Mikä on elämän tarkoitus?

 

 

 

 

 

Kokevatko ihmiset elämän eri tavoilla? Onko iällä, ammatilla, elämäntilanteella tai millään muullakaan merkitystä? Olemmeko kaikki kuitenkin vain ihmisiä?

Lapin ylioppilaslehti kysyi monelta eri ihmiseltä yhden kysymyksen: Mikä on elämän tarkoitus? Osan vastaajista nimi on muutettu.

Teksti ja kuva Susan Niemi

 

“Kunnon juutalainen vastaa aina vastakysymyksellä, joten sanotaanpa jotta ‘Jesus is the answer, but what is the question?’ “
Mikko Pisilä, oppilaitospastori

“Hyvä kysymys, varsinkin kun tiedän jopa vastauksen. Ihan viime kädessä olemme kvanttifluktuaatioita, sattumanvarainen oikku universumin historiassa. Evoluutio on tehnyt meistä otuksia, jotka ovat sosiaalisia lukemattomilla eri tavoilla. Siksi elämän tarkoitus on viettää läheisten ihmisten kanssa mukavaa aikaa sellaiset noin 80 vuotta.”
Tuomas Peltomäki, toimittaja, käsikirjoittaja, tuottaja ja esiintyjä

“Elämän tarkoitus on kokea yksi näkökulma kaikkeuteen, joka on ykseys.”
Maria Nordin, bloggaaja ja hyvinvointivalmentaja

“Nukkua ja ostaa poni.”
Aada Sirviö, 9 v

“Elämän tarkoitus on se, että miten Luoja on meille elämän luonut.”
Nainen, 80 v

“Nykyihminen muokkaa ja mullistaa ympäristöjään siten, että monet ekologisesti keskeiset eliöt ja lajit vähenevät uhkaavasti. Yksi syy tähän on, että ihminen ei ymmärrä itseään eikä myöskään osaa ottaa tekemisissään huomioon käynnistämiään seurausvaikutuksia. Useat toimivat siten, että suhteet toisiin ihmisiin, eläimiin ja yleensä ekologisiin kokonaisuuksiin saavat välineellistävän asetelman. Toisin sanoen luonteva vuorovaikutus ilman alistusta ja valta-asemia jää toteutumatta. Valitettavasti kaikki tämä estää myös monia päättäjiä keskittymästä oleelliseen…”
Toivo Salonen, filosofi

“Elämän tarkoitus on se, että elää laadukasta elämää.”
Mies, 70 v

“Elämän tarkoitus on olla jännittävä vuoristorata, johon joka päivä herää ja jonka jokaisella ylä- ja alamäellä on tarkoitus.”
Etta, artisti

”Pitää omaisista hyvää huolta ja vaalia ystävyyssuhteita, sillä hyvät suhteet ei ole itsestään selviä. Ja suvun jatkaminen eli lisääntyminen.”
Pekka S, Oulun läänin vankila

“Kai se elämän tarkoitus on jokaiselle vähän eri, mutta itse olen ajatellut niin, että elämän tarkoitus on elää rohkeasti oman näköistään elämää, tehdä valintoja, jotka oikeasti tuntuvat omilta ja nauttia tästä meille annetusta upeasta lahjasta, että täällä saadaan elää ja temmeltää.”
Samu Haber, muusikko

”Jos tietäisin elämän tarkoituksen, en istuisi sitä miettimässä täällä Oulun läänillä pers´aukisena.”
Vanki, Oulun läänin vankila

“Elämän tarkoitus on ottaa kaikki irti niistä noin kahdeksasta kymmenestä vuodesta, minkä ajan saamme täällä maapallolla seikkailla ja löytää uusia asioita. Samalla pitää yrittää tehdä elämästä mahdollisimman ihanaa myös kaikille läheisille, jotta hekin saavat elämästä irti kaiken haluamansa.”
Åsa Niemi, Lapin ylioppilaslehden päätoimittaja

“Löytää oma polku joka kutsuu kulkemaan eteenpäin. Jotain mikä motivoi heräämään ja saa tiedostamaan, että on mahdollisuus valita itse. Toivottavasti itse tarkoitus sisältäisi ilon ja onnen hetkiä.”
Sara Sorri, 1. vuoden yliopisto opiskelija

“Lomailla ja syödä.”
Poika, 15 v

“Elää ja nauttia elämästä. Iloitaan ja tehdään itsemme onnellisiksi, mutta myös muut. Se on niin lyhyt aika, kun me olemme täällä, niin meidän pitäisi nauttia joka ikisestä hetkestä. Nautitaan siis eikä stressata. Perheen nuorimmat muistakaa olla kilttinä.”
Joulupukki, ikä tuntematon

“An error occured. Either the engine you requested does not exist or there was another issue processing your request. If this issue persists please contact us through our help center at help.openai.com.”
Chat GPT, tekoäly

“Elämän tarkoitushan on juuri elämä.”
Talonpoika Lalli, artisti

 

Minkä sinä ajattelet olevan elämän tarkoitus?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *