Yliopistouutiset

Rehtori käynnisti tutkinnan Törhösen väitöskirjasta

Ainakin Suomen laajuisen huomion saanut Lauri Törhösen väitöskirjakohu etenee.

Lapin yliopisto sai tiedotteensa mukaan marraskuussa kaksi hyvän tieteellisen käytännön (HTK) loukkausepäilyilmoitusta Törhösen väitöskirjan tekijän, ohjaajien ja esitarkastajien piittaamattomuudesta sekä esitarkastajien esteellisyydestä.

Ilmoitusten tultua aloitettiin HTK-prosessin mukainen esiselviytys. Lapin yliopiston rehtori Antti Syväjärvi on päättänyt, että HTK-loukkausta ei voida sulkea pois, joten varsinainen tutkinta aloitetaan. Varsinainen tutkinta täytyy suorittaa kolmen kuukauden kuluessa, jonka jälkeen rehtori Syväjärvi päättää, onko hyvää tieteellistä käytäntöä loukattu.

Väitöskirjan tilannetta seurataan edelleen monissa Suomen suurissa medioissa. Varsinaisen tutkinnan aloittamisesta on uutisoinut ainakin YLE, Helsingin Sanomat, Iltasanomat ja MTV. Myös Lapin Kansa seuraa tilannetta.

Osa taiteiden tiedekunnan opiskelijoista on ilmaissut pettymyksensä tilanteeseen. Opiskelijoiden huoli liittyy siihen, että kohu voi heijastua koko tiedekuntaan ja heidän tuleviin tutkimuksiinsa. Hyvän tieteellisen käytännön ylläpitäminen on opiskelijoiden mielestä elintärkeää, ja he odottavat, että tutkinta tuo selvyyttä tilanteeseen.

Lapin yliopiston opiskelijat odottavat oikeudenmukaista tutkintaa, joka voi palauttaa luottamuksen väitöskirjaprosesseihin.

Hyvästi Lapin ylioppilaslehti

Lapin ylioppilaskunnan edustajisto vuosilta 2021-2023 päätti kautensa viimeisenä asiana rahoittaa enää yhden Lapin ylioppilaslehden numeron.

Päätoimittaja ja muut lehden toimijat jakoivat edustajiston huolen LYY:n vaikeasta rahatilanteesta, ja olivat innokkaita hakemaan tuki- ja apurahoja sekä panostamaan ilmoitusmyyntiin. Artiklan ehdotus enää yhden lehden rahoittamisesta hyväksyttiin kuitenkin äänin 11-9.

Lehden tulevaisuus luvattiin turvata tekemällä siitä yhdistys, vaikka lehden päätoimittaja ja muut ihmiset kertoivat, että rahoituksen yhtäkkinen lopettaminen ei tule missään tapauksessa turvaamaan Lapin ylioppilaslehden tulevaisuutta, vaan tuhoaa koko lehden.

“Lapin ylioppilaslehden toimintaa tuetaan siirtymässä LYY:ltä uudelle erilliselle opiskelijoiden perustamalle itsenäiselle organisaatiolle”, sanotaan LYY:n toimintasuunnitelmassa vuodelle 2024.

LYY on asettanut uuden ylioppilasmediatoimikunnan, joka pyrkii säilyttämään edes jonkin journalistisen julkaisun Lapin yliopistolla.

Lehden verkkosivuilta löytyy lisää juttuja lehden lopettamisesta ja LYY:n verkkosivuilla on tiedote ylioppilasmediatoimikunnan perustamisesta.

Lapin ylioppilaslehti 1992

Opiskelijaomisteinen Meidän Lovisa suljetaan

Lapin Lyylin hallitus on päättänyt sulkea Meidän Lovisan 15.2. alkaen. LYY:n tiedotteessa he kertoivat lopettamisen syyksi liiketoiminnan kannattavuuden laskun.

Meidän Lovisa -lounaskahvilan omistaa Lapin Lyyli Oy, jonka omistaa Lapin yliopiston ylioppilaskunta LYY. Meidän Lovisan omistaa siis toisin sanoen opiskelijat.

“Olemme yrittäneet parhaamme ja etenkin nykyinen kahvilapäällikkömme on tehnyt hartiavoimin töitä, mutta yhtälö on yksinkertaisesti käynyt mahdottomaksi”, Lapin Lyylin toimitusjohtaja Miikka Keränen kertoo LYY:n tiedotteessa.

Lapin Lyyli Oy:n hallitus esitti Lapin ylioppilaskunnan edustajistolle ystävänpäivänä 14.2.2024, että Meidän Lovisa suljetaan lopullisesti. Edustajisto ei tehnyt päätöstä lopullisesta sulkemisesta.

Meidän Lovisa ehti toimia yli 30 vuotta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *