Taloudelliset deittimarkkinat

 

 

 

 

Teksti Jenna Nylund

Sosiaalisen median tarjoama tunkkainen kuvasto parisuhteista ja ihmisistä mietityttää kirjoittajaa.

Markkinalogiikka hivuttautuu parisuhteisiin ja talouden toimintalogiikka määrittelee suhteiden ja ihmisten arvon. Samaan aikaan ihmiset ovat yksinäisempiä kuin koskaan. Kuitenkin jos Hollywoodin elokuvateollisuutta on uskominen, parisuhteita ei määrittele pariskuntien taloudellinen tilanne, vaan rakkaus, joka usein syttyy ensisilmäyksellä. 

Sukellus sosiaaliseen mediaan luo mielikuvaa romanttisen rakkauden katoamisesta. Some on pullollaan erilaisia vaikuttajia, jotka jakavat deittivinkkejä siitä kuinka löytää provider-suhde tai high value man/woman. Bodycount, eli seksikumppaneiden määrä määrittelee kunnollisen kumppanin. Yllättäen naisilla korkea bodycount kuvastaa kelvottoman ja low-valuen arkkityyppiä, mutta miesten arvo ei romahda seksikumppaneiden korkeastakaan määrästä huolimatta, päinvastoin. Kunnollisuuden estetiikka ylläpitää ja vahvistaa konservatiivista ja ahdasta ihmiskuvaa. Moninaisuudesta ei ole tietoakaan. 

Kuluttaminen “oikeanlaiseen” estetiikkaan edustaa näennäisesti vapautta, mutta lopputuloksena on homogeeninen joukko ihmisiä samankaltaisella pukeutumistyylillä. Sosiaalisesta mediasta löytyy ohjeet niin ihonhoitotuotteista kuin vaatteisiinkin, joilla houkutella oikeaa high-value kumppania. 

Keskittyminen rahaan ja estetiikkaan jättää huomiotta toisen persoonan, elämäntarinan ja erilaisuuden ymmärtämisen.

 

Hämmentävää on myös, kuinka väitteet ja mielipiteet deittikulttuurista esitetään “totuuksina yhteiskunnasta” ja todetaan, että “näin asiat vain ovat”. Lähteiden ja ajatusten alkuperästä ei ole tietoakaan. Etenkin biologian korostus ja asioiden esittäminen “luonnollisena” on hämmentävää. Paluu konservatiivisiin käsityksiin naisten ja miesten eroista mietityttää. 

Naiset esitetään edelleen luonnostaan hoivaajina ja miehet elättäjinä, vaikka tiedetään, että sukupuolten moninaisuus ei noudattele tunkkaisia käsityksiä parisuhteista. Puhe feminiinisistä ja maskuliinisista energioista kuulostaa lähinnä uudelleen pakatulta paketilta konservatiivisista arvoista. Kukaan ei kiellä naisia jäämästä hoitamaan kotia ja miehen toimivan elättäjänä, kunhan se perustuu omaehtoiseen tahtoon, ei pakkoon. Sosiaalisen median postauksissa usein korostetaan näkökulmaa “tätä feministit eivät halua kuulla”, mutta huomiotta jää se, että kiitos feministien naisilla on oikeus omaisuuteen ja  mahdollisuus valita, kuinka he haluavat elää.

Näin ylläpidetään stereotyyppisiä käsityksiä sukupuolirooleista, jotka eivät huomioi sukupuolten sisäistä moninaisuutta. Se asettaa ihmiset hierarkkiseen järjestelmään ja ylläpitää asenteita, jotka eivät tuo meitä lähemmäksi toisiamme. Uusliberalistinen talous ei tunnista hoivatyön arvoa ja nojaa oletukseen, että etenkin naiset hoitavat sen ilmaiseksi.

Parisuhteen ja rakkauden voisi toivoa tuovan ihmisille eväitä hyvään elämään, mutta suunta näyttää vievän lähinnä kuluttamiseen.

Suomalainen filosofi Frank Martela on kirjassaan “Elämän tarkoitus - Suuntana merkityksellinen elämä” tutkinut ihmisten yhtä suurta kysymystä, kuinka elää hyvä elämä?

Frank Martelan neuvot merkitykselliseen elämään: 

1. Auta muita

2. Älä etsi onnea

3. Pidä huoli ihmissuhteista

4. Tiedä kuka olet ja toimi sen

mukaisesti

5. Älä tee elämästäsi projektia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *