa ryhmissä. Työttömyydestä saattaa kuitenkin alkaa syyttämään itseään ja omia valintojaan.

 

Toivon meille kaikille opiskelijoille rentouttavaa kesää. Annamme lehden lopussa jutussa Onko tämä nyt aavekaupunki? vinkkejä monenlaiseen tekemiseen Rovaniemellä ja Lapissa kesällä, ja jutussa Yliopistonlehtorin lukuvinkit annamme muutaman lukuvinkin kesää varten. Lukeminen rentouttaa tutkitusti jo muutaman minuutin jälkeen, joten ehkä sen avulla voisi yrittää rentoutua työkiireiden keskellä. Ajatuksella lomasta on turha yrittää jaksaa, sillä sellaista ei ole kaikille tulossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *